Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.10.2015 17:23:00

Summary - SAB Miller, AB InBev (DIP), Volkswagen (DIP), SAP (DIP), J&J

Evropa:

Pivovarnické skupiny SAB Miller a AB InBev (DIP) dnes našly společnou řeč v otázce spojení. SAB Miller souhlasí s nabídkou ve výši 44 GBP za akcii (akcie dnes připisují 9 % na 39,5 GBP) a výsledná hodnota transakce vyšplhá na 106 mld. USD. Pro zajímavost podíly dvou hlavních akcionářů SAB Miller (Altria a Bevco) budou vyplaceny v hotovosti a akciích, které nebudou po dobu pěti let moci prodat. V případě, že AB InBev nezíská posvěcení od regulatorních orgánů, bude nucena zaplatit pokutu ve výši 3 mld. USD. Akcie AB InBev rostou o 2 %.

Automobilka Volkswagen (DIP) sníží objem investic ve své hlavní, stejnojmenné divizi zaměřené na osobní vozidla o zhruba miliardu eur ročně a urychlí proces nákladových úspor. Reaguje tak na probíhající emisní skandál, s nímž budou spojeny dodatečné výlohy (nejen případná pokuta a náklady na svolání, ale taktéž potřebné investice do „falšovaných“ technologií). Akcie odepisují 1,5 %.

Výrobce podnikových systémů SAP (DIP) dnes zveřejnil svá předběžná hospodářská čísla za třetí čtvrtletí letošního roku.

Jejich hodnocení nemůžeme začít jinde než u příjmů z cloudové distribuce, které představují alfu a omegu budoucího úspěchu společnosti. Ty narostly o 116 %! (+90 % při očištění o kurzové vlivy) na 600 mil. EUR (odhad počítal s 577 mil. EUR). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím tak tržby udržely úchvatnou růstovou dynamiku (ve 2Q y/y +129 %, 92 % ex FX). Nové objednávky na cloud (veškeré objednávky nových zákazníků v daném období, které by v budoucnu měly nést tržby) stouply o 102 % na 216 mil. EUR. Již z úvodní sady čísel je tak patrné, že expanze klíčového produktu budoucnosti postupuje nezadržitelně vpřed. Cloudové služby pak registrují úspěch především na rozvinutých trzích, které se nepotýkají s tak volatilním vývojem jako emerging markets zasažené problémy Číny a prospektem utažení měnové politiky Fedu. Jedním z motorů dílčích cloudových úspěchů je bezesporu softwarová platforma S/4 HANA, která s ohledem na probíhající cyklus strukturální obměny softwarové architektury představuje klíčový produkt. S/4 HANA navyšuje podle vyjádření SAPu rapidně svůj tržní podíl.

Tržby meziročně stouply o 17 % na 4,98 mld. EUR (vs kons. 4,93 mld. EUR), když dominantní oblast příjmů z tradičních softwarových licencí a služeb vykázala nárůst o 11 % na 3,52 mld. EUR. Především tržby z prodeje licencí (+4 %) přestavují v prostředí sturkturální změny (přesun ke cloudu), v níž sektor spíše meziročně ztrácí, pozitivní překvapení. Celkově pak růst tržeb mírně zpomalil proti předcházejícímu čtvrtletí, nicméně po očištění o kurzové vlivy (tedy v určitém jádrovém vyjádření) došlo naopak ke zrychlení z 8 na 10 %. V hlavní míře pak potěšil upravený provozní zisk. Ten se vyšplhal na 1,62 mld. EUR a předčil očekávání na hladině 1,53 mld. EUR. Zpráva je příznivá s ohledem na skutečnost, že na profitabilitu podnikání negativně doléhá přesun ke cloudovým službám, které kanibalizují tradiční oblasti. Jinými slovy se tak ve 3Q SAPu podařilo těmto tlakům úspěšně čelit.¨

Na závěr pohled na celoroční výhled SAPu. Německá společnost nadále počítá s tržbami z cloudu v pásmu 1,95 – 2,05 mld. EUR (ex FX). Při udržení stávajícího růstového tempa (za 9M +92 % ex FX) by nicméně došlo k překonání horní hranice vytyčeného pásma. Provozní zisk očištěný o kurzové vlivy se má pohybovat v rozmezí 5,6 a 5,9 mld. EUR. Pokud by se SAPu podařilo navázat obdobným růstem zisku jako ve třetím čtvrtletí i v posledním kvartále, finální celoroční výsledek by bezpečně překonal horní hladinu. Dokonce i při udržení tempa prvních 9M by na oněch 5,9 mld. EUR útočil.

