Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  26.10.2015 08:42:00

FED by mohl naznačit, zda je prosincové zvýšení sazeb již mimo hru


Zatímco na počátku minulého týdne se euro vůči dolaru drželo na úrovních okolo 1,13 USD/EUR, zasedání ECB měnu nekompromisně srazilo o více než 2 % dolů. Prezident Draghi na tiskové konferenci oznámil, že ECB diskutovala možnost snížení depozitní sazby a že je tento nástroj opět připravena použít, pokud bude třeba. Dále zdůraznil, že ECB na prosincovém zasedání přehodnotí stávající program kvantitativního uvolňování, jak co do rozsahu, tak z hlediska použitých nástrojů. Přestože tato prohlášení zvýšila riziko, že ECB skutečně přijme nějaká další opatření již v prosinci, ekonomové SG předpokládají, že k rozšíření a prodloužení programu QE ECB přistoupí až v březnu 2016 v souvislosti s novou inflační prognózou. Ke snížení úrokových sazeb by podle SG ECB přistoupila pouze v případě mnohem horšího ekonomického scénáře.

Tento týden bude na obou březích Atlantiku nabitý. Ve Spojených státech nás ve středu čeká zasedání americké centrální banky, přičemž ve čtvrtek bude zveřejněn HDP za Q3 15. Zatímco je téměř jisté, že Fed tentokrát ponechá úrokové sazby beze změny, otázkou je, jak se postaví k možnému zvýšení úrokových sazeb na svém prosincovém zasedání. Pokud by Fed o prosincovém zvýšení sazeb stále uvažoval, z rétoriky by pravděpodobně vypustil zmínku o sledování externího prostředí, přičemž rizika by hodnotil jako vyvážená. Pokud by naopak chtěl trhy připravit na to, že v prosinci sazby zvyšovat nebude, mohl by zmínit, že tempo tvorby nových pracovních míst zpomalilo a že i nadále bude monitorovat vývoj v zahraničí. Podle ekonomů SG je nejpravděpodobnější varianta, že Fed zhodnotí ekonomický vývoj jako relativně pozitivní, zároveň však upozorní na rizika vyplývající z vývoje v zahraničí (především v Číně). Tím si ponechá otevřená vrátka na obě strany, zároveň však nevyvolá nejistotu ohledně budoucího ekonomického vývoje. Aby Fed ke zvýšení sazeb v prosinci skutečně přistoupil, musela by během následujícího měsíce a půl přicházet z ekonomiky opravdu silná data. Tomuto scénáři však ekonomové SG dávají pouze 40 % šanci. Podle jejich hlavního scénáře Fed zvýší sazby až v březnu 2016.

HDP v Q3 15 pravděpodobně vzrostl o 2,2 % q/q, anualizovaně. Po 3,9 % zaznamenaných v Q2 15 se jedná o citelné zpomalení. Konsenzus je ještě pesimističtější, když očekává růst jen 1,7 %. To je dáno především horšími výsledky zahraničního obchodu a nižší tvorbou zásob. Na druhou stranu spotřeba domácností a investice si pravděpodobně v Q3 15 vedly velmi dobře.

Pozitivní data by tento týden měla přicházet z eurozóny. Čeká nás zveřejnění španělského HDP za Q3 15 ( 0,7 % q/q) a francouzská spotřeba zboží ( 0,5 % q/q). Dále německé Ifo, které by navzdory určitému zpomalení mělo potvrdit slušné oživení v Q4 15. V Německu by navíc měl v říjnu poklesnout počet lidí bez práce o 5 tisíc. Kromě toho budou zveřejněny předběžné odhady inflace za celou eurozónu, kterým by o jednu desetinu nahoru (na 0,0 % y/y) měla pomoci srovnávací základna v oblasti pohonných hmot. Inflační data budou zveřejněna i v Německu, Španělsku a Itálii.


Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688