Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.11.2015 23:46:51

2. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily předposlední měsíc roku růstem. Přispěly k tomu údaje o vývoji aktivity ve zpracovatelském sektoru v USA i dalších zemích. Nejlépe si v zámoří vedly energetické tituly a akcie z odvětví zdravotnictví.

Index Dow v pondělí připsal 0,94 % neboli více než 165 bodů na 17 828,76 bodu, čímž se od začátku roku doslat do mírného zisku. S&P 500 zpevnil o 1,19 % na 2 104,05 bodu, a poprvé od poloviny srpna tak uzavřel nad psychologickou hranicí 2 100 bodů. Nasdaq posílil o 1,45 % na 5 127,15 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,1 % na 14,15 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři a půl bazického bodu na 2,176 %.

Americké akcie (2. listopadu 2015)
Zdroj: Google

Index Dow díky pondělní rally dohnal S&P 500 a Nasdaq a dostal se za letošní rok do pozitivního teritoria - od začátku ledna Dow posiluje o 0,03 %. Index S&P 500 se vyšplhal nad 2 100 bodů a nakonec nad touto hladinou i uzavřel. Naposledy se nad touto hranicí ocitl 18. srpna a naposledy nad ní uzavřel 17. srpna.

Po konci obchodování zveřejnila hospodářské výsledky AIG, čísla ale nenaplnila očekávání. Ve třetím čtvrtletí dosáhla pojišťovna zisku na akcii 0,52 USD při tržbách 12,82 miliardy USD. Trh čekal zisk 1,03 USD na akcii a tržby 14,22 miliardy USD. V after-marketu akcie AIG ztrácely bezmála 2 %, když v řádném obchodování naopak zpevnily o 1,08 %.

Energetické tituly posílily o více než 2 % a vedly index S&P 500 nahoru navzdory klesajícím cenám ropy. K zisku indexu Dow přispěl nejvíce Chevron (+4,49 %).

"Podle mě se jedná o jeden velký výkonnostní závod," říká Peter Boockvar, hlavní tržní analytik The Lindsey Group. "Nikdo nechce zaspat a přijít o rally na konci roku, ale spousta faktorů, které trhy vyděsily v srpnu, tady stále je," dodává.

"Globální ekonomika je na cestě k růstu," řekl agentuře Reuters analytik banky JPMorgan Private Bank Ed Hyland. Obavy z recese, zvláště na rozvíjejících se trzích, se podle něj vytrácejí.

Většina pondělních údajů ze zpracovatelského sektoru potvrdila stabilizaci odvětví. Růst aktivity ve zpracovatelském sektoru v USA v říjnu zpomalil, ukazatel se však stál drží nad hodnotou 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Zpráva z Číny pak ukázala, že tovární aktivita se v říjnu nečekaně snížila, podle soukromého výzkumu však tempo poklesu zpomalilo. Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny minulý měsíc mírně vzrostla.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Americký prezident Barack Obama v pondělí podepsal zákon, kterým Kongres umožnil vládě půjčovat si peníze až do roku 2017. Tímto formálním krokem Obama dokončil schvalovací proces, čímž bylo odvráceno riziko platební neschopnosti americké vlády.
  • Stavební výdaje ve Spojených státech v září pokračovaly v růstu a dostaly se na novou nejvyšší úroveň od března 2008. Podpořil je hlavně růst výdajů na bytové domy, uvedlo v pondělí americké ministerstvo obchodu.
  • ISM index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v říjnu klesl na 50,1 bodu z 50,2 bodu v září (odhad: 50 bodů).
  • Zpracovatelský sektor ve Spojených státech v říjnu expandoval více, než se čekalo. Index nákupních manažerů sestavovaný společností Markit vyskočil na šestiměsíční maximum 54,1 bodu ze zářijových 53,1 bodu, předběžná data počítala s růstem indexu na 54 bodů. Produkce i nové zakázky rostly nejrychleji od března, naopak ceny vstupů se propadly prudším tempem.
  • Americká kosmetická skupina Coty koupí od brazilského výrobce spotřebního zboží Hypermarcas jeho značky produktů pro osobní péči a krásu za zhruba jednu miliardu dolarů. Dohoda přichází tři měsíce poté, co se Coty dohodla na koupi 43 kosmetických značek od skupiny Procter & Gamble.
  • Credit Suisse začíná pokrývat akcie Hewlett-Packard s doporučením "outperform" a cílovou cenou 19 dolarů. Zároveň Credit Suisse začíná pokrývat akcie Hewlett-Packard Enterprise, a to s doporučením "neutral" a cílovou cenou 19 dolarů.
  • S&P snižuje rating Valeant Pharmaceuticals na "B+" z "BB-" kvůli možnému poškození pověsti způsobenému spoluprací s Philidorem.
  • Americká farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb koupí biotechnologickou firmu Cardioxyl Pharmaceuticals, která se zaměřuje na výrobu přípravků na kardiovaskulární onemocnění. Hodnota akvizice by mohla dosáhnout až 2,1 miliardy USD, oznámily v pondělí firmy.
  • Farmaceutická společnost Shire se sídlem v Irsku koupí americkou biotechnologickou firmu Dyax a zaplatí za ni 5,9 miliardy dolarů. Shire tím získá přístup k experimentální léčbě vzácné genetické choroby.
  • Vydavatel platebních karet Visa koupí svou bývalou dceřinou společnost Visa Europe. Cena by při splnění určitých cílů měla činit až 21,2 miliardy eur. Uvedly to v pondělí společnosti. Dohoda má dostat pod jednu střechu veškeré celosvětové operace firmy Visa a posílit její postavení v konkurenci s firmou MasterCard.


Výsledková sezóna

 

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Americká akciová párty ve stylu roku 1999Americká akciová párty ve stylu roku 1999

Akciový trh se zotavil ze své letní slabosti a býci se opět radují. Hlavy ale nevěší ani medvědi, protože historie napovídá, že aktuální tržní vývoj nevěstí nic dobrého. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688