Kde se tvoří plísně a jak vyčistit nepřístupné skuliny, spáry a kouty

TNBiz, 22.10.2015

Nejvíc nečistot se drží v místech, ze kterých se nejhůř odstraňují. Tak například spáry mezi obkladačkami v koupelně patří k nejlepším kandidátům pro vznik plísně. Kombinací parního čističe s octovou vodou dokážete odstranit dokonce i tvrdošíjné nečistoty, ale v případě plísně pomůže jen speciální čisticí prostředek.

Pokud investujete do kvalitního vybavení na čištění oken, máte napůl vyhráno. Kvalitní mikrovláknová utěrka a gumová stěrka se zaručeně postarají o nerušený výhled z okna beze šmouh. Na těžko přístupná místa se hravě dostanete pomocí teleskopické trubice vysavače. A na vyčištění nejméně přístupných koutů, spár nebo rýh na oknech můžete použít běžný kartáček na zuby, jehož jemné štětiny se dostanou i do těch nejužších skulin.

Špína se ale ráda usazuje i na místech, kde bychom ji vůbec nečekali. Že bychom měli čistit počítač? Na první pohled to zní absurdně. Přitom jsou však klávesnice počítače obrovským hnízdem nečistoty a tím také živnou půdou pro růst bakterií. Také k sedačkám v autě se při úklidu chováme často macešsky. Kromě pravidelného vyčištění čalounění autosedaček se nesmí zapomínat ani na vysávání spár a podlahy pod sedadly.

Sbohem prachovko! Prach miluje místa, která jsou těžce přístupná. Kouty a spáry ho doslova vyzývají k tomu, aby se v nich usadil. Běžný vysavač je proti nim úplně bezmocný. Často kolem nich může pouze projet v marné snaze o dokonalý úklid. A co s takovými lampami nebo klávesnicemi? Normální vysavač by přece mohl poškrábat jejich povrch!

Kvůli těmto obavám se většina lidí nakonec rozhodne stírat prach jen starou dobrou prachovkou. Ano, přiznáváme, tento staromódní pomocník udělá dobrou službu, ale takové utírání prachu je únavné a zdlouhavé. Nehledě na to, že se přitom nemalá část setřeného prachu opět rozptýlí po pokoji. Vysavač s širokou nabídkou nástavců je opravdovým multitalentem a tvrdým konkurentem prachovek a rozhodně je již dávno použitelný nejen na vysávání koberců.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky