Grant Capital (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  02.11.2015 13:05:15

ČEZ - příležitost... k poklesu


Nízké zadlužení, silný fundament, stabilní vysoká dividenda, téměř čtyři miliardy za vrácenou darovací daň, rozhodnutí vlády o prolomení limitů na Dole Bílina, očekávané snížení počtu odcházejících zákazníků... To vše může znít akcionářům a potencionálním investorům do společnosti ČEZ jako rajská hudba. Management navíc poměrně často investory těšil před koncem roku o něco lepšími čísly než očekávanými, s následnou krátkodobou rallye na tomto titulu. Před dlouhou investicí do ČEZ ale přesto své klienty aktuálně varujeme. 

Hodnotu velkých energetických (utilit) titulů ovlivňuje v první řadě cena silové elektřiny. Ta se dlouhodobě usadila pod hranicí 30 EUR/MWh a obrat klesajícího trendu zatím není na obzoru. Výrazný pokles klíčové komodity může nahradit jen z malé části zvýšená spotřeba v důsledku ekonomického růstu, distribuce a prodej. Tento fakt už je nicméně do hodnoty titulu započítán a společnost na něj reagovala po 2Q, když snížila odhad EBITDA za rok 2015 na 68 mld. . I ten může být ale podle našeho názoru ohrožen. Problémy aktuálně působí ČEZu poruchy a neočekávané odstávky významných výrobních zdrojů, především jaderných elektráren. V případě Temelína (JETE) bylo nejméně dvouměsíční prodloužení  odstávky a následných několik poruch v kontextu rozsáhlé modernizace a zvyšování výkonu relativně pochopitelné. Výpadky přesto, podle mluvčí Barbory Půlpánové, připravily společnost o "řádově desítky milionů" jen na pokutách operátorovi trhu s elektřinou. Mnohonásobě vyšší je ale ztráta na nedodané elektřině. Temelín výrobní cíl počátkem roku nekonkretizoval, přesto se ale dolní odhad objemu nedodané energie pohybuje vysoko nad úrovní 1 000 GWh elektřiny. Do budoucna bude klíčové, zda stabilně udrží svůj zvýšený výkon.

Horší situaci vidíme v případě druhého nejvýznamnějšího zdroje - elektrárny Dukovany (JEDU). Ta se, podobně jako JETE, potýkala v letošním roce s poruchami. Zásadní problém je ale v nepřehledné situaci současných odstávek způsobených kontrolami souvisejícími s očekávaným prodloužením desetileté provozní licence. Kontrola dokumentace a svarů se nečekaně protahuje, přičemž elektrárna dodává pouze čtvrtinu očekávaného množství energie. Důvod zásadního prodloužení odstávek energetici nesdělili. V kontextu s informací Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o podcenění přípravy na licenční proces se ale původně drobný problém jeví výrazně významněji. K dispozici jsou pouze kusé a rozporuplné informace, zcela jisté je ale nesplnění ročního výrobního cíle stanoveného nad úrovní 15 000 GWh elektřiny. Přepočtem instalovaného výkonu bloků se odhad objemu nedodané elektřiny pohybuje nad úrovní 2 000 GWh, přičemž odstávky dál pokračují. Finanční ztráty z nevyrobené elektřiny je obtížné kvalifikovaně odhadovat, kdy je třeba počítat s dlouhodobými kontrakty silové elektřiny, poplatky regulátorovi trhu, možnostmi a náklady dalších výrobních zdrojů společnosti, případně situací na energetické burze. Vzhledem k faktu, že české jaderné elektrárny jsou výrazně nejlevnějšími stabilními zdroji, pohybuje se náš odhad ztrát nad úrovní dvou miliard , přičemž může být ještě výrazně vyšší a dosahovat hodnot vratky darovací daně. Významným rizikem je také vyjádření předsedkyně SÚJB, kdy udělení desetileté provozní licence EDU pravděpodobně není zcela samozřejmou záležitostí.

Proto bychom se nedivili, pokud by dlouhodobě a fundamentálně orientovaní investoři vyčkali s nákupem na vyřešení výrobních a licenčních problémů firmy, případně by odvážnější spekulanti vyzkoušeli i krátkodobou spekulaci na pokles ceny pro období sdělování kvartálních výsledků.

Grant Capital a.s. / Nejlepší spojení s akciovými trhy

Grant Capital se od roku 2007 specializuje se na investiční služby při obchodování s akciemi zejména v USA a také v Německu, Francii, ČR a na dalších více jak 80ti trzích. Grant Capital přináší modelová portfolia a službu privátního makléře, který je pro investory nejlepším nástrojem pro realizaci obchodních strategií. 
www.grantcapital.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688