Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.10.2015 17:00:00

Problémem nejsou nízké sazby, ale investice


Martin Wolf prezentoval před několika dny v článku pro Financial Times několik scénářů týkajících se vývoje monetární politiky. S většinou jeho závěrů souhlasím. Wolf kritizuje Banku pro mezinárodní platby (BIS) za její přesvědčení, že centrální banky už celá desetiletí drží sazby uměle nízko. Hovoří o tom, že to je „naprosto nemožné“ a žádný ekonomický model ani reálná fakta nenaznačují, že by centrální banky byly něčeho takového schopny dosáhnout, aniž by došlo k prudkému růstu inflace.

Wolf poukazuje na to, že každé vysvětlení nízkých sazeb musí začít pohledem na nadbytečné úspory. Za nimi stojí demografické, společenské a ekonomické změny, které zvyšují snahu lidí spořit. A tato snaha tlačí sazby dolů. Takové vysvětlení je v souladu s modely, které berou v úvahu vývoj v čase a podporují jej i skutečná data. Jaká je v tom všem tedy role monetární politiky?

Wolf se domnívá, že na popsanou situaci musí centrální banky reagovat podporou nabídky úvěrů. V tomto bodě se již s jeho argumentací přestávám ztotožňovat. Platí totiž, že samotný nadbytek úspor už bude tlačit dolů sazby a tím by měl vyvolávat i růst objemu úvěrů. Není tedy třeba, aby trh úvěrů ještě podporovaly centrální banky. Můžeme hovořit o tom, zda mohou vývoj brzdit, zda k tomu mají potřebné nástroje či mandát. Ale centrální banky nemusí při přebytku úspor podporovat úvěrový trh.

Martin Wolf také uvažoval o dalším vývoji. Jde o složité cvičení, protože vyžaduje dobré porozumění tomu, co se děje v jednotlivých částech globální ekonomiky. Navíc existují krátkodobé trendy, které tlačí proti trendu nadbytečných úspor. Mezi ně se řadí pokles úspor v zemích, které těží ropu. V některých případech se tyto země dokonce mění v čisté dlužníky. Uvedený vývoj je ale více než kompenzován situací v Evropě. Eurozóna totiž začala generovat čisté úspory poté, co země jako Řecko a Španělsko snížily deficity svých běžných účtů k nule. Země jako Německo či Nizozemí přitom dále generují čisté úspory. Celkově je pak stále pravděpodobné, že sazby zůstanou nízko a přebytky úspor některých zemí musí být jinými zeměmi absorbovány.

Vše, co bylo uvedeno, nemusí automaticky znamenat recept na nerovnováhy. To, co světu skutečně chybí, jsou totiž investice. Skutečnou tragédií je slabost investic do reálného kapitálu v době, kdy jsou podmínky na finančních trzích tak uvolněné. Někteří ekonomové, jako například Jason Furman, tvrdí, že jde pravděpodobně o důsledek nízkého růstu globální ekonomiky, který nevytváří potřebnou poptávku po dalších investicích. A to už začíná znít jako příběh nedostatečné důvěry, možnosti sebenaplňujících se krizí a vícenásobných rovnováh.

Zdroj: Blog Antonia Fatáse, profesora ekonomie na INSEAD



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688