Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  30.10.2015 22:22:52

30. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v pátek ztratily okolo půl procenta, uhájily ale mírný týdenní zisk. Trh v závěru týdne reagoval především na slabší údaje o růstu spotřebitelských výdajů. Celý říjen však byl pro akciové trhy nejlepším měsícem od října 2011.

Index Dow v pátek klesl o 0,52 % na 17 663,54 bodu, S&P 500 ztratil 0,48 % na 2 079,36 bodu a Nasdaq Composite odepsal 0,40 % na 5 053,75 bodu. Posílily tituly v pěti základních sektorech, například energetika, veřejné služby a telekomunikace, ztrácela naopak odvětví jako finance a zdravotní péče. Index volatility VIX narostl o 3,35 % na 15,10 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelé tři bazické body na 2,144 %.

S&P 500 (30. října 2015)
S&P 500 (30. října 2015)

Dow za týden přidal 0,1 %, S&P 500 0,2 % a Nasdaq Composite 0,4 %. Za celý říjen Dow vystřelil o 8,5 %, S&P 500 o 8,3 % a Nasdaq Composite o 9,4 %. Akciím pomáhala především uvolněná měnová politika centrálních bank a výsledková sezóna. Ze 68 % firem z indexu S&P 500, jež zatím oznámily hospodářské výsledky, jich 72 % překonalo odhady na úrovni zisku, ale jen 43 % na úrovni tržeb.

S&P 500 (říjen 2015)
S&P 500 (říjen 2015)

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA v září stouply o 0,1 % po nárůstu o 0,4 % v předešlém měsíci. Představuje to nejmenší nárůst za osm měsíců. Data naznačují útlum domácí poptávky a mohla by sloužit jako argument proti tomu, aby americká centrální banka ještě v tomto roce zvýšila úrokové sazby. Právě zářijové rozhodnutí Fedu ponechat sazby beze změny na současných rekordních minimech pomáhalo v říjnu americkým akciím k růstu.

Z výsledkové sezóny v pátek vyčnívaly reporty těžebních gigantů Chevron a ExxonMobil. Zisk obou firem ve třetím čtvrtletí kvůli nízkým cenám ropy prudce klesl. Zisk ExxonMobil se snížil o 47 % na 4,24 miliardy USD, díky lepším maržím rafinérii však překonal očekávání. Zisk Chevronu klesl o 64 % na 2,04 miliardy USD. Zisk na akcii firmy ExxonMobil, která je největší ropnou firmou na světě obchodovanou na burze, činil 1,01 dolaru a výrazně překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří v průměru čekali snížení zisku až na 89 centů na akcii. Příjmy klesly o 37,4 % na 67,34 miliardy USD, což bylo rovněž více, než čekali analytici. Těžba ropy a plynu se však zvýšila o 2,3 % na 3,9 milionu ropného ekvivalentu denně.

Zisk divize průzkumu a těžby ropy firmy Exxon Mobil se snížil o 78 % na 1,4 miliardy USD. Mohou za to přetrvávající nízké ceny ropy a plynu. Zisk divize zpracování ropy a prodeje se naopak zdvojnásobil na dvě miliardy USD díky vyšším maržím rafinériím.

Také Chevronu se podařilo překonat očekávání analytiků díky rafinérským aktivitám. Zisk na akcii činil 1,09 dolaru, zatímco analytici čekali pouze 76 centů. Příjmy se snížily o 35,5 procenta na 33 miliard USD. Těžba klesla o procento na 2,5 milionu barelů ropného ekvivalentu denně. Firma také oznámila záměr propustit 6-7 tisíc zaměstnanců.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Osobní příjmy Američanů vzrostly v září o 0,1 %, stejně jako výdaje. Čekalo se, že jak příjmy, tak výdaje vzrostou o 0,2 %. Tempo růstu příjmů tak oproti srpnu, kdy činilo +0,4 % (revidováno z +0,3 %), výrazně zpomalilo. Osobní výdaje v srpnu rovněž rostly tempem 0,4 %.
  • Jádrové náklady na osobní spotřebu v září vzrostly stejně jako v srpnu meziměsíčně o 0,1 % (odhad: +0,2 %) a meziročně o 1,3 % (odhad: +1,4 %).
  • ECI, index nákladů na práci, ukázal, že ve třetím kvartálu v USA platy Američanů vzrostly o 0,6 % po 0,2% růstu v druhém čtvrtletí.
  • Index nákupních manažerů v oblasti Chicaga v říjnu vyskočil na 56,2 bodu (odhad: 49,4 bodu, září: 48,7 bodu).
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity podle finálních dat v říjnu vzrostl jen na 90 bodů ze zářijových 87,2 bodu (flash: 92,1 bodu).
  • Valeant Pharmaceuticals ukončila partnerství s prodejcem speciálních léků Philidor kvůli jeho kontroverzním obchodním praktikám.
  • Susquehanna zvyšuje cílovou cenu akcií LinkedIn na 300 dolarů z 270 dolarů, Wedbush Securities ji zvyšuje na 232 z 200 dolarů.
  • Americký Kongres v pátek schválil zákon, který prodlužuje vládě Spojených států právo půjčovat si peníze do roku 2017. Zákon, jenž odstraňuje bezprostřední hrozbu platební neschopnosti vlády, by nyní měl podepsat prezident Barack Obama.
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA klesl již devátý týden po sobě, a to hned o 16 na 578.

 

Výsledková sezóna:

KOMPLETNÍ TÝDENNÍ SHRNUTÍ OBCHODOVÁNÍ V USA NAJDETE NA INVESTIČNÍM WEBU.


Přesuny akciových miliard: Evropa a Japonsko těží z amerického odlivu

Přesuny akciových miliard: Evropa a Japonsko těží z amerického odlivu

Odliv peněz z amerického akciového trhu trvá prakticky celou dekádu. Za tu dobu ubylo v USA zhruba 260 miliard USD investovaných do akcií.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 2. listopaduOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 2. listopadu

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí v týdnu od 2. listopadu? Přehled očekávaných čísel v odhadech analytiků, jak je sesbírala agentura Bloomberg.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688