Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  03.11.2015 06:00:48

MMR představuje Strategii elektronizace veřejných zakázek. Stát prý ušetří.


MMR chce centralizovat elektronizaci zadávání veřejných zakázek. Ve Strategii tvrdí, že ušetří 29 milionů ročně.

Ministerstvo pro místní rozvoj předložilo Strategii elektronizace zadávání veřejných zakázek pro období 2016 – 2020. Oproti stávajícímu stavu se má ušetřit 29 milionů ročně. MMR to alespoň tvrdí v materiálu, který má Ekonomický deník k dispozici. Ministerstvo v něm vyhodnocuje dosavadní způsob elektronizace zadávání veřejných zakázek a navrhuje, aby vznikla povinnost využívat tak zvaný národní elektronický nástroj (NEN). Používání NENu by tak vedlo k větší centralizaci elektronizace veřejných zakázek oproti současnému stavu. NEN má být dostupný pro 100 % zadavatelů a nikoli pouze pro ústřední orgány státní správy.

Podle Strategie ministerstva pro místní rozvoj je totiž stávající stav pro stát nevýhodný a doporučuje, aby vznikla povinnost pro elektronické zadávání veřejných zakázek využívat systém (NEN), který je od letošního srpna v tzv. rutinním provozu. Ten v současnosti provozuje sdružení spolčeností O2 Czech Republic a TESCO SW.

Ministerstvo v rámci hodnocení stávajícího stavu a návrhu budoucího řešení přišlo na to, že pokud by v letech 2016 až 2020 nedošlo k žádné změně, stálo by provozování individuálních elektronických nástrojů (tedy pokud by ministerstva své zakázky i nadále elektronizovala sama) 366,4 milionů za celé období. Tedy něco přes 73 milionů ročně. Pokud by bylo povinné využívat NEN, pak by pětiletý provoz vyšel na 221,5 milionů, tedy zhruba 44 milionů ročně. Stát by tak měl ušetřit 29 milionů korun za rok.

V současnosti jednotlivá ministerstva používají tzv. individuální elektronický nástroj, což znamená, že každé ministerstvo zadává veřejné zakázky v rámci „svého“ systému. Tyto systémy zajišťují dva dodavatelé, Tender systems, s.r.o. a QCM, s.r.o. Systémy od společnosti Tender systems využívají také České dráhy, Česká televize, některá města, kraje, ale i univerzity. Společnost QCM mimo jiné spravuje Základní registry.

Strategie elektronizace vymezuje základní strategický rámec pro zavádění moderních informačních a komunikačních technologií do procesů zadávání veřejných zakázek pro období let 2016 až 2020, a to v návaznosti na předchozí strategické dokumenty v této oblasti. Strategie má napomoci efektivní a včasné implementaci změn týkajících se elektronizace zadávání veřejných zakázek vyvolaných přijetím nových evropských zadávacích směrnic, nařízení eIDAS a směrnice k e-fakturaci. Strategie již prý počítá s novým zákonem o zadávání veřejných zakázek a nechybí ani zmínka o tom, že je součástí akčního plánu boje proti korupci.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688