Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.11.2015 11:36:26

Řecko se připravuje na návrat na světové trhy


Jen šest měsíců poté co se finanční sektor téměř vypařil a země byla bez pomoci Evropy na kolenou tváří tvář exitu z eurozóny, se Řecko připravuje na vstup zpět na světové trhy.

Vztah mezi vládou a úřady zodpovědnými za organizací aukcí řeckých dluhopisů byl přerušen během toho roku, kdy nastoupil do vlády Alexis Tsipras, šéf levicové Syrizy.

Naštěstí situace se uklidnila poté co země “vyhandlovala” další balík peněz od Evropanů za příslib úspor a reforem. Situace je naprosto jiná. V červnu se země připravovala pomalu na finanční armagedon v přímém přenosu. Dnes se připravuje na vstup zpět na trhy. To se nestane ještě během prvního čtvrtletí roku 2016, ale spíše se Řecka na trhu můžeme dočkat až další léto. Také záleží na tom jak budou spolupracovat další úřady, ale je tu šance, že do konce druhého kvartálu bychom mohli zemi vidět znovu obchodovat.

Výnosy dluhopisů vydávané Řeckem raketově rostly již v dubnu tohoto roku s tím, jak se investoři nebyli schopni dohodnout se svými protějšky během jednání s Řeckem. Tehdy se hodně hadrkovali představitelé hlavně Německa (jako největšího věřitele) s Řeckem. Řekové dlouho bojovali a bili se za své řešení, ale investoři je dotlačili do kouta v podobě zavřených bank a kapitálových kontrol. Řekové se uvolili a za pět minut dvanáct na podmínky věřitelů přistoupili a získali další prostředky čímž odvrátili kolaps.

Maxima výnosů na dvouleté splatnosti státního řeckého dluhopisu bylo dosaženo v polovině červnu 2015 a to kolem 30 %. Následně výnos klesal s tím, jak se situace uklidňovala. Dnes se výnos pohybuje na 7,815 %.

dluh-1

Pokud budou Atény schopné v roce 2016 prodávat svoje dluhopisy na trhu, bude to představovat doslova obrat ve vnímání a postavení Řecka na světových trzích. Země v recesi, která se rok po praktickém roztavení finančního sektoru, pozastavení obchodování na burze a kapitálových kontrolách vrátí na trh s dluhopisy je opravdové překvapení.

Co změnilo pohled investorů? Asi nejvíce plány na rekapitalizaci bank a tedy jednoho z páteřních “systémů” každé ekonomiky. Burza a banky zprostředkovávají tok krve v živé ekonomice. Bez tohoto jsou investoři velmi nervozní, zejména pokud své prostředky nemohou rychle dostat ze země. Druhou věcí co se změnilo je přístup a změny ke správě bankovního systému v zemi.

Dalšími body co by mohlo umožnit tak rychlý návrat jsou změny v penzijním systému a další změny v ekonomickém systému země, které se mají schvalovat v řeckém parlamentu ke konci tohoto měsíce.

Existují názory, že vstup na trhy je předčasný. Nejdřív by měla být dokončena rekapitalizace bank a také znovu revidována stabilita bank. Navíc je dost možné, že se celá věc zpozdí. Což podle některých rozhodně není na škodu, myslí si to i v Bank of Greece.

Zdroj: Bloomberg, FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688