Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  28.02.2002 10:32:20

Kurzy měn: Včerejší obchodní den na trhu eura proti dolaru byl poznamenán projevem prezidenta americké...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 28.2.2002

      Kurz USD/EUR

       Včerejší obchodní den na trhu eura proti dolaru byl poznamenán projevem prezidenta americké centrální banky A.Greenspana. Kurzový vývoj tak byl po celý den klidný, investoři se nechtěli díky nejistotě z projevu Greenspana pouštět do větších investic. Kurz se tak po celý den držel bez trendu v úzkém pásmu mezi 0,8630 a 0,8658. Trh tak včera ignoroval zveřejněná makroekonomická data: německý HDP zaznamenal ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku pokles o -0,3%q/q z předchozích -0,2%q/q. Naopak příznivá data přišla z USA - objednávky průmyslového zboží zaznamenaly v lednu vyšší než očekávaný růst o 2,6% oproti zvýšení o 0,9% v předcházejícím měsíci.

       Alan Greenspan však jednoznačný signál trhu nedal, což dokumentuje i kurzový vývoj v průběhu včerejšího amerického obchodování. Euro reagovalo na Greenspanův projev nejprve posílením k 0,8662, následně spadlo k 0,8630 aby se poté opět stabilizovalo v pásmu mezi 0,8630 a 0,8658. Závěr obchodování kurz zastihl na úrovni 0,8654.

       Oproti předchozímu Greenspanovu projevu byl ten včerejší optimističtější, s optimismem to však nijak nepřeháněl. Vyjádřil sice přesvědčení, že se americká ekonomika vymaňuje z recese, současně však varoval, že zotavení bude zřejmě pouze mírné. Za klíčový signál toho, že ekonomika se nachází v blízkosti bodu zvratu považuje Greenspan zásoby. Ty jsou v současné době na tak nízké úrovni, že firmy budou muset v nadcházejících měsících zvýšit výrobu. Greenspan však zároveň dodal, že na rozdíl od minulých zotavení, kdy návrat k růstu zajišťovala spotřebitelská poptávka, tentokrát zůstaly výdaje spotřebitelů překvapivě silné i během poklesu ekonomiky. Potenciál pro silné zrychlení v tomto sektoru je tudíž omezenější než během minulých cyklů.

       Dnes bude měnový kurz pod vlivem makroekonomických ukazatelů, kterých dnes bude zveřejněna celá řada. Z Evropy budou zřejmě nejdůležitější první odhady únorové inflace. V Německu pak budou publikovány lednové velkoobchodní prodeje a lednové ceny průmyslových výrobců. Ve Francii bude oznámena lednová nezaměstnanost. Ve Spojených státech bude odpoledne zveřejněna revize prvního odhadu HDP za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Kromě pravidelných týdenních Jobless Claims bude důležitý i výsledek regionálního PMI z Chicaga a NAPM z New Yorku. Očekávání jsou nastavena mírně ve prospěch dolaru.

       Kurz CZK/EUR

       Den před zasedáním bankovní rady ČNB se na trhu koruny proti euru nic zvláštního nepřihodilo, kurzový vývoj včera téměř kopíroval úterní trajektorii. Za naprosto klidného obchodování, kdy se kurz řídil pouze technickými faktory, koruna během dopoledne ztrácela. Z ranní otevírací úrovně 31,70 se kurz krátce po poledni vyšplhal až k 31,78. Odpoledne se trend otočil a koruna během odpoledních hodin posílila až k 31,68. V závěru obchodování se kurz stabilizoval na hladině 31,70, závěrečný kurz činil 31,71.

       Klíčovou událostí dneška je již dlouho dopředu avizované zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice. Změna v nastavení základních parametrů měnové politiky se neočekává, se sazbami by se tedy hýbat nemělo. Hráči na trhu však čekají na komentář k současné úrovni a k poslednímu vývoji kurzu koruny. Přímou intervenci trh na současných úrovních neočekává. V průběhu dnešního dne by tedy měla na trhu převládat zvýšená nervozita, která by mohla vést k tlakům na oslabení koruny. V případě verbální intervence se kurz může pokusit otestovat i hladinu 32,00. Pokud se však trh vyjádření k úrovni kurzu nedočká, otevře se naší měně prostor pro posílení až k 31,50.

