Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  26.10.2015 10:32:37

Americké akcie ožily, vyhráno ale stále nemají

Americké akciové trhy se vzpamatovaly z letních propadů, takže dvouciferné ztráty na konci roku snad nehrozí. Akcie však zdaleka nemají vyhráno, následující dny budou pro další vývoj možná rozhodující.

Americké akcie (index S&P 500) se v posledních dvou dnech dostaly nad 200denní i 50denní klouzavý průměr. Stále jsou ale na rozcestí, další dlouhodobější výhled bude patrně ovlivněn děním v následujících několika dnech, možná týdnech. Akcie překonaly období (historicky) špatných šesti měsíců a po odrazu od lokálních minim mají nakročeno k růstu, čeká je ale několik úrovní, které mohou být kritické. Budou sezónní vlivy dost silné na to, aby vedly k dalšímu růstu cen akcií?

Na měsíčním grafu níže je vidět, že index S&P 500 v srpnu přeťal 20měsíční (MA20) a 10měsíční (MA10) klouzavé průměry poté, co se na indikátoru RSI objevila menší divergence. 10mesíční a 20měsíční klouzavé průměry přitom na "trendujících" trzích slouží jako dobré podpory (nebo rezistence v případě medvědího trendu) a jsou tradery často využívány.

Měsíční graf indexu S&P 500 Large Cap
Měsíční graf indexu S&P 500 Large CapZdroj: athrasher.com

V roce 2007 se tyto dva klouzavé průměry změnily z podpory v rezistenci, přičemž ukazatel RSI rovněž nedokázal překonat úroveň 50 a trh se dostal do medvědího trendu. V současnosti je na RSI býčí signál, jelikož se odrazil od úrovně 50. Bude záležet na tom, zda se cena dostane nad MA10 a uzavře nad ním na konci měsíce.

Podobný vývoj nastal také v roce 2000. Cena se dostala pod klouzavé průměry a RSI se dostal pod 50. Následné pokusy o překonání směrem nahoru selhaly (u MA i RSI) a následoval několikaletý medvědí trh.

Historický měsíční graf indexu S&P 500 Large Cap
Historický měsíční graf indexu S&P 500 Large CapZdroj: athrasher.com

Pokud se zaměříme na graf s kratším časovým rámcem, vidíme aktuálně podobný scénář při využití 20týdenního (MA20) a 50týdenního (MA50) klouzavého průměru (a také divergenci na RSI). Podobně jako na měsíčním grafu, i zde se klouzavé průměry změnily z podpory na rezistenciTyto změny poměrně jasně ukazují na změnu v psychologii a náladách investorů.

Týdenní graf indexu S&P 500 Large Cap
Týdenní graf indexu S&P 500 Large CapZdroj: athrasher.com

Není potřeba znát důvody a chápat situaci v USA nebo Číně, základem je samotná cena. Následující dny budou velmi důležité. Podobné technické nástroje mohou pomoci investorům v dobách, kdy není vývoj na trzích jednoznačný. Je díky nim jednodušší odhalit změnu dlouhodobého trendu. Na výsledek si ještě musíme nějaký čas počkat.

Týden na trzích podle burzovních grafů: Býci stále v ofenzivě. S&P 500 se vrátil do oblíbeného rozpětí a pokořil 200denní klouzavý průměrTýden na trzích podle burzovních grafů: Býci stále v ofenzivě. S&P 500 se vrátil do oblíbeného rozpětí a pokořil 200denní klouzavý průměr

Index S&P 500 opět posílil, tentokrát za týden o 2,1 %. Rychlý růst od začátku října pokračoval bez zaváhání a náznaku korekce. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688