TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.10.2015 09:36:49

Podle ÚOOZ nabízel olomoucký hejtman úplatek policistovi


Podle informací webu Neovlivni.cz, který se dostal k policejním záznamům, se měl hejtman Rozbořil sejít s Kadlem Kadlecem 13. srpna tohoto roku v olomoucké restauraci Potrefená Husa.

Rozbořil požádal Kadlece, aby zajistil odložení vyšetřování podezřelé zakázky, výstavby jezdeckého areálu a penzionu Lazce, který stál více než 100 milionů korun. Investor, společnost Moravo Trading CZ dostala 35 milionů z evropské dotace.

Rozbořil Kadlecovi dokonce nabízel blíže nespecifikovanou finanční částku, nikoliv ze své kapsy, ale od adresáta dotace. Kadlec údajně tuto nabídku odmítl, ale hejtmanovi sdělil, že mu vyhoví a vyšetřování kauzy do konce října odloží, ale proto, že si to měl přát Ivan Kyselý, vlivný olomoucký podnikatel a kamarád Ivana Langera.

Následně měl ale Kadlec souhlasit i s tím, že si peníze vezme. Ovšem až poté, co se mu podaří si je "odpracovat", tedy splnit Rozbořilovo zadání. Jestli to skutečně udělal, zatím není známo. Web Neovlivni.cz měl k dispozici příkazy k domovním prohlídkám a v těch se nic takového nepíše. Policie se k probíhajícímu vyšetřování odmítla vyjádřit.

Rozbořil je ovšem mezi podezřelými, ačkoliv zatím nebyl obviněn. Policie mu ale prohledala kancelář, hejtman následně až do konce týdne zrušil plánovaný program a přestal chodit do práce.

Jiří Rozbořil je olomouckým hejtmanem od roku 2012. Ve funkci nahradil stranického kolegu Martina Tesaříka, který se stal senátorem. Rozbořil je členem ČSSD od roku 1995. V letech 2006 až 2014 byl zastupitelem v Olomouci, dva roky také radním.

Špičky sociální demokracie tak kauza pořádně znejistila. V živé paměti ještě mají zatčení hejtmana Davida Ratha před posledními krajskými volbami. Pro deník Právo se ke kauze odmítli vyjádřit předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka i jindy výřečný ministr vnitra a 1. místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Rozbořilovi spolustraníci se obávají, že policejní zásah stranu u voličů poškodí. Podle předvolebního průzkumu, který provedla v létě agentura SANEP jsou přitom preference ČSSD a hnutí ANO v Olomouckém kraji naprosto vyrovnané. Obě strany by podpořilo 19,9 % voličů. Komunisté přitom ztrácely jen necelé procento, podporu jim vyjádřilo 19,1 % voličů. Do zastupitelstva Olomouckého kraje by se dostali i Lidovci (6,1 %), ODS (5,8 %) a TOP 09 (5,2 %).

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688