Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.11.2015 10:17:00

Luxusní Richemont možná čeká kvůli prohlubujícímu se propadu poptávky krušné 2H; Akcie -8 %

Švýcarský luxusní holding Richemont dnes zveřejnil výsledky za první polovinu finančního roku do 30. září. Výrobce luxusních šperků Cartier nebo hodinek Vacheron Constantin ve sledovaném období hospodařil s provozním ziskem, který sice stoupl o 6 procent na 1,39 miliardy eur, zaostal ale za očekáváním analytiků na úrovni 1,45 miliardy eur. Čistý zisk Richemontu stoupl o 22 procent na 1,103 miliardy eur, opět ale zůstal za odhady analytiků ve výši 1,19 miliardy eur.

Luxusní holding ve sledovaném období zaznamenal 3procentní nárůst tržeb na 5,82 miliard eur při očekáváném růstu na 5,94 miliardy eur. Jen minulý měsíc však tržby klesly na bázi stálých měnových kurzů o 6 procent. Kvůli říjnovému propadu tržeb zásobenému do značné míry slabší poptávkou po hodinkách, Richemont očekává, že druhá polovina fiskálního roku bude hlavně ve velkoobchodě vyzvou. Švýcarský hodinářský průmysl bojuje se skomírající poptávkou v Hongkongu, kde maloobchodníci snižují zásoby a zavírají obchody. Dodávky švýcarských hodinek do Hongkongu se v prvních devíti měsících letošního roku propadly o 20,5 procenta. V Číně již tři roky doplácí na zásah proti extravagantním výdajům vládních úředníků.

Proto také vývoz švýcarských hodinek ve třetím kalendářním čtvrtletí klesl o 7,2 procenta. Slabost čínského trhu se rozšířila i na Singapur, Tchaj-wan nebo Jižní Koreu a export švýcarských hodinek se tak propadl nejvíce od roku 2009. Z Asie přitom pramení až polovina příjmů Richemontu. Prodeje konkrétně hodinek z portfolia značek luxusního holdingu v první polovině fiskálního roku na bázi stálých měnových kurzů spadly o 4 procenta a to právě v důsledku slabší poptávky maloobchodníků nejen z Asie, ale i Ameriky.

Provozní marže ve sledovaném období meziročně spadla na 24 procent. Silná poptávka po špercích s vysokou marží nevynahradila propad u specializovaných hodinářů skupiny.

Vedení značky Cartier opouští Stanislas de Quercize, ten se stane předsedou představenstva Richemont France a na pozici generálního ředitele výrobce luxusních šperků ho od 1. ledna nahradí bývalý prezident japonské divize konkurenčního holdingu LVMH Cyrille Vigneron.

Akcie švýcarského Richemontu reagují na výsledky propadem o téměř 8 procent.

Zdroj: BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688