Research (Proinvestory.cz)
Investice  |  31.10.2015 10:57:56

Komodity a fenomén El Niño

Komodity mají jistě dlouhé sekulární trendy. Příkladem je supercyklus s akcelerací komoditního indexu v roce 2008 a následný pokles až v podstatě do dneška. Existují faktory pro dlouhodobý růst cen založené na makroekonomické situaci, kdy prudký růst poptávky není s to nabídka v krátkém období uspokojit. A v okamžiku „dohnání“ této poptávky, které je obvykle spojeno s nadprodukcí a tudíž naopak převisem nabídky, dochází ke změně trendu a poklesu cen. Trendy u komodit jsou jistě důvodem, proč jsou tyto jedny z absolutně nejlepších pro aplikaci AOS, dlouhodobějších komoditních spreadových obchodů, a tak dále. Mimochodem, o dlouhodobých trendech v reálném vyjádření a o tom, že ne všechny komodity jsou na tom dlouhodobě ve směrování ceny stejně zajímavě píše David Jacks ze Simon Fraser University ve své práci: „From Boom to Bust: A Typology of Real Commodity Prices in the Long Run".

Velice zajímavým fenoménem těchto trhů je neelasticita nabídky nebo poptávky. Klasickou ukázkou je například to, že úroda po zničení přírodním živlem nemůže být rychle zvýšena a dodána na trh i při rostoucí ceně z důvodu složitého produkčního cyklu. Stejně tak zvýšená nadprodukce nemůže být při daných úrovních poptávky prodána rychle ani při klesající ceně. Jedním z faktorů pro oba případy je mnohdy vliv počasí. V této souvislosti se tento rok více a více mezi komoditními obchodníky hovoří o fenoménu El Nino.

El Nino je teplá fáze ENSO cyklu (El Nino Southern Oscillation), kdežto La Nina je chladná fáze. ENSO cyklus pak způsobuje globální změny ve značném regionálním rozsahu formou teplotních a srážkových změn. ENSO je měřen teplotou mořského povrchu SST v Tichém oceánu. El Nino způsobuje vysoký tlak vzduchu v západní části Pacifiku a nízký ve východní části. Země, zvláště spoléhající se vysoké míře na zemědělství a rybolovu, které mají pobřeží u Tichého oceánu pak v případě extrému cyklu mohou být významně ovlivněny a nejen ony. Pohlédněme na obvyklý vliv El Nino na světové mapě v periodě od prosince do února:

El-Nino_effects

Již v březnu tohoto roku americká vládní agentura National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) oznámila, že tento rok bude ve znamení El Nino. Podobně takto učinila i australská agentura Australia Bureau of Meteorology. Poslední a doposud nejsilnější fáze byla v roce 1998. Jednou z metod měření síly El Nino je Oceanic Nino index (ONI), což je 3-měsíční průměr teploty mořského povrchu. Poslední čísla za období od července do září ukazují o zvýšenou hodnotu o 1,5 stupňů Celsia nad hranicí definovanou jako „velice silná Nino“. Predikce ONI pro září – listopad je i za podmínky klesající teploty ve stejném tempu jako dosavadní růsty na úrovni +2. Takové hodnoty byly dosaženy je 4x od roku 1950, naposledy u nejsilnější verze El Nino v roce 1998, kdy to bylo +2,3.

 

Jak ovlivňuje fenomén jednotlivé komodity?

Například pode studie MMF, pozitivní šok o velikosti jedné směrodatné odchylky u ENSO způsobuje růst cen komodit o 3-4%.

El Nino má však rozdílný vliv podle jednotlivých komodit s ohledem na regiony světa a jejich síly na stanovení ceny na burze. Obecně, po projevení se fenoménu ve srážkových a teplotních změnách počasí, dochází během následujícíh 12 měsíců k poklesu ceny sóji a sójového šrotu u burzovních kontraktů v Chicagu. Podobně je na tom kukuřice. Naopak ceny pšenice mají tendenci růst minimálně během následujícíhc 3 měsíců z důvodu suchého klimatu ve východní Austrálii. Podobně vlivem suchaIndii, pak cena bavlny roste výrazněji už první měsíc po propuknutí (Indie je druhý největší světový producent a exportér této komodity). Dále suchaIndonésii v minulosti vedly k poklesu vodních hladin a odstávek hydroelektráren potřebných pro produkci niklu a mědi a tlakům na růst cen. Podobně v Peru, ale zásluhou záplav dolů, došlo k omezení produkce zinku jeho k prudkým cenovým nárůstům.

I když produkt sóji, tak sójový olej mívá zcela odlišný cenový průběh. V případě El Nina pak po ovlivnění počasí, dochází k silnějším růstům ceny během prvních čtyř měsíců po počátečním šoku. Je to dáno omezením produkce palmového oleje v Asii (Malajsie, Indonésie) a silnou poptávkou po substitutu jako sójový olej. Proto, zvláště tuto komoditu se vyplatí s ohledem na poslední statistiky ohledně možného propuknutí El Nina sledovat. Cena sójového oleje je relativně velmi nízko. Komoditní fondy v posledních týdnech zaznamenaly ve svých pozicích přechod mírně do „net long“ pozic (pár tisíc kontraktů, obvykle není trh překoupen pokud nedosáhne nějakých 80 tisíc kontraktů).

Závěrem se pojďme podívat na komoditní spread sójového oleje (nakoupená květnová a prodána červencová noha)na burze v Chicagu, kde v případě brzkého projevení se El Nina může dojít k trajektorii ceny spreadu podobné té z května až června letošního roku (SOL Trader, denní data), klikněte na obrázek pro zvětšení:

ZL_spreadKN_103015

 

Pokud vás zajímají různé typy obchodů na burze - od opcí, přes trading až po value investování zde je více informací zde je více informací

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz
ve spolupráci se serverem SILVERUM.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688