Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  23.10.2015 14:25:46

Poctivým živnostníkům elektronická evidence tržeb pomůže


Projde-li navrhovaný zákon o evidenci tržeb úspěšně legislativním procesem, budou platby v hotovosti podléhat elektronické evidenci. Od tohoto opatření si vláda slibuje citelné snížení daňových úniků a zlepšení postavení poctivých živnostníků a firem na trhu. Zůstává ale otázkou, zda restrikce v podobě povinné evidence plateb v hotovosti je tím správným směrem k potírání černé ekonomiky.

  

Elektronická evidence tržeb se osvědčila v Chorvatsku, kde po jejím zavedení stouply vykazované tržby hotelů nebo restaurací. Při evidenci tržeb je příjem platby v hotovosti od zákazníka elektronicky propojen se státním finančním daňovým systémem. „Aby mohla elektronická evidence tržeb fungovat, musí živnostník nebo firma mít například pokladnu, počítač nebo i mobil propojený s internetem a vydat zákazníkovi při platbě účtenku s unikátním kódem přiděleným právě státní finanční správou,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Oproti původní verzi ovšem zákon doznal několika změn, například byla odstraněna povinnost zákazníka převzít účtenku, zákon též výslovně stanoví údaje na účtence či přehled tržeb vyňatých z povinnosti elektronické evidence. Rovněž se zavádí institut závazného posouzení, zda se jedná o nahodilý příjem – ten je totiž od elektronické evidence osvobozen. Přímo do zákona byla také vložena úprava účtenkové loterie.

 

 

 

Evidence se týká pouze plateb v hotovosti

 

Elektronická evidence tržeb se týká pouze plateb v hotovosti, čímž jsou myšleny i platby kartami, stravenkami nebo šeky. Úhrady z účtu na účet, tedy bezhotovostního platebního styku, se povinná evidence netýká. „Legislativním záměrem totiž není administrativně ztížit podnikání, ale omezit fungování černé ekonomiky, která se nejvíce objevuje právě u hotovostního platebního styku. Bezhotovostní platby jsou evidované a banky případně musejí spolupracovat s finančními úřady,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Přestože pro některé podnikatele nebude přechod na elektronickou evidenci snadný, v konečném důsledku by měl být pro ty řádně platící přínosný: jejich daňová povinnost zůstane stejná, ovšem nepoctiví podnikatelé by měli ztratit finanční náskok, který jim přinášelo placení nižších daní. Elektronická evidence tržeb by tak měla zlepšit podnikatelské prostředí, kdy firmy a podnikatelé řádně odvádějící daně neztrácejí se svým byznysem za konkurenty platícími úmyslně daně nižší.

 

 

 

Sleva 5 000

 

Legislativa počítá s jednorázovou 5tisícovou daňovou slevou, která by měla kompenzovat prvotní náklady spojené s přechodem na systém elektronické evidence tržeb. Pro ten by drobným živnostníkům měl stačit tablet s připojením na internet a tiskárnu. Měli by mít i dostatek času na přípravu, neboť legislativa počítá s postupným zapojením do systému. Nejdříve by se povinnost elektronické evidence tržeb týkala subjektů nabízejících stravovací a ubytovací služby, a to od poloviny roku 2016. Za další tři měsíce by se přidaly i subjekty podnikající ve velkoobchodě a maloobchodě. Na další činnosti se elektronická evidence bude rozšiřovat postupně dle nařízení vlády, které vznikne v návaznosti na výsledky rizikové analýzy finanční správy. Kdo závažným způsobem úmyslně ztíží nebo zmaří evidenci tržeb, tomu bude za tento přestupek hrozit až půlmiliónová pokuta. Kontrolní nákupy budou moci provádět orgány finanční a celní správy.

 

 

 

Lze odstranit černou ekonomiku?

 

Zcela vymýtit černou ekonomiku se prozatím nepodařilo v žádné zemi světa. Každá snaha o snížení objemu peněž v ekonomice, který projde právě přes tu černou, je však jednoznačně přínosná. Elektronická evidence tržeb může pomoci zvýšit výběr daní a omezit černé platby. „Z důvodu elektronické evidence tržeb by u firem a živnostníků plnících si své zákonné povinnosti mohla klesnout i četnost kontrol ze strany finančního úřadu,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Je ovšem tato cesta v boji s černou ekonomikou ta správná? Nebylo by pro minimalizaci daňových úniků přínosnější výrazné zlepšení a fungování veřejné správy, výrazné zjednodušení daňového systému a snížení daní, aby poplatníci nechtěli svoje výsledky hospodaření záměrně zkreslovat? Další zpřísnění systému může naopak vyvolat další obcházení zákonů. V zemích Skandinávie jsou jedny z nejvyšších daní v rámci vyspělých zemí světa, přesto je zde minimální korupce, byrokracie a daňové úniky jsou nízké. Hlavním důvodem je změna myšlení daňových poplatníků. Když firmy a podnikatelé vidí, že veřejná správa výborně funguje, s vybranými daněmi je účelně a efektivně nakládáno, mohou se spolehnout na fungující justici, školství, zdravotnictví a cítí se v zemi bezpečně, potom akceptují a řádně platí i vyšší daně.

 

 

 
 

Platit daně musí být normální

 

Na správné a řádné placení daní má vliv i obecná morálka a postoje celé společnosti. Platit daně by mělo být normální a základní společenskou normou, v takovém případě by nebyla elektronická evidence tržeb zapotřebí. Zjednodušení daňového prostředí a daňového zatížení je cestou, jak ještě zlepšit daňovou morálku daňových poplatníků. Pro vyšší státní výnosdaní je zapotřebí, aby daňové zatížení nebylo demotivující. Podnikatelé a firmy chápou, že stát potřebuje vybírat daně, ale jejich placení nesmí dusit ekonomický rozvoj a bránit mu.

 

 
 
Tomáš Skolek
PR Director
LESENSKY.CZ s.r.o

 

 
 





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688