STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  23.10.2015 08:56:35

Jak si vedou příjmy amerických domácností?

Autor: Bc. Ondřej Pěška

Příjmy amerických domácností ztratily v minulém roce půdu pod nohama, když míra chudoby zůstávala stejná, což značí, že americká ekonomická expanze už vedla k získání příjmů pro mnoho Američanů po recesi v letech 2007-2009.

Údaje zveřejněné ve středu americkým úřadem pro sčítání lidu ukázaly, že o inflaci očištěný střední příjem obyvatelstva (tzv. median income) sklouzl na $ 53.657 v loňském roce z výše $ 54.462 v roce 2013, a připomněly tak vlažnou povahu oživení ekonomiky.

"V roce 2014, skutečný střední příjem domácností byl o 6,5 % nižší než v roce 2007, který byl posledním rokem před recesí," napsali vědci z úřadu pro sčítání lidu.

Ve stejný čas data prokázaly, že míra chudoby se ustálila na 14,8 %. Výzkumníci dále poznamenali, že změna ve středním příjmu obyvatelstva nebyla statisticky významná. Úřad také zaznamenal, že počet lidí ve Spojených státech bez zdravotního pojištění klesl na 33 milionů v loňském roce, neboli 10,4 procenta populace, ze 41,8 milionů, neboli 13,3 procenta, v roce 2013.

Ekonomové z Bílého domu přivítali prudký pokles počtu nepojištěných, který odrážel pozitivní dopad podpisu zdravotnického práva prezidentem Barackem Obamou. Zároveň ekonomy potěšil i prudký pokles tempa dětské chudoby. Nicméně republikán Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů za Republikánskou stranu, řekl, že výsledky sčítání ukázaly, že úsilí a snažení USA vynaložené na boj s chudobou nefunguje. "Zklamání z těchto dat, po dobu pěti let ekonomického oživení, jen podtrhuje potřebu nového úsilí, které povede k myšlence modernizovat bezpečnostní síť programů naší země," řekl Ryan v prohlášení.

Stabilní expanze tlačí míru nezaměstnanosti v USA až do okolí 7 a půl letého minima, ale mzdové příjmy mají zpoždění a téměř 6.500.000 Američanů pracuje na částečný úvazek, protože nemohou najít práci na plný úvazek.

Edward Welniak, šéf statistik ekonomického oddělení příjmů amerických domácností z úřadu pro sčítání lidu, přisoudil pokles ve středním příjmu domácnosti tomu, že v minulém roce došlo ke zvýšení o 1,2 milionu v příjmech, které neplynou do domácností tvořených rodinou, a které jsou obvykle mnohem nižší než příjmy, které plynou do domácností tvořených rodinou. "To, co tu můžeme vidět, znamená, že pak toto zvýšení na konci řetězce rozdělení příjmů do domácností netvořených rodinou má tendenci držet dole střední příjem všech domácností," řekl novinářům.

Debata okolo ekonomiky je pravidelně jedním z hlavních zájmů voličů. Tato zjištění pravděpodobně jen přidají palivo pro debatu, kdy 16 republikánů a 6 demokratů bude nominovat ze svých stran svého žokeje před listopadovými prezidentskými volbamiroce 2016.

Od roku 2008 až do loňského roku, bylo procento Američanů, kteří byli nepojištěni, stabilní, jak uvedl úřad pro sčítání lidu. "Jedná se tak o největší procentní pokles v míře nepojištěných během tohoto období," řekla Victoria Velkoff, šéfka úřadu zaměřená na statistiku v oblastech sociálních, ekonomických a bydlení.

Od loňského roku čelí pod Obamacare ti Američané, kteří nemají zdravotní pojištění, pokutám.

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688