Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.10.2015 13:56:04

Burberry: Ostré zpomalení čínského trhu se podepsalo na tržbách, akcie -12 %


Největší britský výrobce luxusního zboží dnes zveřejnil nejpomalejší růst tržeb za poslední tři roky. Výrobce luxusního zboží známý tradičním kostkovaným vzorem navíc naznačil, že zisk za celý rok pravděpodobně poklesne již druhým rokem v řadě poté, co propad tržeb v Asii v první polovině roku přispěl k tomu, že tržby Burberry zaostaly za očekáváním. Pro druhou polovinu roku Burberry počítá s růstem tržeb v řádu středních jednociferných čísel.

Konkrétně tržby za šest měsíců od dubna do září zaznamenaly jen malou změnu na 1,11 miliard liber a zůstaly tak za odhady analytiků ve výši 1,16 miliard liber. Maloobchodní tržby za druhé čtvrtletí fiskálního roku od července do září stouply na srovnatelné bázi o 1 procento, jedná se o nejpomalejší růst za poslední tři roky. Tržby za první polovinu fiskálního roku stouply o 2 procenta na 774 milionů liber. Upravený zisk před zdaněním bude podle Burberry za fiskální rok, který končí v březnu víceméně v souladu s očekáváním analytiků ve výši 445 milionů liber. Zisk na stejném základě v loňském hospodářském roce dosáhl 455,8 milionu liber.

Akcie na zveřejněné zprávy dnes v Londýně reagovaly propadem o 12 procent a 12 procent titul ztrácí na denní bázi i nadále. Za poslední tři dny již akcie Burberry odepisují více než 15 procent.

Burgberry chasrt.png

Nejen Burberry ale i další společnosti ze sektoru luxusního zboží se poslední dobou potýkají s problémy na mnoha frontách. I na příjmech britské luxusní společnosti se podepsalo ochlazení poptávky v Číně. Míra vystavení britské Burberry Číně je navíc dosti vysoká. Na celý luxusní sektor ve druhé největší ekonomice na světě tvrdě dopadl již tolikrát zmiňovaný zásah vlády proti extravagantním výdajům státních úředníků. Propadla se i poptávka po luxusním zboží v Hongkongu, což se projevilo tamním snižováním nájmů, ale i v Macau. Bohatí Číňané totiž začali upřednostňovat nákupy luxusních produktů v Japonsku nebo Evropě. K dalším obavám o růst přispěla devalvace jüanu nebo váhavý americký Fed. Luxusní holding LVMH tento týden přisoudil pokles tržeb za módu a kožené zboží volatilitě na akciových trzích.

Konkrétně Burberry generuje více než 30 procent tržeb právě od čínských spotřebitelů, což činí značku ještě o něco zranitelnější než jiné společnosti z luxusního sektoru. Tržby za trenčkoty za 1995 liber nebo šátky za 45 liber v Japonsku, kde nyní právě Číňané s oblibou nakupují, dosahují pouhá 2 procenta. Zhruba 40 procent evropských maloobchodních tržeb tvoří tržby v domácí Británii a to v době, kdy mnoho zákazníků s dolary v kapse využívá slabšího eura. Podle Burberry byla poptávka v USA nerovnoměrná a v regionu Asie Pacifik zaznamenal výrobce luxusního zboží pokles tržeb v řádu středních jednociferných čísel. Ve druhém čtvrtletí fiskálního roku se nadále propadaly tržby v Hongkongu. Silnější růst z regionálního pohledu naopak zaznamenaly Evropa, Afrika, Indie a Blízký Východ.

Zdroj: BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688