Určitě po přečtení výše sepsaných řádků nepřekvapí, že čísla SAPu hodnotíme „pozitivně“. Jestliže jsme po 2Q mluvili o potřebě postupného přetavení strukturální změny v zajímavější hospodářská čísla, skončený kvartál představuje pomyslnou první vlaštovku. V důsledku tak není nikterak nepravděpodobné, že SAP překoná horní hranice svého výhledu. Tohle vše pozitivně ovlivňuje dnešní vývoj akcií, které rostou o 6 %. Z dlouhodobější perspektivy pak schopnost zachovat poptávku v oblasti tradičních softwarových licencí v kombinaci s pokračující expanzí cloudových služeb (důkazem budiž v úvodu zmiňované nové objednávky) vytvářejí příznivý mix pro valuaci společnosti. Potvrzení nastoupeného trendu, rozmach platformy S/4 HANA, či úspěch rostoucí podnikové sítě SAP Business Network (více o ní v textu ke 2Q - viz níže) by v tomto směru měly sehrát roli potřebných katalyzátorů úspěchu. Akcie ponecháváme v seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) s nezměněným doporučením „držet“.

USA:

Johnson&Johnson
ve 3Q hospodařila s tržbami ve výši 17,1 mld. USD a zaostala za konsensuálním odhadem na úrovni 17,5 mld. USD. Spotřební divize hlásí meziroční pokles o 7,7 % (ex FX +3,1 %), farmaceutická o 7,4 % (ex FX -0,3 %) a divize zdravotnických zařízení o 7,3 % (ex FX +0,9 %). Zisk na akcii dosáhl 1,49 USD a o tři centy překonal odhady. Hlavní příčinou jsou nižší výrobní náklady (COGS), v jejichž důsledku společnost hospodařila s vyšší než očekávanou hrubou marží. J&J zvýšila spodní hranici pásma výhledu pro letošní rok o pět centů a rozmezí tak aktuálně činí 6,15 – 6,20 USD. Separátně dnes navíc oznámila schválení plánu pro akciový odkup v rozsahu 10 mld. USD. Objem odpovídá zhruba 4 % stávající tržní kapitalizace. Nicméně akcie dnes pouze mírně rostou. Důvodů může být hned několik. Prvně, s ohledem na silnou bilanci společnosti (čistý dluh dosahuje takřka -15 mld. USD, jinými slovy dokáže společnost pokrýt veškeré dluhy jen z hotovosti držené na knihách) trh mohl očekávat od J&J trochu více. Za druhé je pak problémem samotná struktura plánovaného odkupu. Ten totiž nemá časové omezení a může být libovolně přerušen. Jinými slovy tak za předpokladu růstu akcií, a tedy růstu kapitalizace, bude slíbený objem stačit na méně než zmiňovaná 4 %. Uvedený plán tak má pravděpodobně plnit spíše roli případného stabilizátoru ceny akcií v obdobích možného poklesu. Dodejme nicméně, že efekt na zisk na akcii, který je často zmiňován jako hlavní benefit odkupu, bude příznivý. A to v důsledku skutečnosti, že J&J hodlá k financování použít dluhového financování. Jelikož její kreditní rating dosahuje nejvyšší úrovně, náklady externích zdrojů budou výrazně nižší, než je ziskový výnos společnosti (pro letošní rok při stávající ceně zhruba 6 %). Jinými slovy tak náklady financování nepřeváží efekt snížení počtu akcií. S ohledem na rekordně nízké prostředí výnosů, tedy nákladů cizích zdrojů, tak může být konečný efekt na akcie pozitivní i v případě realizace odkupu s prodlevou.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.10.2016Summary: Koninklijke Philips NV (DIP), T-Mobile US Patria (Patria Finance)
04.08.2016Summary: Siemens, Nokia (DIP) Patria (Patria Finance)
21.07.2016Výsledky Roche (DIP) za 1H16 Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688