Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.10.2015 09:10:00

Rozbřesk - Jak nebezpečné je “kvantitativní utahování” v emerging markets?

Jestliže pozornost globálních finančních trhů je dnes upřena na monetární politiku v USA a na to zda a kdy začne její zpřísňování, tak v řadě velkých rychle se rozvíjejících ekonomik již mezitím odstartoval proces, který dostal název “kvantitativní utahování”.

Vše je v zásadě spojeno s úvahou, že tak jako v minulosti nutila uvolněná politika Fedu a ostatních centrální bank z vyspělých zemí akumulovat emerging markets devizové rezervy a proti nim “tisknout” nové peníze, tak dnes nastává s jejich prodejem proces přesně opačný. Připomeňme, že k velkému prodeji devizových rezerv v posledních 12 měsících byla donucena nejen Čína, ale především země závislé na cenách komodit jako jsou Rusko, Saudská Arábie, Malajsie či Brazílie. V těchto ekonomikách (z emerging markets) poklesly devizové rezervy za poslední rok o nějakých 600 miliard dolarů.

Otázka tedy zní, zdali prodej takového objemu devizových rezerv musí nutně znamenat ono “kvantitativní utahování”, neboli de facto proces, kdy centrální banka prodejem (FX) fakticky stahuje peníze z oběhu? Odpověď zní - přijde na to. Pokud by centrální banka (z emerging markets) fungovala jako tzv. currency board, kdy existuje neodvolatelná fixace domácí měny na jinou měnu (dolar či euro), tak skutečně vynucený prodej FX rezerv způsobí radikální utažení měnové politiky. V praxi však emerging markets tak přísné měnově-kurzové režimy nemají, takže “kvantitativní utahování” tak drsné nebude, neboť centrální banka v Rusku či třeba Saudské Arábii bude restriktivní dopad prodeje rezerv “sterilizovat” tak, aby nebyl tlak na zpomalení domácí peněžní zásoby tak výrazný.

Přesto k dokonalé “sterilizaci” monetární restrikce vyvolané prodejem FX rezerv v emerging markets nedojde a výsledkem může být ještě větší tlak na zpomalení domácí poptávky. A to je i jeden z důvodů, proč jsou globální trhy ze zpomalení v emerging markets tak nervózní. Kdyby se jednalo “jen” o tradiční otřes vyvolaný přípravou na utažení měnové politiky Fedu, tak nejde asi o nic dramatického. Avšak pokud kolaps cen komodit fakticky nastartuje “deleveraging” bubliny v emerging markets, mohou být problémy v této části globální ekonomiky vážnější.

Region - forex

Regionální měny včera vůči euru vesměs mírně oslabovaly. Zlotý mohl být pod tlakem dalších předvolebních komentářů, tentokrát o možném představení hlavních bodů zákona o konverzi půjček ve švýcarských francích do zlotého ze strany opoziční strany PiS. Náklady konverze by podle plánů PiS měly nést zejména polské banky. Kromě toho včera zazněly i komentáře viceguvernéra ČNB Hampla, který uvedl, že termín exitu se nepřiblížil a zopakoval nutnost udržitelného plnění inflačního cíle jako hlavní předpoklad opuštění kurzového režimu.

Dnes je středoevropský kalendář takřka prázdný. Výjimkou je snad jen údaj o české srpnové platební bilanci. Záporný výsledek způsobený odlivem dividend by neměl být pro korunu příliš velkým (negativním) překvapením, zvlášť když ani neznamená změnu dosavadního pozitivního trendu běžného účtu; pouze o něco málo sníží jeho dosavadní kumulovaný přebytek. Navzdory některým mimořádným dividendám stále předpokládáme, že za celý rok vzroste přebytek běžného účtu na zhruba 1,5 % HDP.

Dluhopisy
Slabší data z Číny, výprodej amerických akcií a holubičí komentáře z Fedu (Lael Brainardová) včera pomáhaly americkým vládním dluhopisům a desetiletý výnos klesal o 4 bps. Německé dluhopisy nejprve potěšil slabý výsledek indexu ZEW, ale následně zisky smazaly.

Dnes trh zajímá především výsledek amerických maloobchodních tržeb, který může pomoci posoudit pravděpodobnost růstu sazeb Fedu v letošním roce. Český trh kromě toho zajímá i dluhopisová aukce. Vzhledem k likviditním podmínkám na trhu by ministerstvo nemělo mít problém dluhopisy prodat.

Komodity
Cena ropy Brent se včera vrátila pod 50 USD/barel. Ropné býky nepotěšila měsíční zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA), která revidovala směrem dolů svůj odhad pro růst poptávky v příštím roce. Agentura uvedla, že očekává přebytek na trhu s ropou i v následujícím roce, mimo jiné i kvůli návratu většího množství íránské ropy na trh (v případě uvolnění sankcí). Náš pohled je podobný a rovněž očekáváme, že i v roce 2016 bude na trhu ropy dostatek.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688