Patria (Patria Finance)
Měny-forex  |  29.10.2015 16:04:42

K dosažení parity s eurem by dolaru stačil jeden týden


Zatímco se Fed připravuje na utažení měnové politiky, ECB připravuje další nástroje pro podporu ekonomiky. Dolar tak dostává výhodu nejen vůči euru, ale také dalším hlavním světovým měnám. Parita jako hlavní dolarové téma posledních měsíců může být rozlousknuta 16. prosince na posledním zasedání Fedu v tomto roce.

Pozice spekulantů jsou vyrovnané. Poměr dlouhých a krátkých pozic je 51 % ve prospěch těch dlouhých. Vyrovnanost na trhu signalizuje, že „Longaři“ (spekulanti na posílení eura) již do posílení dolaru započetli budoucí kroky centrálních bank. Naopak „Shortaři“ (spekulanti na posílení dolaru) věří, že se kroky centrálních bank ještě v ceně promítnou. Kurz od cíle 1,0000 EURUSD není daleko, když k dosažení chybí pouze 910 pipů. Při průměrné denní volatilitě 120 pipů se jedná pouze o zhruba sedm silných dní ve prospěch dolaru. Za zmínku stojí poslední měsíc, kde se dolaru podařilo posílit o více jak 800 pipů.

Euro není pouze pod tlakem ECB. S dieselovou aférou, asijským zpomalením a uprchlickou krizí v zádech bude těžko hledat druhý dech. Dolar může těžit z příznivé situace, ale musí být zároveň na pozoru, aby příliš nepředbíhal událostem. Výraznější posílení měny totiž znamená brzdu pro ekonomiku i inflaci. Fed už silný dolar jako problém zmiňoval a další citelný posun kurzu by se mu nelíbil. Je možné, že právě kolem parity k euru se nachází práh citlivosti, který by rozhodl, že utažení měnových podmínek skrze kurz je více než dostatečné a zvyšování sazeb tedy není třeba. Pokud by tedy spekulanti dotáhli kurz rychle k 1,0000, mohlo by na trhu následovat i nepříjemné vystřízlivění.

Z technického pohledu je od zahájení nákupů aktiv ECB na konci ledna pro euro stěžejní hranicí k překonání 1,1400 EURUSD, kde se nachází úroveň 200denního jednoduchého klouzavého průměru. Při této úrovni se euro zastavilo v tomto roce minimálně 5x, jak je patrné na přiloženém grafu. Při této úrovni se nachází kromě 200 SMA také Fibo 76 %. Dolar bojuje zase o něco níže o překonání 1,0938 EURUSD. Při této hladině dolar také několikrát selhal při pokusu o výraznější prolomení směrem dolů. Euru a také dolaru se na chvíli v tomto roce podařilo zmíněné hodnoty prolomit pouze jednou. Dolar dosáhl na 1,0470 EURUSD a euro na 1,1700 EURUSD.

Podíváme-li se na poslední dny v dubnu, uvidíme, jak se euru podařilo úspěšně prolomit svíčkový pattern Double Top. Následovalo výrazné posílení eura s udržením na vyšších úrovních. V podobné situaci je nyní dolar, který prolomil svíčkový pattern Double Bottom a má tak otevřenou cestu k dalším ziskům.

Technický scénář tedy otevřel prostor pro pokračování posilování dolaru. Bude-li technika podpořena fundamentem, může dolar v brzké době dosáhnout svého cíle.

kovi

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.11.2022Euro s dolarem na paritě, koruna korigovala (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.08.2022Euro opětovně dosáhlo parity s dolarem Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688