Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.10.2015 23:54:19

22. října: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek výrazně zpevnily. Trh podpořily příznivé výsledky společností McDonald's, eBay nebo Dow Chemical a náladu na Wall Street rovněž povzbudilo sdělení šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho, že jeho instituce uváží další uvolnění měnové politiky.

Dow připsal 1,87 % neboli více než 320 bodů na 17 489,16 bodu, S&P 500 posílil o 1,66 % na 2 052,51 bodu a Nasdaq Composite uzavřel silnější o 1,65 % na 4 920,05 bodu. Index volatility VIX klesl o 13,47 % na 14,45 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o desetinu bazického bodu na 2,026 %.

Devět z deseti hlavních sektorů uzavřelo v plusu. Dařilo se zejména průmyslovým a technologickým titulům a akciím ze sektoru základních materiálů. Pod nulou zůstalo pouze odvětví zdravotní péče.

Americké akcie (22. října 2015)
Zdroj: Google

Evropská centrální banka (ECB) na svém říjnovém zasedání ponechala dle očekávání základní úrokovou sazbu na 0,05 %, depozitní sazbu na -0,20 % a zápůjční sazbu na 0,30 %. Kvantitativní uvolňování, které zahájila 9. března, ponechala v nezměněném objemu 60 miliard eur měsíčně. Šéf ECB Mario Draghi ale na tiskové konferenci po konci zasedání řekl, že vzhledem k oslabování růstu globální ekonomiky a poklesu inflace v eurozóně banka na prosincovém zasedání možná přistoupí k přehodnocení své měnové politiky. To podpořilo náladu investorů na akciových trzích a srazilo kurz euraTiskovou konferenci Maria Draghiho jsme sledovali živě.

"Doufali jsme, že ECB zůstane otevřená možnosti dalšího uvolnění měnové politiky. A to očividně je," říká Art Hogan, hlavní tržní stratég ve společnosti Wunderlich Securities.

 

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích

  • Z rozhodnutí Soudního dvora EU, které bylo zveřejněno ve čtvrtek, mají být transakce provedené v digitální měně bitcoin osvobozené od DPH. Německý generální advokátka Juliane Kokkotová již v červenci zveřejnila své doporučující stanovisko, v němž uvedla, že by soud měl upustit od uvalování daně na nákupy a prodeje bitcoinu. Bitcoinové transakce tak jsou "osvobozeny od daně z přidané hodnoty v rámci ustanovení o transakcích týkajících se oběživa, bankovek a mincí používaných jako zákonné platidlo," zmiňuje rozhodnutí ESD.
  • Prodeje starších domů ve Spojených státech v září vzrostly meziměsíčně o 4,7 % na celoročně přepočítané tempo 5,55 milionu jednotek (odhad: 5,39 milionu, srpen revidován na 5,3 milionu). Očekával se meziměsíční nárůst o 1,5 % po srpnovém revidovaném poklesu o 5 %.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 17. října vzrostl na 259 tisíc z 256 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 255 tisíc), očekávalo se 265 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 10. října vzrostl na 2,170 milionu z 2,164 milionu (revidováno z 2,158 milionu) v předchozím týdnu, čekalo se 2,195 milionu.
  • Index aktivity chicagského Fedu v září vzrostl na -0,37 bodu z -0,39 bodu, čekalo se -0,20 bodu.
  • Ceny domů podle FHFA v srpnu meziměsíčně vzrostly jen o 0,3 %, čekalo se 0,5 %, stejně jako v červenci.
  • Předstihové indikátory za září klesly o 0,2 %, čekal se 0,1% pokles, stejný jako v srpnu.
  • Index aktivity kansaského Fedu v říjnu vzrostl na -1 od z -8 bodů, očekával se pokles na -9 bodů.
  • Problémy s nafukovači airbagů japonské společnosti Takata si ve Spojených státech vyžádaly osm mrtvých a téměř 100 zraněných. Vyplývá to z nejnovějších údajů amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Úřad zároveň uvedl, že usiluje o co nejrychlejší dokončení opravy problematických airbagů.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Jako vejce vejci: Opakuje se rok 2011?Jako vejce vejci: Opakuje se rok 2011?

V srpnu 2011 se investoři lekli ztráty ratingu USA, ale do konce roku index S&P 500 napravil ztráty a zakončil prakticky na nule. Letos byl konec léta také celkem výživný, když hlavním průšvihářem byla Čína. Dostanou se akcie i letos alespoň na nulu?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688