BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.10.2015 13:57:14

Fed oživil naději na letošní zvýšení sazeb; analýza EUR/USD, AUD/USD

Federální rezervní systém (Fed) po 2denním měnovém hlasování včera večer naznačil, že prosincové zvýšení úrokových sazeb je stále ve hře. Fed ve středu ponechal úrokové sazby beze změny a s odkazem na příští měnové jednání v prosinci naznačil, že zvýšení sazeb je silně ve hře. Zápis ze zasedání jasně uvedl, že bankovní rada (FOMC) plánuje na prosincovém zasedání diskutovat o možnosti zvýšení sazeb. V prohlášení naopak snížil význam globálního ekonomického zpomalení na americkou ekonomiku. EUR/USD po zveřejnění zápisu oslabil o 1,2 procenta, když se propadl až k hodnotě 1,0918. Pravděpodobnost zvýšení sazeb vzrostla po včerejšku z 30 na 50 procent.

Americké akcie reagovaly na výsledek měnového zasedání kladně, když index blue chips Dow Jones zavřel se ziskem 1,1 procenta na úrovni 17 779,52 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 1,2 procenta na hodnotu 2 090,35 bodu a technologický Nasdaq Composite posílil o 1,3 procenta na 5 095,690 bodu.

Sektorový index S&P finančních domů, které nejvíce získají z vyšších úrokových sazeb, zamířil po zveřejnění měnově politického prohlášení Fedu strmě vzhůru až ke konečnému zisku 2,4 procenta, což je největší denní navýšení za posledních sedm týdnů. Nicméně pozitivní nálada se již nepřesunula na evropský kontinent, kde jsou hlavní akciové indexy v červených číslech. Dobrá datatrhu práce nedokázala pomoci ani německému Daxu.

Počet nezaměstnaných v Německu se v říjnu snížil nepatrně více, než se čekalo, a míra nezaměstnanosti setrvala na rekordním dně. Čísla z trhu práce naznačují stabilní růst největší evropské ekonomiky i přes zpomalení na rozvíjejících se trzích.

Počet nezaměstnaných Němců po sezonním očištění klesl o 5000 na 2,788 milionu po nepatrném zářijovém růstu o 1000. Ekonomové oslovení Reuters v průměru očekávali snížení počtu nezaměstnaných o 4000. Míra nezaměstnanosti v souladu s odhady analytiků stagnovala na 6,4 procenta, nejnižší úrovni od znovusjednocení Německa v roce 1990.

Dnes bude klíčový údaj o stavu americké ekonomiky (HDP) v třetím čtvrtletí.
Očekávání trhu jsou velmi opatrné (+1,5% q/q) ve srovnání s výkony, kterých USA dosáhly v měsících duben – červen (+3,9% q/q). V případě, že se americké ekonomice podaří překonat očekávání analytiků, budou sázky na zvýšení růstu sazebUSA na konci roku růst, což dále posílí americký dolar. A naopak v případě horších výsledků HDP budou investoři přehodnocovat možnost utažení měnové politiky v prosinci a dolar oslabí.

Zítra ráno zasedá BoJ, od níž se na rozdíl od Fedu, očekává naznačení možnosti rozšíření objemu programu QE.

Na včerejší zasedání Fedu kladně reaguje i britská libra, zejména vůči euru, když měnový pár EUR/GBP klesl na 10týdenní minima. Investoři totiž sázejí na to, že když Fed zvýší úrokové sazby již letos, odhodlá se k tomuto kroku dříve i britská centrální banka. Očekávání se po včerejšku posunula ze 4. na 3. kvartál 2016. Britská centrální banka (BoE) zasedá příští týden.

Novozélandská centrální banka (RBNZ) ponechala včera základní úrokovou sazbu beze změny na hodnotě 2,75 procenta. Nicméně, investoři stále čekají, že banka na svém prosincovém zasedání (10.12.2015) přistoupí letos k již 4 snížení základní úrokové sazby. Ještě jedno snížení sazeb se letos rovněž očekává od australské centrální banky (RBA).

EUR/USD opustil rostoucí trendový kanál a míří na jih. Cílem jsou hodnoty předchozích minim 1,0850 – 1,0800. Nicméně až jejich překonání bude klíčem k dalšímu oslabení eura proti USD.

AUD/USD se po včerejším zasedání Fedu propadl pod silnou zónu supportu 0,7200 silnou medvědí svíčkou, čímž si otevřel k dalšímu poklesu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688