Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  24.10.2015 09:07:35

Bude se Volkswagen díky skandálu zbavovat svých ikon?

Volkswagen se bude muset pravděpodobně rozhodnout, kterých značek se zbaví. Škoda mezi ně nepatří.Skandál kvůli falšování emisních dat možná vyjde Volkswagen na miliardy eur. A možná bude muset díky tomu provést inventuru svého impéria, které čítá na 12 různých značek. Volkswagen není totiž jen výroba Passatů nebo Porsche Cayenne, VW vyrábí snad vše od levných aut, přes motocykly až po těžké nákladní automobily.

Zatímco v minulosti si Volkswagen mohl dovolit podporovat některé své divize bojující o přežití, jako španělský Seat, Bugatti nebo MAN, nyní se zřejmě tyto peníze budou hodit k pokrytí očekávaných nákladů, které s sebou přinesl emisní skandál. Volkswagen má několik značek, které patří do ´hezké je vlastnit´ kategorie. Jsou to třeba Bugatti, Lamborghini nebo Ducati, ale nejsou to ty, které tvoří jádro společnosti, které by vydělávalo peníze,“ řekl agentuře Bloomberg Stefan Bratzel, ředitel Centra automobilového managementu při Univerzitě aplikovaných věd v Německém Bergisch Gladbachu.

Nový šéf Volkswagenu Matthias Müller tento měsíc řekl, že Volkswagen nepotřebuje nutně revoluci, ale bude pozastavovat nebo zcela rušit projekty, které nejsou klíčové. Cílem je samozřejmě co nejrychleji snižovat náklady, jelikož se očekává, že celý skandál bude Volkswagen stát více než 6,5 miliardy eur.

Italský výrobce motocyklů Ducati je jeden z těch, kterých se VW může dovolit zbavit. Ducati byl Volkswagenem koupen v roce 2012 za 860 milionů eur. Tím se zkompletovala „sbírka“ výrobců luxusních motocyklů a automobilů a Ducati tak přibylo k Lamborghini, Bentley a Bugatti.

Na Bentley drtivě dopadl pokles prodejů v Číně, a tak se jeho provozní zisk v prvním pololetí tohoto roku propadl o 43 % na 54 milionů eur. Ačkoli VW nezveřejňuje ekonomická data zvlášť pro Lamborghini a Bugatti, je celkem zřejmé, že ani jedna z těchto značek Volkswagenu finančně nic nepřináší. „Bugatti patří k přebytečným věcem ve Volkswagenu“, říká analytik Frank Schwope a dodává: „je to jen značka, která tvoří nějakou image, ale ve špatných časech se bude VW soustředit především na to, co mu nese peníze.“

VW se také může blíže podívat na strukturu svých značek mezi nákladními automobily. Scanii a MAN nekupoval ve zrovna dobrém stavu, a tak bylo nutné provést některá zefektivňující opatření. Zisk MANu v letošním prvním pololetí kleslo 17 % na 185 milionů eur, když jeho rentabilita tržeb ve stejném období činila jen 2,8 %.

Další značkou, která bude podrobena důkladnému rozboru je Seat. Ten nevytvořil celoroční zisk od roku 2007 a disponuje portfoliem spíše levnějších modelů, které ale hravě nahradí mladoboleslavská Škoda. Škoda za první pololetí tohoto roku vytvořila provozní zisk ve výši 522 milionů eur (přes 14 miliard korun). Pro Seat hovoří fakt, že příští rok vyjede na trh s kompaktním SUV. Seat je však přesvědčen, že je klíčovým aktivem celé skupiny.

Jakékoli návrhy na vypuštění Seatu z koncernu VW však jistě narazí na tuhý odpor z řad odborových lídrů, kteří disponují polovinou křesel v dozorčí radě Volkswagenu. Na návrh by snad mohli přistoupit jen tehdy, pokud VW slíbí zachování pracovních míst.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688