Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.10.2015 10:11:18

BoJ: vyčkáváme, ale nikdo nesmí pochybovat o tom, že jsme připraveni okamžitě jednat

Dnes na konci asijské seance proběhla tisková konference šéfa Bank of Japan (BoJ) Haruhika Kurody po zasedání centrálních bankéřů Japonska.

Bankéři se na zasedání rozhodli jasnou většinou ponechat monetární politiku ve stavu jakém byla dosud, tedy operovat na peněžním trhu a ročně navýšit měnovou bázi o 80 bilionů jenů prostřednictvím nákupu japonských vládních dluhopisů s průměrnou splatností 7 až 10 let. To vše bude BoJ dělat navzdory slabé spotřeba a slabým japonským exportům.

Ponechávají měnovou politiku ve stavu jakém je ve víře, že růst ekonomiky bude dostatečný na to, aby udržel kredibilitu cíle banky v podobě 2 % inflačního cíle. Podle Kurody je v japonské ekonomice dostatečně velké tempo na to, aby si BoJ mohla dovolit tento komfort ještě počkat a sledovat jak se do dalšího zasedání budou ceny dále vyvíjet namísto zbrklého rozšíření již dost velkého programu nákupu dluhopisů.

Na tiskové konferenci po zasedání uvedl Kuroda, že stále věří v to, že se podaří japonské inflaci dostat na stanovený cíl pravděpodobně ve druhé polovině roku 2016 s tím, jak opadne dočasný tlak na pokles cen plynoucí z propadu cen ropy. Podle něj japonská ekonomika pokračuje v mírném oživování navzdory zpomalení vývoje na rozvíjejících se trzích.

K nezaměstnanosti řekl Kuroda, že nezaměstnanost je na stabilních úrovních a očekával by růst mezd s rostoucím nedostatkem pracovní síly v některých oblastech ekonomiky. Japonská nezaměstnanost je aktuálně na 3,4 % a poměr pracovních míst ku počtu žádostí o práci velmi jemně vzrostl na 1,24. Nadále se dá očekávat vylepšování na trhu práce ovšem s pomalejším tempem.

Co bylo podstatné, co řekl šéf Kuroda během svého vystoupení, že si nedovede představit, že by BoJ měla nějaký limit pro to ještě více uvolnit svojí měnovou politiku v případě, kdy to bude potřeba. Dodal, že banka bude nadále sledovat a vyhodnocovat všechna rizika a podle toho bude i upravovat svojí měnovou politiku, pokud to bude situace vyžadovat, aby banka dosáhla svého cíle 2 % inflace. Pokles cen ropy označil jako faktor, který způsobil zpoždění dosažení stanoveného cíle BoJ.

Přes všechny tyto relativně silné výroky se na dnešním zasedání nenašel ani jeden požadavek na ještě větší uvolnění měnové politiky japonské centrální banky.

Reakce trhů na sebe nenechala dlouho čekat, jen proti dolaru reagoval nejrychleji - nejdříve prudce posiloval proti dolaru a pak naopak rychle oslaboval až ke 121,49 jenům za dolar. Aktuálně se zase obchoduje na 120,65 jenů za jeden dolar. Japonské akcie si připisovaly slušné zisky. Celý index Nikkei 225 rostl o 0,78 % na 19 083 bodů. Nejvíce si připsaly akcie ze segmentu zdravotnictví (+2,73 %) a spotřebního zboží (+1,41 %). Výnosy japonských dluhopisů napříč splatnostmi rostly jen velmi nepatrně.

Zdroj: FT, Reuters, Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688