STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  12.10.2015 10:00:19

Týdenní analýza měn. párů: GBP.USD, USD.CHF, USD.CZK (12.10.2015)

Autor: Bc. Jan Kolář

Z pátečního šoku se americký dolar nevzpamatoval, ostatní měny v průběhu týdne přičítaly zisky.

Uplynulý týden byl chudší na americká makroekonomická data. Naopak nabídl několik zajímavých projevů zástupců FEDu a zároveň došlo ke zveřejnění zápisu z posledního jednání Federální rezervní banky. Většina zástupců se přikláněla ke zvýšení úrokových sazeb ještě v tomto roce, ale vyslovila svoje obavy s celkového globálního vývoje a silného dolaru, který způsobuje americkým firmám nižší konkurenceschopnost na zahraničních trzích. Podle průzkumu agentury Bloomberg se pravděpodobnost recese americké ekonomiky v příštím roce zvýšila na 15 %. Oči investorů se ubíraly i na britské ostrovy kvůli zasedaní Bank of England, které však nepřineslo žádné překvapení.

GBP/USD

Ostrovní měně se z počátku týdne nedařilo zásluhou horších výsledků indexu nákupních manažerů. V průběhu dalších dnů se libře povedlo manko vymazat díky dobrým výsledkům výrobní a průmyslové produkce. Čtvrteční výsledek zasedání BoE libru na několik hodin výrazně oslabil, ale zanedlouho špatný sentiment opadl a libra ztrátu dohnala. Cestu vzhůru měnovému páru GBP/USD pokazila páteční data obchodní bilance, která klesla více, než se očekávalo.

Měnovému páru GBP/USD se podařilo překonat silnou resistanci (≈1,5204), která se nyní stává supportem. Za nejbližší silnou resistanci lze považovat úroveň okolo hodnoty 1,5487. Pár se již pohybuje nad jednoduchým klouzavým průměrem s periodou 20 dní. Oscilátor Stochastic již opustil přeprodanou pozici. Trendový indikátor SAR signalizuje stále down-trend.

GBP.USD

USD/CHF

Na úvod týdne dolar vůči měně helvetského kříže posiloval navzdory nepřesvědčivým makroekonomickým datům. Dolar značně oslabil po zveřejnění americké obchodní bilance a přiblížil se minimům z předchozího týdne. Americká měna se dočkala oživení až v polovině týdne po zprávách o zásobách ropy, které jsou vyšší, než se předpokládalo. V dalších obchodních hodinách se ukázal růst jako dočasný a dolar opět oslabil. Nezaměstnanost se v Americe sice snížila, ale další zprávy z FEDu se definitivně podepsaly na dalším poklesu dolaru.

Pár se v uplynulém týdnu dočkal překonání silné úrovně (≈0,9704), která se prozatím stává nejbližší hladinou odporu. Support je definován na hodnotě okolo (≈0,9535). Indikátor Awesome Oscilator se nachází na hodnotě 0 signalizující možný počátek down-trendu, který může potvrdit až další hodnota. Na indikátoru Alligator lze pozorovat přemístění klouzavých průměrů do pozic odpovídající pohybu směrem dolů.

USD.CHF

USD/CZK

Koruna stále poukazuje na slušnou kondici české ekonomiky, ale zveřejnění makroekonomických dat byla spíše zklamáním. Zahraniční obchod a průmyslová výroba si nevede tak dobře, jak se čekalo. Až v závěru týdne, díky nepříznivým zprávám, dolar výrazněji oslabil a dostal se pod hranici 24 .

Měnovému páru se podařilo prorazit support (≈24,139) a stává se proto resistancí. Poslední obchodní den pár útočil i na další support na úrovni (≈23,883). Pokud dojde k proražení, další důležitou technickou úrovní bude hladina supportu 2 (≈23,260). Pár se pohybuje v kanálu signalizující down-trend.

USD.CZK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688