       Kurz CZK/USD

       Na trhu koruny proti dolaru byl včera klid. Po otevření na 36,73 se kurz po celý dnešní den držel bez trendu v pásmu mezi 36,60 a 36,76. Kurz tentokrát nijak neovlivnil ani trh eura proti dolaru, na kterém před projevem šéfa Fedu A.Greenspana panoval naprostý klid. Protože k žádné změně v charakteru obchodování nedošlo ani v poslední hodině obchodování (tedy v průběhu projevu A.Greenspana), skončila koruna své včerejší obchodování na 36,70.

       I pro trh koruny s dolarem bude zajímavý dnešní výsledek zasedání bankovní rady ČNB. Pokud centrální banka podnikne kroky proti silné koruně, promítne se to do tlaků na oslabení koruny i na tomto trhu. Na druhé straně, pokud ČNB nic neudělá, mohlo by to i proti dolaru znamenat tlaky na posílení koruny. Významný vliv si dnes zachová zahraničí, bude totiž zveřejněna celá řada zajímavých makroekonomických ukazatelů.

       Z Evropy budou zřejmě nejdůležitějšími čísly první odhady únorové inflace. V Německu budou publikovány lednové velkoobchodní prodeje a lednové ceny průmyslových výrobců. Ve Francii bude zveřejněna lednová nezaměstnanost. Ve Spojených státech bude odpoledne oznámena revize prvního odhadu HDP za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Kromě pravidelných týdenních Jobless Claims bude důležitý i výsledek regionálního PMI z Chicaga a NAPM z New Yorku. Očekávání jsou nastavena mírně ve prospěch dolaru. Pokud se to potvrdí, hrozily by z tohoto pohledu tlaky na oslabování koruny.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své středeční obchodování na úrovni 134,58. V průběhu evropského obchodování měl jen tendenci oslabovat. Postupně se posunul k hladině 135,00. Tento pohyb ale později korigoval. Nakonec své obchodování japonský jen zakončil na úrovni 134,33.

       Jen měl v průběhu včerejšího dne tendenci k oslabení. Trh totiž opět začal spekulovat na možné zvýšení peněžní nabídky. Centrální banka by se totiž na svém zasedání mohla díky znepokojení nad vládním plánem a jeho účinnosti rozhodnout ke zvýšení objemu nákupu dluhopisů.

       Zveřejnění vládního plánu nepřineslo na trh žádné překvapení, vláda zatím bankám s problematickými úvěrovými portfolii nepomůže a ani se nebude snažit stimulovat spotřebitelskou poptávku. Naopak, v plánu se vláda snaží tlačit na centrální banku, aby se současnou situací něco udělala. Na tento tlak reagovala centrální banka prohlášením, že se pokusí pro ekonomiku a její oživení udělat vše.

       Dnes ráno zaznamenal jen mírné posílení k hladině 133,80. Stalo se tak poté, co se na trhu objevil větší zájem o japonské akcie. Později pak japonská měna svůj zisk mírně korigovala. Centrální banka se totiž rozhodla pro zvýšení objemu nákupu dluhopisů a tedy i zvýšení nabídky peněz v ekonomice. Dopad tohoto rozhodnutí ale nebude příliš výrazný.

       Kurz GBP/USD

       Ve středu libra proti dolaru mírně posílila. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4171. Do zahájení evropského obchodování byla libra klidná. Poté se snažila posílit a dostala se k úrovním okolo 1,4190. Posílení ale nebylo trvalejšího charakteru a libra tak spadla zpět na hladinu 1,4150. Ve večerních hodinách ale libra opět posilovala a dostala se až nad hladinu 1,4200. Své obchodování pak libra zakončila na mírně slabší úrovni 1,4189.

       Včerejší obchodování bylo klidnější. Libra byla po celý den proti euru stabilní a tak proti dolaru sledovala euro. Trh byl v očekávání odpoledního projevu šéfa amerického Fedu Alana Greenspana. A.Greenspan ve svém mírně optimističtějším projevu prohlásil, že americká ekonomika se dostává z nejhoršího, ale že další oživení bude pouze mírné. Dolar na tento projev nejdříve zareagoval oslabením, později své ztráty mírně korigoval.

