Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.10.2015 23:28:29

28. října: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily středeční obchodování mírným růstem a indexy zisky postupně navyšovaly až na zhruba 0,8 %. Po rozhodnutí Fedu nezvýšit úrokové sazby se sice všechny tři nejsledovanější benchmarky svezly pod nulu, rychle se ale vzpamatovaly a vystřelily zpět do kladného teritoria.

Dow nakonec zpevnil o 1,13 % na 17 779,52 bodu, širší S&P 500 připsal 1,18 % na 2 090,35 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,3 % na 5 095,69 bodu. Index volatility VIX klesl o 7,13 % na 14,33 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil téměř o šest bazických bodů na 2,096 %.

V zelených číslech uzavřelo devět z deseti hlavních sektorů. Růst si užívaly zejména akcie v energetickém odvětví, které podpořil výrazný růst cen ropy, finančním odvětví a technologickém sektoru. Pod nulou skončilo odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (28. října 2015)
Americké akcie (28. října 2015)Zdroj: Google

Měnový výbor Fedu na říjnovém zasedání ponechal úrokové sazby na rekordně nízké úrovni 0-0,25 %, naznačil ale, že by první růst sazeb po více než devíti letech mohl přijít již v prosinci. "Výbor předpokládá, že se při vhodné akomodaci měnové politiky podaří udržet přiměřené tempo růstu americké ekonomiky," napsal FOMC. "Rizika dalšího vývoje hospodářství USA a situace na trhu práce ve Spojených státech považuje výbor za vyrovnaná, nadále ale pozorně sleduje vývoj ve světě," uvedl také FOMC. Inflace podle výboru v krátkodobém horizontu setrvá na nízkých úrovních, v delším horizontu by se nicméně měla postupně zvyšovat.

K otázce možnosti zvýšení úrokových sazeb na prosincovém zasedání měnový výbor uvedl, že provede podrobné zhodnocení ekonomických ukazatelů, včetně dat z trhu práce, inflačních tlaků a inflačních očekávání a informací o vývoji globální ekonomiky. Měnový výbor však nezopakoval větu ze zářijového prohlášení, která říkala, že globální rizika se zřejmě dotknou i americké ekonomiky. Právě oslabování velkých rozvojových ekonomik v čele s Čínou a srpnové otřesy na finančních trzích Fed minulý měsíc označil za důvod pro zachování sazeb na rekordním minimu.

Analytici slova Fedu vyhodnocují jako relativně optimistická a říkají, že lze vyjádření interpretovat tak, že by se sazby mohly poprvé po více než devíti letech zvýšit v prosinci. Upozorňují přitom zejména na vyjádření, že výbor "zváží, zda bude oprávněné zvýšit sazby na příštím zasedání". Dosud Fed nikdy nehovořil o konkrétním termínu.

"Věděli jsme, že úrokové sazby nezvýší, oni se ale odvrátili od předešlého opatrného prohlášení, které se zaměřovalo na Čínu a Asii, a místo toho připravili půdu pro prosincové zvýšení," řekl agentuře Reuters Paul Schatz, investiční šéf společnosti Heritage Capital.

"Pro dluhopisové trhy je to obrovská vzpruha," říká John Canally, tržní stratég a ekonom ve společnosti LPL Financial. "Říkali to, nikdy to ale zatím nenapsali. Až teď, prosincové zasedání bude živé," dodal Canally.

Po sdělení Fedu prudce zrychlil růst cen akcií z finančního sektoru, jemuž vyšší úroky prospějí. Index sektoru posílil o zhruba 1,7 %. Těžce naopak klesly akcie podniků z odvětví veřejných služeb, které růst úroků finančně oslabuje.

Z indexu Dow nejvíce zdražily akcie technologické společnosti Apple (+4,13 %), farmaceutické firmy Merck (+3,05 %) a investičních bank JPMorgan Chase (+2,92 %) Goldman Sachs (+2,69 %). Nedařilo se naopak cenným papírům výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-1,01 %), maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (-0,52 %), výrobce letadel Boeing (-0,39 %) a průmyslového konglomerátu General Electric (-0,24 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na svém říjnovém zasedání ponechal sazby na rekordně nízké úrovni 0-0,25 %. Trhy rozhodnutí počkat se zvyšováním sazeb očekávaly. V prohlášení banka uvedla, že na rekordních minimech sazby ponechala s cílem dále podpořit směřování trhu práce k plné zaměstnanosti a zajistit cenovou stabilitu. Mezi řádky ale podle analytiků Fed naznačil, že reálně zvažuje zvýšení sazeb již v prosinci.
  • Největší americký řetězec lékáren Walgreens Boots Alliance se dohodl na převzetí svého menšího konkurenta Rite Aid, za něhož zaplatí 9,4 miliardy dolarů. Firma tak výrazně rozšíří své aktivity ve Spojených státech a upevní si pozici při jednání s dodavateli o cenách léků. I s převzatým dluhem společnosti Rite Aid činí hodnota transakce asi 17,2 miliardy dolarů.
  • Hillary Clintonová, která usiluje o nominaci amerických demokratů na prezidentský úřad, by v případě nové finanční krize nezachraňovala velké banky před krachem. Řekla to v televizním pořadu Late Show moderátora Stephena Colberta. Odpovídala na dotazy týkající se ekonomiky a řekla, že jako prezidentka by se zaměřila na zvýšení minimální mzdy a podporu střední třídy.
  • Aktivistický investor Carl Icahn koupil "velký podíl" v americké pojišťovně AIG. Icahn to uvedl v otevřeném dopise výkonnému řediteli AIG Peteru Hancockovi. Icahn v dopise mimo jiné upozorňuje na to, že pojišťovna stále zaostává za konkurencí a je svazována velkým množstvím regulací. Řešením je podle něj rozdělení společnosti na menší podniky, jejichž aktivity by byly regulovány benevolentněji.
  • Americká hotelová společnost Hyatt Hotels jedná o převzetí většího konkurenčního hotelového operátora Starwood Hotels and Resorts Worldwide. S odvoláním na informované zdroje to ve středu uvedl televizní kanál CNBC. O Starwood se konkurenti a investoři ucházejí poté, co se firma na jaře nabídla k prodeji.
  • Obchodní bilance v září skončila se schodkem 58,6 miliardy USD (odhad: -64,9 miliardy USD, srpen: -67,2 miliardy USD).
  • JPMorgan Chase snižuje doporučení na akcie Akamai Technologies na "neutral" z "overweight", cílovou cenu snižuje na 65 USD ze 75 USD.
  • Susquehanna Financial snižuje doporučení na akcie GrubHub na "neutral" z "positive", cílovou cenu snižuje na 25 USD z 44 USD, Sterne Agee snižuje cílovou cenu na 32 USD z 37 USD.
  • Wedbush Securities zvyšuje cílovou cenu akcií Alibaba na 80 ze 75 USD, Cantor Fitzgerald na 90 z 88 USD a Raymond James na 95 z 85 USD.

 

Výsledková sezóna

 

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Největší vítězové současného oživení na trzíchNejvětší vítězové současného oživení na trzích

Řeč bude o konkrétních akciích, ideálním vítězem by ale byl investor, který by držel portfolio z uvedených titulů. problém je v tom, že takový s vysokou mírou pravděpodobnosti neexistuje. 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688