Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.10.2015 12:38:26

Vítejte v třetí vlně finanční krize

Vzpomínáte si dobře na finanční krizi z roku 2008? Ne? Tak se rychle rozpomeňte, protože je zpět.

Finanční katastrofa, která odstartovala před sedmi lety kolapsem amerických nemovitostí a investičního bankovnictví, vstupuje do své třetí fáze, varují analytici z Goldman Sachs v čele s Peterem Oppenheimerem. Tato fáze je charakterizována nízkými cenami komodit, stagnující Čínou a dalšími rozvíjejícími se trhy a nízkou inflací.

Třetí dějství krize navazuje na první dvě vlny, tedy nemovitostní kolaps v USA a evropskou dluhovou krizi. To vše je navíc součástí takzvaného dluhového supercyklu posledních desetiletí.

Centrální banky přispěchaly se snižováním úrokových sazeb v reakci na dvě krize vyvolané dluhy. De facto tím podpořily investory, aby ve snaze dosáhnout přijatelných výnosů půjčovali na rizikovější rozvíjející se trhy, jako je Čína.

Nyní Fed začíná naznačovat, že by mohly úrokové sazby konečně začít růst. Investoři se z rizikovějších trhů stahují a klesá trh s komoditami, které jsou z velké části závislé právě na osudu mladých ekonomik.

"Nízké úrokové sazby pomohly nastartovat růst úvěrů a zvýšit zadlužení, zejména v Číně," píše se v reportu Goldman Sachs. Čínské investice zažily od krize explozivní růst. Nyní se ale začíná ukazovat, že biliony dolarů byly zainvestovány neefektivně a víceméně promrhány.

Odliv kapitálu z mladých trhů přichází v nejnevhodnější chvíli, když se čínská vláda snaží o transformaci ekonomického modelu země. Pomalejší růst ekonomiky znamená, že bude dluhy těžší splácet. Když přičteme faktor rostoucích sazeb, lze říci jediné - Čínu čeká velice bolestivé období.

"Kombinace reálných výnosů z dluhopisů poblíž nuly a sazeb centrálních bank na historických minimech vyvolává obavy ohledně dlouhodobé udržitelnosti finančních výnosů, zejména pokud budou pokračovat deflační tlaky," píše Goldman Sachs.

14 burzovních veteránů a nejlepší investiční rady, jaké kdy dostali

14 burzovních veteránů a nejlepší investiční rady, jaké kdy dostali Jak přežít na Wall Street, tedy v údolí hrdlořezů? Šanci mají jen ti nejsilnější a ... 

Jakmile začnou centrální banky vyspělých zemí signalizovat zvyšování sazeb, budou výnosy z bezpečnějších aktiv, jako jsou vládní dluhopisy, muset začít růst. Pro dluhopisové investory z vyspělých zemí to bude znamenat menší důvod orientovat se na "východní" trhy kvůli výnosům. Odliv peněz z mladých trhů ztěžuje zemím z regionu refinancovat dluhy a financovat z cizích zdrojů megalomanské projekty. Dopad na světovou ekonomiku je jednoznačně negativní.

Problémem je to, že různá stádia krize na sebe navazují a brzdí oživení světové ekonomiky. Kolaps rozvíjejících se trhů zasáhl Evropu v ten nejnevhodnější okamžik, stejně jako evropská dluhová krize vykolejila americkou ekonomiku na cestě k oživení mezi lety 2010 a 2011.

Kolaps mladých trhů jako třetí dějství finanční krize

"Mladé trhy využívaly vlny optimismu, podpořeny velmi uvolněnou americkou měnovou politikou a kreditním boomem. Jak se ale v roce 2012 Evropa přehoupla do své růstové fáze, podpořena agresivním kvantitativním uvolňováním, mladé trhy tím okamžikem překročily pomyslný práh a dostaly se do 'fáze beznaděje'," pokračuje Goldman Sachs.

Budou problémy mladých trhů posledním dějstvím krize? Někteří experti sýčkují, že finanční krize, která začala v roce 2007, nebude zažehnána do doby, než se svět zbaví přemíry zadlužení. A jen těžko lze očekávat, že by mohl mít tento deleveraging bezbolestný průběh.

Internet věcí bude revolucí i na burze. Tuto firmu neznáte, ačkoli její akcie stojí pětkrát více než před třemi lety

Internet věcí bude revolucí i na burze. Tuto firmu neznáte, ačkoli její akcie stojí pětkrát více než před třemi lety Akcie technologického obra Apple zdražily za poslední tři roky přes 50 %. Slušné. Není to ...

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688