       Dopolední čísla o HDP a spotřebitelské důvěry neměla na trh výraznější dopad. HDP za čtvrtý kvartál byl revidován směrem dolů. Mezikvartálně ekonomika stagnovala (původní odhad hovořil o růstu o 0,2%). Meziročně si ekonomika polepšila o 1,7% (původně o 1,9%). Ke snížení tempa růstu nejvíce přispěl propad ve výrobě, a to především ve zpracovatelském průmyslu (-5,6% y/y). Ve prospěch růstu naopak byl sektor obchodu a služeb (5,5% y/y). Z hlediska užití HDP se nejvíce propadla hrubá tvorba kapitálu (-4,6% y/y). Tahounem růstu byla spotřeba domácností (4,6% y/y) a vláda (2,8% y/y). Index únorové spotřebitelské důvěry měl obdobný vývoj jako v USA. Z lednových 6,0 se totiž snížil na úroveň 5,0.

       Dnes by se trh měl soustředit na projev členů bankovní rady centrální banky před rozpočtovou komisí parlamentu. Zítra se trh dozví poslední vývoj spotřebitelských úvěrů a také poslední vývoj indexu důvěry manažerů (PMI) ze zpracovatelského průmyslu.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý byl proti dolaru více stabilní i ve středu. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni 4,1950. Po celý den se pohyboval bez výraznějšího trendu v pásmu mezi hladinami 4,1900 a 4,2000. Výraznější pohyb zažil zlotý až v odpoledních hodinách, když posílil k hladině 4,1700. Nakonec ale své obchodování zlotý zakončil na zahajovacích 4,1950.

       Zlotý byl po většinu dne klidný. Dopoledne trh čekal na rozhodnutí centrální banky. Poté, co se trh dozvěděl, že bankovní rada monetární politiku neuvolnila, zaznamenal zlotý nepatrné oslabení. V odpoledních hodinách ale pohyb korigoval. Později pak zlotý pozitivně reagoval na zveřejnění příznivého vývoje cen potravin.

       Polská centrální banka včera ukončila své pravidelné dvoudenní zasedání a ponechala úrokové sazby na dosavadní úrovni. Stalo se tak podle očekávání trhu. Trh očekává, že by k další změně monetární politiky mohlo dojít na březnovém či dubnovém zasedání.

       Své rozhodnutí, které označil premiér Leszek Miller za zklamání, odůvodnila bankovní rada posledními nepříznivými změnami v peněžní nabídce a také nejistotou ohledně fiskální politiky. Bankovní rada je znepokojena výrazným poklesem vkladů v minulých měsících, pokles je podle ní způsoben předchozím výrazným snížením úrokových sazeb. Ohledně fiskální politiky bankovní rada zmínila své obavy, že vládou plánovaný deficit ve výši 4,8% HDP může být překročen a že současné ochlazení světové ekonomiky může mít negativní dopad na lepšící se běžný účet platební bilance.

       Později odpoledne byly zveřejněny také ceny potravin. Ty se v první polovině února oproti druhé polovině ledna snížily o -0,3%. Meziměsíčně se snížily o -0,1%. Ceny potravin tak zastavily svůj předchozí lednový vyšší sezónní růst. Nejvyšší meziměsíční pokles zaznamenaly ceny masa (-1,5%), naopak nejvyšší růst ceny zeleniny (2,8%). Později na základě těchto údajů zveřejnilo ministerstvo financí svou aktualizovanou prognózu únorové inflace. Podle ministerstva by se ceny měly v únoru zvýšit meziměsíčně cca o 0,2%. Meziroční tempo by mělo buďto stagnovat na post-komunistickém minimu 3,5%, anebo nepatrně vzrůst na 3,6%.

       Dnešní obchodování by mělo být ve znamení očekávání výsledků lednového zahraničního obchodu a také lednového běžného účtu. Trh budou kromě deficitu zajímat i tempa růstu dovozů a vývozů, a to především v kontextu ochlazení ekonomik západní Evropy.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út 10:26  Trh EUR/USD se silně propadnul po zprávě o inflaci InstaForex (InstaForex)
Út   9:58  EUR roste po smíšených PMI X-Trade Brokers (XTB)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688