Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.10.2015 17:45:00

Pivní megatransakce a transfer hodnoty od „predátorů“ ke „kořisti“

Po úvodním pohledu na AB InBev a SABMiller se dostáváme k věci nejpodstatnější – jejich schopnosti generovat hotovost a valuačním úvahám.

AB InBev – generuje hodně, vyplácí ještě více


Cash flow Anheuser-Busch InBev vypadá následovně: Tok provozní hotovosti soustavně roste. Podobně rostou investice – CapEx, ale provozní cash flow je s přehledem pokrývá. V roce 2014 zbylo firmě po CapEx necelých 10 miliard dolarů. Jenže AB dává už tři roky velké částky na akvizice. Minulý rok to bylo 6,7 miliard dolarů a po celkových investicích tak AB zbyly asi 3 miliardy dolarů. V roce 2013 a 2012 tomu bylo podobně.


ab1.png

Zdroj: FT

Z výkazu je patrné, že AB sice neprovádí žádné odkupy, ale dividendy vysoce převyšují výše zmíněný tok hotovosti po investicích. Je to možné jen díky tomu, že AB poměrně razantně zvyšuje svůj dluh. Jde tak o typický mustr, který je v pokrizových letech na jednu stranu běžný, na druhou často kritizovaný – firmy vyplácejí akcionářům více, než vydělají a kvůli tomu zvyšují své zadlužení. Zde si musíme uvědomit dvě věci: Za prvé, čistý úročený dluh firmy dosahuje nyní asi 49 miliard dolarů a EBITDA se v roce 2014 pohybovala na necelých 20 miliardách dolarů. V poměru k EBITDA tedy není čistý dluh na nijak závratných úrovních. S rozvahou na druhou stranu zahýbe plánovaná akvizice. Klíčové ale je, že pokud vezmeme do úvahy pouze CapEx, firma generuje volné cash flow, které je znatelně nad dividendami a utáhne i určité navýšení dluhu.


SABMiller – silné cash flow, rezervy v dividendách

Druhá tabulka už směruje naší pozornost k toku hotovosti SAB. Firma má ve srovnání s AB zhruba čtvrtinové tržby a proporce jsou zhruba podobné i u provozního toku hotovosti. Ten zde dosáhl maxim v letech 2012 a 2013. A i zde hravě pokrývá CapEx. SAB se na rozdíl od AB nepouštěla do významnějších akvizic, naopak se aktiv zbavovala. Pokud i zde vezmeme za bernou minci volného toku hotovosti pro akcionáře cash flow po CapEx, ve fiskálním roce 2014 firma generovala asi 2,1 miliard dolarů, v roce 2014 necelé 2 miliardy dolarů.

ab 2.png

Zdroj: FT

SAB je ve své dividendové politice mnohem umírněnější v tom smyslu, že dividendy jsou mírně pod volným tokem hotovosti (v roce 2015 na 1,7 miliardách dolarů). Firma navíc už tři roky masivně snižuje dluh. Z tohoto čistě finančního pohledu je to ideální akviziční „target“.

Úvahy o hodnotě

Jak jsem už naznačil minule, hybnou silou fůzí a akvizic by měly být synergie, úspory z rozsahu, vyšší efektivita a produktivita, atd. Sám nedovedu reálně odhadnout, co plánovaná transakce skutečně udělá s provozním a dalším tokem hotovosti firem. Přesto ale může být zajímavá alespoň základní valuační úvaha vycházející z firem tak, jak jsou nyní. Nejdříve AB:

Požadovaná návratnost se u většího z pivních gigantů může pohybovat kolem 6,3 %. Za volné CF pro akcionáře (jeho krátkodobý standard) vezměme CF po CapEx z minulého roku. Pokud toto CF bude dlouhodobě stabilní, je jeho současná hodnota 158 miliard dolarů. Současná kapitalizace AB je o něco výše – na 186 miliardách dolarů. Na toto číslo se dostaneme, pokud necháme volné CF růst dlouhodobě o necelé 1 %. Takže to je celkem jednoduché: Trh alespoň implicitně čeká, že firma bude akcionářům po všech akvizicích, transakcích a dalších peripetiích dlouhodobě generovat zhruba to, co v roce 2014!

Jak je na tom SAB? Současná kapitalizace této společnosti nyní dosahuje asi 97 miliard dolarů. Požadovaná návratnost je zde o trochu vyšší, protože vyšší je beta (0,91 vs. 0,81 u AB). Za volné CF pro akcionáře vezměme také CF po CapEx z minulého roku. Současná hodnota stabilního ročního toku 2,1 miliard dolarů je asi 33 miliard dolarů. Tedy asi třetina současné kapitalizace. Je jasné, že i zde tedy musíme „použít“ vyšší dlouhodobý růst. Pouhé 1 % ale nestačí.

Na kapitalizaci SAB se současná hodnota jeho volného toku hotovosti dostane ve chvíli, kdy předpokládáme jeho 4,2 % růst. Tedy znatelně více, než u AB a přitom to je právě AB, kdo dokázal v posledních letech růst (a ne SAB). Že bychom tedy hleděli na starý dobrý transfer hodnoty od „predátora“ k jeho „kořisti“? Ale jak jsem uvedl, celé by to mělo být o nákladových a produktových synergiích a pohled na marže prostor pro zlepšení u SAB skutečně naznačuje (viz předchozí příspěvek).

Pro upřesnění celého obrázku bych ještě rád podotknul, že například podle Brookstone Beer Bulletin by měl globální pivní trh do roku 2020 růst o 6,5 % ročně. To sice ani zdaleka automaticky neznamená stejné tempo růstu toku hotovosti pivních gigantů. Ale špatná zpráva to není.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688