Patria (Patria Finance)
Komodity  |  16.10.2015 17:40:56

Nastaví OPEC cenové minimum pro ropu na $70?


Saudská Arábie jako hlavní producent ropy v rámci organizace OPEC nevyjádřila v poslední době žádný zájem vrátit se ke strategii podpory cen černého zlata a i nadále chce nechat o ceně rozhodovat trh. Koneckonců Saudové mají strach, že ztratí současný tržní podíl. Další velký producent mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu Rusko vyloučilo snižování produkce. Venezuela, která členem OPEC je, ovšem plánuje vzkřísit starý dobrý mechanismus cenového pásma a představovala by si nastavení spodní hranice pro cenu skomírajícího černého zlata na 70 dolarech. Podle ropných traderů je však tento odvážný venezuelský návrh předem odsouzen k zániku. Někteří analytici považují snahy o nastavení cenového pásma pro ropu za marné nebo cenové minimum 70 dolarů za barel za neudržitelně vysoké.

Jakkoliv se venezuelské představy o obnovení nastavení cenových minim mohou jevit jako nereálně, návrh latinskoamerické země by mohl být jakýmsi katalyzátorem odklonu OPECu od současné politiky „laissez faire“ v rámci, které organizace nechává ceny ropy dále kolabovat. Nízké ceny černého zlata způsobily, že právě a nejen venezuelská ekonomika nyní doslova balancuje nad propastí. Iniciativa této jihoamerické země by každopádně mohla představovat první významný krok posledních měsíců ke společnému řešení, které by mohlo pomoci stabilizovat ropný trh.

O odvážném venezuelském plánu by se mělo jednat na setkání technických expertů ve Vídni 21. října a jeho součástí není jen minimální cena ropy, ale i progresivní omezení produkce za účelem kontroly cen právě s cenovým dnem 70 dolarů za barel přičemž pozdější cíl by měl být na úrovni dokonce 100 dolarů za barel. Setkání by se měly zúčastnit i nečlenské státy mimo OPEC jako jsou Brazílie, Ázerbájdžán, Kolumbie, Kazachstán, Norsko, Mexiko, Omán nebo Rusko.

Princip cenového pásma byl již v minulosti používán jako cesta z krize. Po kolapsu cen až na 10 dolarů za barel v pozdních devadesátých letech skupina nastavila cenové rozmezí na 22 až 28 dolarů za barel. K opuštění tohoto pásma došlo v roce 2005, kdy rychle rostoucí poptávka vyhnala ceny černého zlata prudce vzhůru. Od té doby OPEC oficiálně žádné cenové pásmo ani cíl nenastavil. Není to ale ani poprvé, co se zrovna Venezuela snaží přimět OPEC k návratu k pásmovému systému. V minulosti tyto pokusy však zatím vždy selhaly. Ani letos, kdy se ceny ropy drží nízko, velcí producenti z řad Organizace zemí vyvážejících ropu včetně Saudské Arábie nebo Kuvajtu po obnově tohoto systému netouží. Nejsou totiž ochotni obětovat současný podíl na trhu. Otázkou zůstává, jak dlouho i hlavním producentům OPECu vydrží tento postoj, pokud se ceny ropy dlouhodobě nevzpamatují. Nejistota spojená s obavami o to, jak dlouho se ropa Brent může držet i pod hranicí 50 dolarů za barel přitom nadále trvá.

Cenové pásmo může plnit i funkci referenční ceny a její zavedení se v minulosti jako forma boje proti velkým cenovým výkyvům osvědčilo. Mechanismus jako takový je však věc jedna, navrhovaná cena 70 dolarů za barel je ovšem věc jiná. Zůstává totiž otázkou, jestli by producenti souhlasili s touto cenou jako tím pravým cílem. Zatímco státy Perského zálivu by pravděpodobně měly obavy o ztrátu příliš velké části podílu na trhu, pokud by taková cena byla v platnosti, naopak země jako Angola nebo Irák označily v červnu za rozumnou cenu rozmezí zhruba 75 až 80 dolarů za barel. Jak se někteří analytici domnívají, americká produkce by dost možná na zavedení cenového mechanismu na takové úrovni reagovala strmým vzrůstem. Při nastavení ceny okolo 60 dolarů za barel by tento systém ovšem možná mohl i fungovat.

Za současné konstelace na globálním ropném trhu je i Rusko podle ministra pro energetiku Novaka připraveno setkat se s producenty nejen z řad OPEC. Zdroj blízký venezuelské delegaci při OPEC však tvrdí, že by mohlo být téměř nemožné dostat Saudskou Arábii a Rusko k jednomu jednacímu stolu s cílem debatovat o snížení cen. Panuje zde totiž stále hořkost z minulosti s ohledem na nedodržené sliby Moskvy o omezení produkce. Zahájit jednání diskuzí o minimální ceně na technické úrovni by však k dosažení tohoto cíle mohlo pomoci. Saudský poradce pro energetiku al-Muhanna v rámci svého projevu v Kuvajtu naříkal nad absencí jakési kotvy na ropném trhu. Právě její nepřítomnost podle něj poháněla volatilitu na trhu černého zlata a oslabila investice.

Ceny ropy se po týdnu těžkých ztrát stabilizovaly. Poslední ránou pro černé zlato byla tento týden čtvrteční data o ropných zásobách v USA, která poukázala na zvýšení amerických zásob černého zlata v minulém týdnu o 7,6 milionu barelů. Trh tak dostal další medvědí signál. Dnes v 15 hodin se ropa Brent obchodovala pod 50 dolary za barel na 49,88 dolarech, ropa WTI potom na 46,81 dolarech za barel.

Zdroj: RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688