Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  28.10.2015 06:00:41

Zisk BP za 3. kvartál je vyšší, než se čekalo. Udrží ho?

Společnost British Petroleum včera zveřejnila výsledky za 3. kvartál. Zisk je vyšší, než analytici očekávali. BP však omezí investice.

Těžařská společnost British Petroleum včera oznámila výsledky za třetí čtvrtletí toho roku. Provozní zisk v něm dosáhl 1,8 miliardy dolarů, zatímco ve čtvrtletí předchozím 1,2 miliardy a ve třetím čtvrtletí roku 2014 3 miliardy dolarů. Letošní zisk ve třetím kvartále tak meziročně poklesl o 40 %. Přesto je tento výsledek vnímán trhy pozitivně, protože analytici očekávali zisk ve výši „jen“ 1,26 miliardy dolarů, jak informovala agentura Bloomberg. Akcie BP po otevření burzy v Londýně posílily o 1,7 %.

Dá se říci, že zisk za třetí kvartál je skutečně velmi slušný, dáme-li jej do kontextu s propadem cen ropy za poslední rok. Prezident BP Bob Dudley k tomu ve zprávě o hospodaření uvádí: „V minulém roce jsme přijali některá rozhodnutí, abychom se připravili na období nízkých cen ropy. Proto tyto výsledky hodnotíme jako dobré. V tom budeme pokračovat i nadále.“ Dudley pro Business Insider ještě dodal: „BP se již mnohokrát v historii dokázala vypořádat s mnoha těžkostmi, které postihly celé naše odvětví. Věřím, že to nyní dokážeme znovu.“

BP ve svém výhledu počítá s dalším snižováním nákladů. Do roku 2017 chce ušetřit až 6 miliard dolarů. Chce také omezit investiční výdaje. Pro rok 2017 zároveň počítá s nárůstem cen ropy na úroveň 60 dolarů za barel. Podobnou cenu odhaduje také francouzský Total.

Proti těmto plánům však hovoří očekáváný nárůst exportu íránské ropy, jako důsledek odstranění mezinárodních sankcí. Očekává se, že ty by měly být zrušeny přibližně v polovině příštího roku. Do té doby bude Írán exportovat do zámoří kolem 1 milionů barelů ropy denně, přičemž během letošního září těžil průměrně 2,8 milionů barelů denně. Na konci roku 2011 však těžil denně více než 3,5 milionů barelů a dá se očekávat, že ve druhé polovině příštího roku se k tomuto objemu přinejmenším vrátí. Írán je z hlediska těžby ropy pátým největším členem kartelu OPEC, zatímco před lety býval na druhém místě za Saudskou Arábií.

British Petrloeum je první z největších nestátních těžařských společností, které zveřejnily své 3Q výsledky. V nejbližší době budou následovat Royal Dutch Shell, Total, Exxon Mobil a Chevron.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688