Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.10.2015 17:11:00

TopFiveTech - Toyota z budoucnosti se začala prodávat; WD kupuje SanDisk a Tesla Motors má problémy s kvalitou

  • Budoucnost je tady - Toyota Mirai je v prodeji. Technologie vodíku je sice velmi nákladná a prakticky bez jakéhokoliv odpadu. Toyota svůj koncept svého vozu představila již dříve a pak ještě překvapivěji uvedla, že hodlá vozy prodávat. Nyní je to realitou a má již přes 2000 objednávek od lidí v Kalifornii na tento vůz. Kalifornie je prvním místem, kde lze vůz koupit. Toyota se na křižovatce vydala zcela jinou cestou než Tesla Motors, která věří elektrice. Zatímco evropské automobilky chtějí snižovat váhu vozů a zefektivňovat aerodynamiku svých vozů a zvyšovat efektivitu spalovacích motorů. Evropské automobilky jen opatrně našlapují na trhu elektrických vozů.

  • Tesla má problém s kvalitou a akcie se propadly o 8 %. Nový průzkum spokojenosti mezi spotřebiteli ukázal na to, že klíčový Model S má příliš mnoho problémů na to, aby ho spotřebitelé mohli doporučit. Auto sice poráželo konkurenci na základě své efektivity, šetrnosti a zároveň výkonu, ale kvůli otázkám o spolehlivosti se nestalo nejlepším vozem mezi srovnávanými. Byl vzat reprezentativní vzorek 1400 majitelů těchto vozů, což zvyšuje důležitost a důvěryhodnost celého testu, protože to už nepředstavuje jednotky majitelů. Stížnosti se týkaly hlavně systému nabíjení a energií, centrální konzole ovládání, různých úniků kapalin a dalších potíží. Společnosti to rozhodně může přidělávat vrásky na čele - klienti dlouho čekali na nový model X, teď tu jsou problémy s kvalitou.

  • Western Digital koupilo SanDisk za 19 mld. USD. WD kupuje SanDisk tak každou akcii za 86,50 USD. Transakce již byla schválena vedením obou společností a dohoda je taková, že část z uzavřeného objemu bude zaplacena v hotovosti, část bude hrazena dluhovým financováním a poslední část akciemi společnosti Western Digital. WD bude žádat o dluhové financování ve výši 18,4 mld. USD a z celé akvizice očekává synergické efekty v objemu 500 milionů dolarů do 18 měsíců po uskutečnění transakce.

  • Výsledky Alphabet jsou jako balzám pro investory (DIP - Google Inc.). Tržby Alphabet aka Google dosáhly 18,7 mld. USD, meziročně tak rostou o 13 % a překonávají očekávání trhu, které bylo 18,5 mld. USD. Objem kliků v reklamě roste meziročně o 23 %, ale poněkud nepříznivě se jeví pokles jejich cen. Další skvrnou na jinak čistém štítu byly rychle rostoucí náklady TAC - traffic acqusitions costs. Přesto poměr příjmů a TAC setrvává na stabilních 21 % hlavně díky růstu reklamních příjmů. Stabilitu a jistotu dodává Alphabet množství hotovosti a jejich ekvivalentů. Detailní analýzu najdete zde.

  • Společnost Microsoft ve čtvrtek ohlásila svoje kvartální výsledky. Softwareový gigant předvedl lepší než očekávané výsledky, když zisk na akcii dosáhl 67 centů a podle agentury Reuters analytici počítali se ziskem kolem 59 centů. To co táhlo Microsoft vzhůru byly cloudové služby, které rostly na tržbách o 8 procent (ve stálých cenách dokonce +14 %). Zejména Office 365 si vedl velmi dobře. Jeho tržby rostly o 70 % v konstantních cenách. Celkově tak tento produkt používá již přes 18 milionů uživatelů, když Microsoft byl schopen během třetího čtvrtletí zvýšit toto číslo o 3 miliony uživatelů. Rostly i tržby serverových a korporátních cloudových služeb o 13 % v konstantních cenách. Dobře si vedly i příjmy za reklamu ve vyhledávání bez TAC (rostly o 29 % po očištění o měnové vlivy) nebo počet měsíčních aktivních uživatelů konzole Xbox. Celkově jsou vnímány výsledky jako pozitivní přes pokles příjmu z Windows OEM a tržeb za prodej telefonů.

Jednou větou: 

  • YouTube Red - tedy YouTube bez reklam, odstartuje svůj provoz v USA 28. října. Ve zbytku hlavních trhů v dalším roce.
  • Twitter se snaží - rozjíždí vlastní nástroj na real-time analýzu provozu na Twitteru.
  • Apple řekl, že hodlá v Číně vybudovat zařízení produkující více jak 2 gigawatty nové čisté energie v následujících letech.
  • Microsoft znovu bude snižovat počty zaměstnanců. K dosud ohlášeným škrtům přibude dalších 1 000 pracovních míst.
  • Twitter představil více možností jak zakomponovat svůj obsah do cizích aplikací a nástrojů.
  • Příští týden reportuje svoje výsledky Apple (DIP).
  • Další společností, která hlásila svoje výsledky bylo IBM. Po 14. v řadě hlásí pokles tržeb. V after-hours, další den v pre-marketu i obchodní seanci brutálně krvácelo.
  • Twitter - nejrychlejší cesta jak něco říct, říká CEO Jack Dorsey.
  • CEO Fiatu očekává konsolidaci na trhu automobilů během následujících 24 měsíců - promluvit do něj mohou i firmy ze sektoru tech.
  • Šéf Tesly Motors Elon Musk řekl, že by mohly začít produkovat svoje vozy v Číně za dva roky.
  • Facebook se po pátečním openu americké seance vůbec poprvé v historii obchodoval nad 100 USD za jednu akcii.
  • Jack Dorsey, nový CEO Twitter, se vzdal 1 % podílu společnosti, který převedl do fondu pro zaměstnance.
  • General Motors říká, že svůj elektrický vůz Chevrolet Bolt bude vyvinut v partnerství s korejským LG.
  • eBay po výsledcích pořádně šláplo na plyn. Seanci po výsledcích otevřelo rovnou nad 27 USD, kde se drží do teď, když poslední závěr byl kousek pod 24,5 USD před výsledky.
  • Seagate zvýšilo cíl pro roční dividendu o 17 % na 2,52 USD.
  • Daimler říká, že téměř ve všech vozech začne používat systémy pro klimatizaci od společnosti Honeywell.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688