Makroekonomika  |  04.11.2015 09:36:46

OPEC si musí zvykat na nižší ceny ropy

Die fetten Jahre sind vorbei aneb konec tučných let. Včerejší zpráva o tom, že OPEC přijímá řadu administrativně-úsporných opatření znovu připomíná, že relativně nižší tržby z prodeje ropy se nepříjemně zakusují do rozpočtů zemí “kartelu”. Předtím, než se do Vídně v prosinci sjedou ministři pro ropu jednotlivých zemí, se totiž sešli manažeři OPECu a rozhodli o odložení náboru nových zaměstnanců (výměnou za odcházející), snížení výdajů za školení a omezení služebních cest pouze na ty nezbytně nutné.

I když včerejší relativně výrazný růst cen ropy vyvolaný stávkami v Brazílii a v Libyi musel OPEC potěšit, tak širší obrázek zůstává beze změny. Ropy je stále dost. Jako připomínka mohou sloužit včerejší údaje agentury Platts, která de facto stanovuje, kolik stojí severomořská ropa Brent. I přesto, že včera cena prosincového futures kontraktu na ropu Brent vzrostla o 3,6 %, tak na fyzickém severomořském trhu se podle Platts prodejci stále marně snažili “zbavit” přebytečných barelů, což se jim ani přes relativně nejnižší cenu za posledních 9 týdnů nepodařilo.

Co tedy čekat od setkání ministrů OPECu 4. prosince? Vlastně asi nic zásadně překvapivého. Dosavadní politika totiž sice na jedné straně nutí jeho členy utáhnout si opasky a omezit výdaje na administrativu, ale to samé utahování opasků pozorujeme i ostatních producentů. Ti výrazně šetří a hlavně omezují investice. A to má pochopitelně s určitým zpožděním samo o sobě blahodárný efekt na cenu ropy.

To, že by producenti možná mohli zahlédnout světélko na konci tunelu, mimochodem včera naznačil jeden z vůbec nejpovolanějších analytiků trhu s ropou, Daniel Yergin. Ten uvedl, že dopad nízkých cen ropu na investice je velmi výrazný a že do konce roku 2016 či 2017 lze očekávat v podstatě vybalancovaný trh a do konce desetiletí by mohla cena ropy vzrůst na 70 - 80 USD/barel. To sice asi není zpráva, která by potěšila finančně zranitelnější členy OPECu v čele s Venezuelou, ale dává však za pravdu Saúdské Arábii, která je zřejmě nejhlasitějším zastáncem politiky boje o zachování tržního podílu. Arabové tak doufají, že po letech diety na stůl nakonec přece jen přistane alespoň středně tučný beran.


Zdroj: Petr Báča, ČSOB, a. s.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688