Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.11.2015 09:56:53

Japonsko a Čína: Indexy nákupních manažerů potěšily, čínská data však zůstávají slabá

Začátek měsíce je tradičně ve znamení nových dat sesbíraných v průzkumech nákupních manažerů (PMI) a dnešní den přináší čerstvou várku prvních říjnových údajů. Statistiky PMI by měly fungovat jako předstihový indikátor, který má potenciál zachytit změny (trendu) v příslušném odvětví, a proto jsou investory pečlivě sledovány.

Japonsko


Japonský kompositní index (služby + průmysl) v říjnu roste na 52,3 bodu ze zářiové hodnoty 51,2 b. Složený index se tak vzdaluje neutrální hranici 50 bodů, která odděluje růst sektoru od jeho kontrakce. Zlepšení je patrné i při meziročním srovnání, ve stejnou dobu před rokem měl kompositní index hodnotu 48,7 bodu. Dařilo se novým objednávkám (příslušný subindex +0,4 bodu na 52,5 b.), které prodloužily v říjnu sérii meziměsíčních expanzí na sedm měsíců v řadě. Japonské firmy však mírně omezily nábor nových zaměstnanců. Index PMI ve službách poskočil v říjnu na 52,2 bodu (+0,8 b. m/m).

Čína

Index nákupních manažerů PMI Caixin, resp. jeho nečekaný propad, stál s ostatními (makro)ukazateli na začátku letního akciového výplachu, který postihl nejen Asii, ale celý finanční svět. Dnešní data za měsíc říjen přináší na úrovni kompositního údaje zlepšení na 49,9 bodu (+1,9 b. m/m) a složený index tak končí jen těsně pod hladinou 50 bodů, kde se nachází již tři měsíce po sobě.

Při pohledu na celý letošní rok je vidět oscilaci indexu okolo neutrálních 50 bodů, což odkazuje na celkově slabou výkonnost čínské ekonomiky. Ve stejném období před rokem se kompositní ukazatel PMI nacházel na úrovni 51,7 b. Podle zatím zveřejněných detailů rostly v říjnu nové objednávky a také poptávka po zaměstnancích, avšak nijak výrazným tempem.

Složenému indexu pomohl v říjnu k lepším výsledkům především sektor služeb, který posílil na 52 bodu z hodnoty 50,5 b. v září. Službám obecně se v Číně v letošním roce daří o poznání lépe než průmyslu, index PMI ve službách v tomto roce zatím nepropadnul pod 50 bodů, nejhorším výsledkem bylo září s 50,5 body

Z čínských dat (a to nejen z indexů PMI) je patrná dvoukolejnost tamní ekonomiky. Průmysl stále nemůže najít pevnou půdu pod nohama a balancuje na hranici stagnace, spíše však mírně klesá. Sektoru služeb se však relativně daří, což by korespondovalo se snahou čínské vlády rebalancovat ekonomiku více ve prospěch terciálního sektoru. Pro zbytek světa/finančních trhů je však zatím důležitější pohled na kondici čínského průmyslu, jehož zpomalování negativně doléhá nejen na ceny komodit, ale také na objednávky průmyslového zboží.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:02  Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688