Ing. Petr Cimala (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  28.10.2015 11:24:17

Kdy nakupovat akcie po skandálech typu Volkswagen, J&J a dalších?

Mnoho zavedených společností se během svého působení dostane do situace, kdy jejich jména plní titulní stránky novin. Ukázkovým příkladem z poslední doby je situace koncernu Volkswagen, okolo něhož vypukl skandál s falšováním emisí u automobilů s dieselovým motorem. Negativní zprávy mají samozřejmě značný vliv na cenu akcií dotčených firem. Nejde jen o hrozbu pokuty od regulatorních orgánů, ale i ohrožení dobrého jména firmy, které se může podepsat na budoucích ziscích.

Propady akcií jsou po oznámení negativních zpráv často velice hluboké. Např. již výše zmíněné akcie Volkswagenu se po oznámení aféry „dieselgate“ propadly během jednoho dne o 18 % druhý den poklesly o dalších 15 %.

graf_1

Jsou však propady v řádu až několika desítek procent adekvátní reakcí na nové nepříznivé informace? Čí se spíše jedná o přehnanou paniku investorů, která s vychladnutím aféry vyprchá a přinese odvážnějším jedincům nadvýnos oproti širšímu indexu? Volkswagen není první a bohužel ani poslední společností, jejíž akcie byly skandálními zprávami sraženy do hlubokých zpráv. Jaká byla v těchto případech reakce trhu? Byly propady přehnané? Pro porovnání si uveďme pár příkladů.

1. Johnson & Johnson

Jednou z největších výzev ve své historii čelila společnost Johnson & Johnson (J&J) v roce 1982. Sedm lidí zemřelo po užití léku Tylenol, který spadá do portfolia této společnosti. Kapsle, jež si tito lidé vzali, byly otráveny kyanidem. Když byla tato zpráva 29. září oznámena, ztratily akcie J&J během pár dní 17 % své hodnoty.

graf_2

Graf ukazuje procentuální rozdíl ve výnosnosti investice do indexu S&P 500 a vybrané společnosti během jednoho roku od vypuknutí skandálu. Na spodní ose jsou vyobrazeny obchodní dny.

Akcie dosáhly svého minima 6. obchodní den po vypuknutí skandálu. Nicméně během vyšetřování se ukázalo, že za kontaminaci kapslí není společnost J&J zodpovědná a došlo k ní v prodejně léků. Akcie J&J se poté začaly poměrně rychle zotavovat a na své původní úrovně se vrátily o 32 obchodních dní později. Ani rok po vypuknutí skandálu však nedokázaly dohnat ztrátu, kterou nabraly oproti indexu S&P 500. Na jeho konci by byl rozdíl v hodnotě investic činil přibližně 30 % v neprospěch akcií J&J. Přesto však lze na grafu vidět přibližně 3 měsíční období, kdy po uklidnění paniky a dosažení dna přinášely akcie J&J oproti širšímu indexu nadvýnos, který kumulovaně činil 15 %.

2. Merck

Společnost Merck (MRK), další výrobce léků, čelila v roce 2004 podobným problémům jako její konkurent. Ukázalo se, že jeden z nejprodávanějších léků této firmy, Vioxx, zvyšuje riziko infarktu. Na rozdíl od J&J však společnost o této hrozbě věděla a rozhodla se ji před veřejností utajit, aby neohrozila prodeje svého léku. Akcie MRK se během jednoho dne po zveřejnění zprávy propadly téměř o 27 % ze 45 dolarů za akcii na 33 dolarů. Společnost MRK našla své dno o 30 obchodních dní později na hodnotě 26 USD.

 

graf_3

 

Propad na rozdíl od J&J trval déle, protože se v průběhu vyšetřování ukázalo, že MRK o problémech věděl a snažil se je utajit. Po dosažení dna však opět akcie po dobu cca 5 měsíců přinášela oproti širšímu indexu nadvýnos, který kumulovaně činil až 20 %. Rok od vypuknutí skandálu nicméně MRK uzavřel s hlubokou ztrátou oproti S&P 500.

3. General Motors

Vývoj akcií Volkswagenu je samozřejmě nejzajímavější sledovat ve světle jiných skandálů spojených s automobilkami. Loni, 7. února, svolala automobilka General Motors (GM) přibližně 800 tisíc aut, kvůli vadným spínačům zapalování, které mohly během jízdy vypnout motor a tím zabránit případnému nafouknutí airbagů. Během dalších měsíců automobilka svolala na opravu až 30 milionů svých vozidel a zaplatila kompenzaci za 124 úmrtí. Taktéž se ukázalo, že společnost GM o možné závadě na spínačích věděla nejméně 10 let. Jako součást vyrovnání musela automobilka zaplatit Spojeným státům 900 milionů dolarů.

 

graf_4

 

Cesta na dno trvala akciím GM kvůli postupnému odhalování výše problémů, kterým společnost čelí, poměrně dlouho. Přesto však po dosažení dna přinášely akcie opět po dobu přibližně 3 měsíců nadvýnos proti indexu S&P 500 v kumulované výši 7,5 %. Ani za rok od vypuknutí skandálu však nedokázaly dohnat ztrátu oproti širšímu indexu.

4. Carnival Corporation

13. ledna 2012 jedna z lodí společnosti Carnival Corporation (CCL), Costa Concordia, najela na útesy a následně se částečně převrátila. Na její palubě zahynulo 32 lidí. Vyprošťování vraku lodi z útesů ostrůvku Giglio se protáhlo až do září 2013 a vyžádalo si rozsáhlou záchrannou operaci.

 

graf_5

 

Společnost CCL dokázala poměrně rychle své ztráty vykompenzovat. Přesto negativní publicita v médiích srazila v minimech jejich výnos oproti indexu o 17,5 %. Po odrazu z minim akcie CCL poměrně rychle rostly a do jednoho roku od vypuknutí skandálu téměř všechny ztráty dohnaly. Ve zvýrazněném období činil nadvýnos během přibližně 5 měsíců oproti S&P 500 15 %.

Závěr

Přestože výše zmíněné skandály nemají zdánlivě nic společného v grafu lze vyčíst opakující se vzor. Akcie mají tendenci po uklidnění paniky a dosažení dna po dobu několika měsíců setrvale přinášet přibližně 7% nadvýnos oproti širšímu indexu. Ukazuje se, že krátkodobě jsou propady po vypuknutí skandálu přehnané. V horizontu jednoho roku se nicméně investice do těchto akcií nevyplatí, protože jejich vývoj má tendenci se otočit a rok od propuknutí skandálu akcie daných společností zpravidla uzavřou s výraznou ztrátou oproti tržnímu výnosu.

Následný graf ukazuje agregovaný vývoj akcií oproti indexu, které byly zasaženy skandálem. Ve statistice jsou zahrnuty i firmy, které nebyly uvedeny výše.

 

graf_6

Autor: Petr Cimala, Michal Kokoř | www.aurainvest.cz

Zdroj dat: Yahoo finance

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Petr Cimala

Ing. Petr Cimala, Aura Invest

je analytikem a členem managementu Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na oblast vyhledávání atraktivních investičních příležitostí i oblast Equity Sales. Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688