Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.10.2015 13:01:58

Glencore sníží produkci zinku o třetinu, cena kovu vylétla vzhůru


Cena zinku dnes na Londýnské kovové burze stoupala prudce vzhůru poté, co komoditní gigant Glencore, který je největším producentem tohoto kovu, oznámil plány na snížení produkce zinku zhruba o třetinu. Tento krok navíc vyslal signál, že producenti komodit jsou ochotni v zájmu boje s propadem jejich cen přikročit k omezování dodávek.

Zinek, který se používá ke galvanizování oceli, dnes ráno v Londýně vyskočil o téměř 6 procent. Pro tento kov to byl zdaleka největší vnitrodenní zisk od roku 2009 a cena zinku se tak na londýnské LME vyšplhala na 1774 dolarů za metrickou tunu, v Šanghaji se zinek obchodoval za 1791 dolarů za metrickou tunu.

Cena zinku se k včerejšímu závěru obchodování od počátku tohoto roku propadla již o 23 procent. Za poklesem ceny tohoto kovu stejně jako i v případě dalších komodit stály obavy spojené se zpomalováním čínské ekonomiky, která je největším nebo jedním z největších spotřebitelů většiny komodit. Zhoršování čínské hospodářské situace tak poškodilo výhled spotřeby zinku. Generální ředitel Glencore Ivan Glasenberg letos vyzval konkurenční těžaře, aby držely produkci kvůli propadu cen komodit na uzdě. Již v květnu uvedl, že přezásobování trhu bez ohledu na poptávku poškozuje důvěryhodnost odvětví. Kromě produkce zinku Glencore v letošním roce snížil i těžbu mědi a uhlí. Podle některých analytiků by omezení produkce zinku mohlo vést letos víceméně k obnovení rovnováhy na trhu a v příštím roce možná dokonce k deficitu na trhu se zinkem.

Dnešní rozhodnutí komoditního giganta pozastavit činnost australského dolu Lady Loretta a peruánského projektu Iscaycruz spolu s omezením produkce v rámci dalších projektů v Austrálii, Jižní Americe a Kazachstánu sníží globální zásoby zinku o zhruba 500000 tun ročně. Toto omezení produkce odpovídá přibližně 3,5 procentu letošních globálních rafinovaných dodávek. Škrty ovlivní i produkci dalších kovů včetně olova.

Hlavní motivací k produkčním škrtům byla podle Glencore snaha uchovat hodnotu zinkového bohatství v době, kdy nízké ceny nejen zinku ale i olova neodpovídají správnému ocenění omezeného charakteru zdrojů. Glencore si však zachovává pozitivní středně až dlouhodobý výhled s ohledem na ceny nejen zinku, ale i olova nebo stříbra. Dodávky olova se sníží podle informací Glencore o zhruba 100000 tun.

Zprávy pozitivně ovlivnily i vývoj akcií Glencore, ty v Hongkongu rostly o téměř 7 procent a v Londýně připisují blízko 8 procentům, dále podpořily i vývoj cen dalších kovů na londýnské LME vyjma cínu o nejméně 3 procenta, olovo připsalo až 4,6 procenta a cena mědi se vyhoupla až o 3,3 procenta výše.

Zdroj: BBG, FT

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.11.2021Inflace v Německu vylétla vzhůru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
03.05.2021Tržby v Německu vylétly vzhůru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.04.2021Tržby v Polsku vylétly vzhůru (22.4.2021) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
18.03.2021Podnikatelská nálada Philly Fed vylétla vzhůru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688