Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.10.2015 09:10:00

Rozbřesk - Další slabší čísla svazují ruce jestřábům ve Fedu

Útraty spotřebitelů v největší světové ekonomice zpomalují své tempo. Americký maloobchod byl tak pro trhy a především pro Fed dalším nepříjemným zklamáním po poklesu nálady v průmyslu a špatných zářijových číslech z trhu práce. I když nám data stále v souhrnu ukazují na to, že americká ekonomika bude pokračovat ve třetím kvartále v rozumné expanzi, vrásek na čele přibývá. Vše tak ukazuje na to, že jestřábi ve Fedu budou mít hodně velkou práci s tím, aby dokázali prosadit v dohledné době růst úrokových sazeb.

Dvakrát povzbudivě nevyznívá ani Béžová kniha Fedu - jakýsi přehled toho, jak si vedou jednotlivé distrikty. I když vesměs převládá optimismus, řada regionů otevřeně hlásí, že silný dolar dopadá negativně na kondici průmyslu. To jsme ostatně viděli i v klesajících náladách v průmyslu a v číslech z trhu práce - právě průmysl zaznamenal v posledních měsících nepříjemné ztráty pracovních míst, které lze připsat na vrub silnému dolaru, slabší asijské poptávce a vleklé krizi v odvětví těžby a zpracování ropy.

Dnes je na programu další důležitá nálada v průmyslu podle Fedu Philadelphia - ta je v našich modelech jedním ze spolehlivých předstihových indikátorů. Trhy čekají, že se po prudkém říjnovém propadu (na tříletá minima) index trochu postaví na nohy. Pokud se mílí, bude to další voda na mlýn skeptikům, kteří tvrdí, že je zdražování amerického dolaru stále v nedohlednu. Zvlášť pokud dnes zářijová americká inflace zůstane na stávajících nízkých úrovních.

Region - forex
Forint včera dále posiloval a posunul se na nová třítýdenní maxima. To by však nemělo být dost na to, aby maďarská centrální banka na zasedání příští týden nějak měnila svou rétoriku ohledně nastavení měnové politiky. Posilovaly i koruna a zlotý, i když v případě polské měny šlo o posílení kosmetické.

Co se týče dneška, tak revize bleskového odhadu polské inflace za září (-0,2 m/m, -0,8 y/y) pravděpodobně ukáže, že se růst cen cíli NBP minulý měsíc nepřiblížil. Jako i jinde v regionu tomu neprospěly patrně zejména ceny dopravy, jejichž snížení reflektuje pokles globálních cen ropy. Pokud finální odhad potvrdí ten bleskový (což bude samo o sobě zajímavé sledovat), tak to znamená, že inflace zůstane v Polsku pod nulou pravděpodobně celý letošní rok. Dopad na sazby NBP však nečekáme.

Dluhopis
Včerejšek byl pro dluhopisové býky úspěšný. Ráno nejprve přišla nižší než očekávaná data o čínské inflaci za září a odpoledne sada slabších dat z USA v podobě maloobchodních tržeb a cen výrobců za stejný měsíc. Americký desetiletý výnos se tak propadl o 7 bps a prudce dolů šly i výnosy na krátkém konci výnosové křivky. Zatímco vývoj cen výrobců v USA věští i do budoucna velice umírněné inflační tlaky, tak včerejší zklamání v podobě maloobchodních tržeb příliš nepřeceňujeme.

Dnes trhy kromě týdenních dat z trhu práce USA zajímají zejména výsledky indexu podnikatelské nálady Philly Fedu, který minule citelně zaostal za očekáváními. Pokud by se tento scénář měl opakovat, tak by to pro dluhopisy byla dobrá zpráva.

Komodity
Cena ropy Brent se včera pohybovala v poměrně úzkém pásmu kolem 49 USD/barel. Trh příliš nerozhodila ani data API o amerických zásobách ropy a produktů za minulý týden, která poukázala na jejich velice výrazný nárůst. Zásoby ropy podle odhadů vzrostly o 9,3 miliónů barelů denně. Pokud dnešní oficiální čísla EIA tento report potvrdí, tak to z hlediska cen ropy nebude sama o sobě dobrá zpráva (ačkoliv report API zároveň poukázal na výrazný pokles zásob benzínu).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688