STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  04.11.2015 15:56:00

Čína konečně uvolní svoji měnu

Autor: Martin Vespalec

Čína v úterý oznámila příchod volně obchodovatelného jüanu do roku 2020. Tento krok by měl přispět ke snížení obchodního napětí se Spojenými Státy a dalšími zeměmi.

,,Volně obchodovatelná a volně využitelná měna“, to stojí v rozvojovém plánu Číny pro příštích 5 let, který čerstvě představila Komunistická strana Číny. Zprávu v úterý přinesla oficiální vládní tisková agentura Xinhua News Agency.

Země tak v budoucnu ustoupí od současné přísné regulace vlastní měny. Po tomto kroku volají zahraniční partneři v čele se Spojenými Státy už dlouhou dobu. Vadí jim především to, že současné udržování podhodnoceného jüanu dává čínským exportérům nefér výhodu. Někteří američtí zákonodárci dokonce požadovali na oplátku uvalení speciálních přirážek na čínské produkty.

O uvolnění své měny Čína mluví již několik let. Jako podmínku však vždy uváděla zavedení nezbytných reforem jejich státem řízeného finančního systému. Zda-li a v jakém rozsahu a formě reformy přijdou však zatím není známo.

Prohlášení přišlo 3 měsíce po překvapivé devalvaci jüanu v první polovině srpna  a den po nejvýraznějším zvýšení centrální úrokové sazby za poslední dekádu.

Peking by rád prosadil přidání jüanu do koše mezinárodních rezervních měn, používaného Mezinárodním Měnovým Fondem. Tím by se měna zařadila po bok amerického dolaru, eura, japonského jenu a britské libry a Čína by tím utvrdila své postavení na světovém finančním trhu. Zároveň by se stala účastníkem tzv. koše Zvláštních Práv Čerpání (Special Drawing Rights). Aktuální prohlášení by mohlo mít na rozhodování MMF zásadní vliv.

Jüan je v současnosti 4. nejpoužívanější platební měnou na světě, kdy nedávno přeskočil i japonský jen. Před ním už tak zůstávají pouze americký dolar, euro a britská libra.

Do roku 2005 byl čínský jüan pevně fixován na americký dolar. Od roku 2006 se kurz může pohybovat v úzkém rozmezí kolem fixní hodnoty, která je determinována košem světových měn, kterému dominuje americký dolar.

Na grafu si můžete prohlédnout vývoj kurzu čínského jüanu proti americkému dolaru, kde lze snadno vidět dopad srpnové intervence.

CNY/USD YTD

 

 

 

 

 

 

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688