Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.10.2015 17:41:41

Buffett před současným zlomem varoval už v roce 1999


Možná, že jsme svědky dosažení vrcholu v ziskovosti amerických korporací. To, co by přišlo po něm, moc dobré není. V pokrizových letech se firmám dařilo zvyšovat své zisky tím, že zvyšovaly ziskové marže. Tím eliminovaly dopad slabých tržeb. Nyní ale dochází k utahování podmínek na trhu práce, to znamená vyšší náklady a nakonec i tlak na marže. A to je pro zisky špatná zpráva. Ještě horší je, že podobný vývoj může signalizovat recesi, jak poukazuje Jonathan Glionna z banky Barclays.

Analytik dokonce tvrdí, že vazba mezi ziskovými maržemi a recesemi je „velmi silná“. Data od roku 1973 totiž ukazují, že vyjma jednoho jediného případu pokles marží o 0,6 % znamenal do 12 měsíců recesi. Historický vývoj shrnuje graf, ve kterém jsou šedě vyznačena období recese a modře vývoj čistých ziskových marží obchodovaných firem. Jediným obdobím, kdy pokles marží neznamenal předzvěst recese, byl rok 1985. Z grafu je také patrný pokles marží, který nastal v posledních měsících:

Buffet1.png

Warren Buffett už v roce 1999 varoval předtím, že „musíme být velkými optimisty na to, abychom věřili, že marže se v podílu k HDP mohou držet delší dobu nad 6 %“. Tento poměr totiž snižuje konkurence, které se v současné době daří velmi dobře. K tomu se přidávají politické tlaky, které vznikají ve chvíli, kdy ostatní části příjmu v podílu na HDP klesají. Podle investora tak není pravděpodobné, že by mohlo docházet k dlouhodobým změnám podílu zisků na produktu.

Ještě větším skeptikem ohledně dlouhodobě vysokých marží je investor Jeremy Grantham. Ten tvrdí, že marže mají silný sklon vracet se k průměru. A dodává: „Pokud by vysoké zisky nepřilákaly konkurenci, bylo by s kapitalismem něco hodně špatně.“ Tento návrat k průměru je tedy v případě ziskových marží považován za zdravý jev. Jestliže by nyní pokračoval, nadělal by pravděpodobně více škod na akciovém trhu než v samotné ekonomice.

Ohledně možné recese Glionna poukazuje na to, že současný pokles ziskovosti je primárně dán vývojem v energetice. K podobnému vývoji došlo ve zmiňovaném roce 1985, kdy se ceny ropy propadly a s nimi i ziskové marže energetických firem. Zbytek korporátního sektoru si ale vedl dobře. Nízké náklady na energie jsou dokonce pro sektory mimo energetiku pozitivní. Analytik tak tvrdí, že pokud marže klesají v důsledku vývoje v energetice, nejde pravděpodobně o spolehlivý signál recese.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688