Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.10.2015 20:21:55

Akcie Fiat Chrysler ztrácí 4 %, fundament nicméně zůstává silný


Automobilka Fiat-Chrysler (DIP) ve třetím čtvrtletí letošního roku vykázala tržby ve výši 27,5 mld. EUR (vs kons. 26,73 mld. EUR). Meziročně se jedná o 17%ní růst. Celkové prodeje vozidel dosáhly mety 1,1 mil. kusů, což odpovídá hodnotě za stejné období loňského roku. Meziroční propad prodejů zaznamenaly trhy Latinské Ameriky či asijsko-pacifická oblast, což nicméně vykompenzovala silnější poptávku na severoamerickém trhu (prodej y/y +12 %). Udržení prodejů při růstu tržeb pak poukazuje na trend, který je při pohledu do hospodářských čísel patrný - poptávka se přesunula směrem k dražším vozidlům (viz úspěch Severní Ameriky proti neúspěchu Latinské Ameriky). Ve výsledku tak došlo k nárůstu průměrné ceny prodaných vozidel.

S trendem přesunu k dražším modelům je spojen také pozitivní dopad na provozní čísla. Upravený provozní zisk EBIT vyšplhal na 1,3 mld. EUR a bezpečně tak předčil konsensuální odhad na hladině 968 mil. EUR. Hlavní měrou se o to postaral růst v oblasti Severní Ameriky, ale taktéž solidní příspěvek divize Ferrari. Ta se opřela o růst prodejů vozidel (y/y +21 %), díky němuž příspěvek k provoznímu zisku dosáhl 140 mil. EUR. Dodejme pak, že jak úspěch severoamerického trhu, tak především Ferrari dopomáhá růstu agregované provozní marže, což je dáno přívětivější cenovou politikou (v případě Ameriky taktéž pozitivním měnovým vlivem).

Dobrou zprávou je taktéž pokles průmyslového dluhu Fiat-Chrysler (FCA) na 7,8 mld. EUR (-200 mil. EUR proti 2Q). Nicméně samotná struktura stojící za poklesem poukazuje na „low quality“ faktor v podobě příspěvku depreciace brazilského realu (měnový vliv). Samotné provozní cash flow nedokázalo pokrýt kapitálové výdaje. Čistý průmyslový dluh nicméně dozná dalšího zlepšení (dle FCA do pásma 6,6 – 7,1 mld. EUR) v důsledku pozitivního dopadu plynoucího z IPO Ferrari. Výhled na letošní rok mimo průmyslový dluh doznal minimální korekce, a to v oblasti upraveného čistého zisku, kde FCA počítá s hodnotou okolo 1,2 mld. EUR (proti dříve avizovanému pásmu 1 – 1,2 mld. EUR).

V zásadě hlavním negativem čísel je mimořádná položka ve výši 602 mil. EUR spjatá s regulatorními spory a náklady na svolání. Zisk bez očištění o mimořádné náklady by skončil v negativním teritoriu (-299 mil. EUR). Část zklamání, která se promítá v poklesu akcií (-4 %), pak může souviset se skutečností, že FCA nezveřejnila žádné informace k plánovanému vyčlenění zbylého podílu Ferrari. Z našeho pohledu se nicméně jedná o přechodné faktory a postupem času by se akcie měly vracet k fundamentu. Ten signalizuje řadu pozitiv. Rostoucí prodeje v Severní Americe, vhodnější produktový mix a s ním spojený růst marží, či snižování zadlužení – to vše nahrává akciím FCA. Krátkodobějším investorům jsme v návaznosti na IPO doporučovali cílovou cenu okolo 14 EUR (viz report ZDE), která ostatně zafungovala jako silná rezistence. Dlouhodobějším zájemcům nicméně popsané trendy nahrávají i nadále a titul tak ponecháváme v seznamu DIP.



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688