Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  28.02.2002 10:32:20

Akcie: Akcie na pražské burze pokračovaly ve středu v růstu již potřetí v řadě. Index PX-D vzrostl o...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 28.2.2002

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze pokračovaly ve středu v růstu již potřetí v řadě. Index PX-D vzrostl o 0,8% na 1.107,0 bodu hlavně díky akciím České spořitelny. Akcie banky během středečního obchodování velice silně posílily o 6,4% a dostaly se na další historicky nejvyšší hodnotu přes 380 za akcii. Mírně výše uzavřely ještě akcie ČEZu, který si připsal 1,2%. Ostatní tituly ztrácely. Nejhůře se vedlo Unipetrolu a Českým radiokomunikacím. Unipetrol se propadl o 5,6% a České radiokomunikace ztratily 3,6%. Lepší než očekávané výsledky hospodaření za rok 2001 pomohly akciím Českého Telecomu snížit svoje ranní ztráty. Český Telecom ve středu uzavřel o 0,9% níže na 322,5. Došlo k výraznému zlepšení aktivity na trhu, objemy obchodů dosáhly 1,2mld.

       Dnes očekáváme velice klidný začátek, investoři budou čekat na výsledky hospodaření Komerční banky a ČEZu.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera uzavřely smíšeně, když Nasdaq oslabil o 0,9% a DJIA vzrostl o 0,1%. Trh však původně zahájil výše, nicméně opatrnější výhled šéfa FEDu A. Greenspana na vývoj ekonomiky a taky větší než očekávaný pokles prodejů stávajících domů přiměl investory k vybírání zisků. Výrazně oslabil hlavně technologický sektor. Nedařilo se Cisco Systems v reakci na snížení odhadu výsledků. Ztrácely rovněž akcie Juniper Networks a Intel. Dnes bude oznámen druhý odhad HDP za 4Q, PMI za Chicago a tradičně počty nově nezaměstnaných. Důležité bude, zda data potvrdí očekávání ekonomického oživení.

       Evropské akcie včera velice silně posilovaly a to již potřetí v řadě. Index Eurotop300 včera vyrostl o 1,4% a index Eurostoxx50 získal 2,0%. Trhy podpořily hlavně sektory telekomunikací a technologií, které vzrostly o 4,5% respektive o 3,0%. Výrazně posílily akcie Vodafone po prohlášení, že vyšší ztráty Japan Telecom nebudou mít negativní vliv na hospodaření společnosti. Dařilo se i Deutsche Telecom a španělské Telefonice. Tu podpořily hlavně dobré výsledky mobilní divize Telefonica Movilles. Z technologií se nejlépe dařilo Ericssonu, Siemensu a Philips. Naopak, proti trhu se pohybovaly hlavně britské banky a pojišťovny. Nedařilo se CGNU, která oznámila snížení dividend pro rok 2002 o 40%. Ztrácely i akcie Lloyds a HBOS. Dnes se očekává, že trhy po otevření oslabí v souladu s vybíráním zisků u amerických akcií v reakci na profit warning společnosti Gateway.

       Komentář ke společnostem

       Český Telecom

      
Společnost oznámila předběžné výsledky za rok 2001, které na úrovni EBITDA a čistého zisku překonaly i ta nejoptimističtější očekávání trhu. Tržby společnosti za loňský rok dosáhly 55,9mld, což představuje meziroční snížení o 2%. Na pokles tržeb působily hlavně snížení výnosů za klasické telefonní služby a zároveň i nižší výnosy společnosti Eurotel. Na druhou stranu, výraznější propad tržeb byl úspěšně vykompenzován růstem výnosů v oblasti datových služeb a služeb s přidanou hodnotou. Pozitivně se projevila zejména poptávka po ISDN, jejichž počet se za loňský rok zdvojnásobil. ISDN je také společností silně marketingově podporován.

       Český Telecom dokázal v roce 2001 snížit provozní náklady o 6%. Zde se projevila úsporná opatření v podobě dalšího sníženi počtu zaměstnanců o 12% a v podobě poklesu poplatků za propojení sítí. Na druhou stranu, kontrola nákladů měla na společnost také negativní dopad, který se projevil hlavně v nezvládnuté marketingové podpoře nový tarifů na rok 2002.

       Hlavně díky úsporným opatřením na straně nákladů se podařilo společnosti zlepšit ukazatel EBITDA marže. Ta za loňský rok dosáhla 49% oproti 47%. Zda pozitivně působil i efekt nárůstu EBITDA marže u Eurotelu. Čistý zisk poklesl ve srovnání s očekáváním trhu pouze o 4% na 6,1mld což překonalo nejoptimističtější tržní očekávání o jednu miliardu. Na této úrovni působil pozitivně i silnější kurz koruny.

       ČEZ

      
Energetický regulační úřad ve středu uvedl, že pro tento rok očekává pokles exportu elektřiny o 13% na 10,6TWh. Hlavním důvodem je zpomalení ekonomiky Německa, které je největším exportním trhem.

       Pokles exportů je v souladu s očekáváním ČEZu, který pro rok 2002 má nasmlouván export 8TWh elektřiny. Proto by odhad regulátora neměl mít dopad na cenu akcie společnosti.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688