Myši a potkani: jak se jich efektivně zbavit?

REKLAMA       Jiřina Kavková, 22.10.2015

Zabránit tomu, aby se ve vašem domě zabydleli myši a potkani, je složité – avšak ne nemožné. Důležitá je prevence, pravidelná kontrola i represe. Odkud vlastně začít a jak na to? S tím vám teď ve stručnosti poradíme.    

Nejdůležitějším opatřením je prevence – tedy zabránit tomu, aby myši či potkani vůbec vstoupili do vašeho domu. Musíte pravidelně kontrolovat a následně opravovat všechny skulinky v podlahách, stěnách i stropech svého obydlí. K tomu ideálně používejte beton s přísadou roztlučeného skla – běžná vápenná omítka není pro hlodavce žádnou překážkou. To stejné platí o štuku.  

Použijte „nechutnou“ izolaci

Další velkou slabinou většiny domů je izolace – polystyren nebo minerální vata hlodavcům chutná, takže si do nich zejména v zimě vykousávají tunely a v těch pak spokojeně žijí. Podle některých odborníků se tomu nedá zabránit, avšak na trhu existují izolační materiály, které hlodavcům vyloženě nechutnají a riziko prokousání tak u nich nehrozí. Jedním z těchto materiálů je izolační PUR pěna s obchodním názvem Chytrá pěna® – schválně vyzkoušejte.

Další oblíbenou a navíc nenákladnou metodou prevence je použití elektronických plašičů myší. Na trhu jich existuje celá řada, cenově se pohybují řádově ve stovkách korun. Doporučit můžeme třeba certifikované plašiče Format1, za zkoušku skoro nic nedáte. Třeba vám pomůžou.

Pokud se vám navzdory těmto opatřením myši či potkani do domu dostanou, bude nutné je odchytit nebo rovnou zabít. Způsobů k tomu existuje několik – dříve se používaly hlavně otrávené návnady, dnes už tento postup nedoporučujeme. Jedovaté návnady totiž mohou zabít i jiné užitečné tvory, v horším případě vašeho domácího mazlíčka. Nehledě na to, že představují nebezpečí také pro děti.  

Myši sýr nejedí                

Mnohem lepší alternativou jsou elektrické nebo klecové pasti. Ty první myši zabíjí smrtelnou dávkou elektřiny, ty druhé hlodavce jen uzamknou do klece – a vy ho pak můžete odnést daleko od svého domu a vypustit do přírody. Slovíčko daleko zdůrazňujeme – myš má skvělý orientační smysl, takže když ji vyhodíte jen pár metrů od domu, vrátí se. 

Důraz klaďte i na to, čím myš do pasti přilákáte. Existuje zarytá představa, že myším chutná hlavně sýr, ale ta je mylná. Mnohem víc si pochutnají na semínkách, obilných zrnech, ovoci, zelenině nebo třeba kousku chleba. S těmito návnadami bude vaše snaha o poznání efektivnější.

 

 

 

  

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky