STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.10.2015 18:00:50

IPO Japan Post 1400 JPY za akcii

Autor: Bc. Martin Surovec

Japonská vláda prodá část japonské pošty Japan Post za cenu, která je na úrovni horní hranice rozpětí, které předpovídal trh – 1400 jenů za akcii. Před týdnem byla schválena taktéž nejvyšší cena z očekávaného rozpětí prodejní ceny dvou dceřiných společností banky Japan Post Bank a pojišťovny Japan Post Insurance. Jedná se o největší japonskou banku a také největší pojišťovnu.

Poté, co byly upsány akcie Italské pošty Poste Italiane za €6,75, přichází na řadu akcie japonské pošty Japan Post. Pro připomenutí z článku z minulého týdne: výnos pro italskou vládu z prodeje 35% podílu Poste Italiane, který má snížit vysoký italský dluh, činí 3,4 mld. eur. Akcie budou obchodovány od zítřka na burze v Miláně.

Až 80 % z nabízených akcií japonské pošty, banky a pojišťovny má být nabídnuto domácímu trhu. A to právě za účelem, aby Japonci přesunuli své úspory z běžných účtů a spořících účtů do výnosnějších akcií, což by mělo také více podpořit aktuálně ne příliš rostoucí japonskou ekonomiku. Japonsko momentálně čelí například poklesu exportu do Číny, ale také poklesu domácích investic a spotřeby. Japonsko taktéž bojuje s hrozbou deflace, letos se inflaceJaponsku pohybovala kolem nuly. Japonsko se svým poměrem dluhu k HDP 245 % patří k nejvíce zadlužené zemi na celém světě.  Pro srovnání Česká republika vykazuje poměr 43 %.

Privatizace těchto tří společností má přinést do státní pokladny až 1,4 bilionu jenů (283,4 mld. ). Privatizace však nepřináší peníze jen do státní kasy, ale také do kapes makléřských společností, které pracovaly na této IPO. Společnost Bloomberg vypočítala, že makléřské společnosti obdrží až 24,5 miliard jenů na poplatcích (4,96 mld. ). Jedná se o největší IPO od uvedení na trh čínského giganta Alibaba v září 2014 a největší japonská IPO od roku 1998, kdy na trh vstoupila společnost NTT Docomo Inc.

Logo of Japan Post Co

Japan Post
Zdroj: Reuters.com

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688