Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.10.2015 08:25:13

Souhrn pátečního dění na světových burzách (26.10.2015)

ČR

Pozitivní sentiment ze zahraničních trhů vytáhnul do zelených čísel také pražskou burzu, která v pátek posílila o 0,85 % na úroveň 986,4 bodu (index PX). Za celý týden tuzemská burza posílila o 1,4 %.

Hlavním motorem akciového růstu byla zpráva o dalším uvolnění měnové politiky v Číně. Tamní centrální banka snížila sazby společně s povinnými minimálními rezervami. Reakce trhů na tento krok byla bezprostřední a výrazná. Akcie na obou stranách Atlantiku zamířily vzhůru, v USA krok čínské měnové autority poslal výše nejdříve akciové futures, na jejichž růst následně navázaly samotné indexy.

V Praze se dařilo většině titulů, z velkých kapitalizací ztrácely jen akcie O2 CR, které odepsaly 0,13 % na 229,9 CZK/akcie. V červených číslech skončil také Pegas (-0,2 % na 769,5 /akcie), NWR (-5,3 % na 18 haléřů za akcii) a Unipetrol (-0,99 % na 149,5 CZK/akcie). Fortuna zakončila obchodování na stejné hodnotě jako ve čtvrtek, tedy na kurzu 72,8 koruny za akcii.

Tahounem pátečního růstu v Praze byl ČEZ společně s finančním sektorem. Energetika připsala 1,68 procenta a zakončila týden na ceně 483,4 CZK/akcie. Komerční banka povyrostla o 1,55 % na 5189 korun a dařilo se také druhému zástupci bankovního sektoru, Erste Bank (+0,38 % na 735,6 CZK/akcie). Pojišťovna VIG připsala 0,68 procenta na cenu 797,9 CZK/akcie.

Mírný 0,3procentní zisk zaregistroval tabákový výrobce Philip Morris (close cena 11433 /akcie) a v plusu skončili také oba výrobci alkoholických nápojů: Stock Spirits (+1,85 % na 71,7 CZK/akcie) a Lobkowicz (+0,64 % na 204,8 /akcie).

Evropa

Další výrazné zisky v pátek zaznamenaly západoevropské akciové indexy, které již druhý den v řadě posílily o více než dvě procenta. Optimismus po čtvrteční ECB odpoledne ještě podpořil krok čínské centrální banky, která snížila úrokové sazby i míru povinných minimálních rezerv. K tomu navíc byla zveřejněna velmi příznivá čísla amerických technologických společností Amazon, Microsoft a Alphabet za předchozí čtvrtletí.

Nejlepšího výsledku ze sektorů v rámci indexu Stoxx 600 dosáhly automobilky se ziskem více než tři procenta. Dařilo se zejména dodavatelských společnostem, kdy Valeo přidalo 4,7 %, Michelin 4,3 % a Faurecia nebo Continental 3,8 %, resp. 3,5 %. Kromě toho nákupní pokyny mířily i na švédské Volvo, jehož akcie posílily o 3,2 % poté, co pozitivně překvapily výsledky za 3Q.

Dvouciferný zisk si připsala společnost Kering. Ta přidala 10,6 % díky tomu, že tržby za předchozí čtvrtletí překonaly konsensus analytiků. Společnost Cable & Wireless Communications pak zpevnila o 6,6 % poté, co se objevila zpráva, že Liberty Global jedná o převzetí společnosti.

Celoevropský Euro Stoxx 50 posílil o 2,2 %, britský FTSE 100 o 1,1 %, francouzský CAC 40 o 2,5 % a německý DAX o 2,9 %.

USA

Americké trhy navázaly na čtvrteční rally a na závěr týdne připsaly další zisky. Akciím pomohlo snížení sazeb v Číně a hospodářské výsledky těch největších firem. Akciové indexy táhly nahoru především technologie, když Microsoft a Alphabet (Google) po výsledcích ze čtvrtečního aftermarketu vyskočily o 10 % resp. 7,8 %. Technologický Nasdaq Composite tak přidal 2,3 %. Index S&P 500 posílil o 1,1 % a Dow Jones o 0,9 %. Vedle technologií výrazně rostly také farmaceutické a finanční tituly. Pod prodejní tlak se naopak dostaly utility. Výsledky mimo jiné reportovaly také Amazon (+6,2 %), Procter&Gamble (+2,8 %), At&T (-0,6 %) nebo American Airlines (-0,70 %).

Asie

Poslední týden října 2015 začal pro asijské akcie příznivě. Trhy totiž pokračovaly v předchozí rallye, podpořené globálním vývojem na akciových trzích. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific (vyjma Japonska) připsal 0,5 procenta a atakoval nejvyšší hodnoty od 12. srpna 2015.

Australský index S&P / ASX vykazuje oproti předchozí obchodní seanci mírné ztráty, ziskové byly ale podle burzovních statistik akcie bankovních a těžebních společností. Japonské akcie podle hodnocení agentury Reuters zvyšují solidní výsledky z minulého týdne, a to i přes silnější Japonský jen vůči Americkému dolaru. Index Nikkei 225 uzavřel o 0,65 procenta silnější na 18 947,12 bodech, index Topix připisuje 0,72 procenta. Jihokorejský index Kospi aktuálně přidává 0,38 procenta, taiwanský Taiex roste o 0,28 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688