Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.10.2015 08:33:17

Souhrn včerejšího dění na světových burzách (8.10.2015)

ČR

Domácí burzovní parket včera společně s evropskými trhy zamířil výše. Pražský index PX přidal konkrétně 0,68 % na 977,4 bodů. Objem obchodů zůstal lehce podprůměrný (činil 0,613 mld. , průměrný objem za poslední rok je 0,692 mld. .).

Dařilo se většině titulů kotovaných v Praze. Role lídra se ujala Erste bank, která posílila o více než 1,5 % a zakončila obchodování na úrovni 719,1 koruny za akcii. Index PX táhla vzhůru také telekomunikace O2 se ziskem 1,81 procenta a závěrečnou cenou 208,1 CZK/akcie. Dařilo se též pojišťovně VIG, která povyrostla o 2,1 procenta na cenu 766,9 CZK/akcie. Slušný výkon finančního sektoru nabourala jen Komerční banka, která odepsala 0,84 % na finálních 5 285 /akcie.

Energetika ČEZ si největší denní rally odbyla hned ráno, kdy vystoupala až k úrovni 493 korun, avšak následně titul vyklesal na kurz okolo 488 korun, kde se pohyboval praktický celý zbytek dne. Zavírací kurz na ČEZ měl hodnotu 488,3 CZK/akcie (+0,58 %). Přímý konkurent ČEZu v boji o hnědouhelné povrchové doly v Německu, společnost EPH, podala švédskému vlastníkovi Vattenfall oficiální nabídku na koupi těchto dolů.

Stock Spirits připsal 0,3 procenta na 67,4 koruny za jednu akcii a pivovary Lobkowicz zůstaly beze změny proti středečnímu závěru, tedy na kurzu 205 /akcie.

Z defenzivních titulů se nedařilo akciím Pegasu, které odepsaly 1,26 % na rovných 860 korun. Tabákový producent Philip Morris zhodnotil o necelé procento na 11700 CZK/akcie. Unipetrol přidal 0,6 % na 154,9 CZK/akcie, Fortuna naopak 0,14 ztratila.

Evropa

Akciové trhy v západní Evropě byly taženy vzhůru zlepšenou náladou investorů a očekávaným odsunem prvního zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu. V posledních dvou hodinách investoři ubrali plyn a začali lehce vybírat zisky, indexy mírně klesly ze svých denních maxim.

Německý dodavatel automobilek Schäffler ve středu oznámil detaily k plánovanému IPO. Pásmo, v kterém by se měly pohybovat objednávky, se pohybuje mezi 12-14 € a upsat hodlá 75 mil. akcií. Výtěžek z úpisu by měl činit až 1,05 mld. €. První obchodní den je plánován na pátek 9. října.

Z makroekonomických dat byla ráno zveřejněna průmyslová produkcev Německu. Analytici očekávali v srpnu růst o 0,3 %, realita představovala pokles o 1,2 %.

Širší akciový index Euro Stoxx 50 se v průběhu celé obchodní seance pohyboval v kladném teritoriu. Z denních maxim na hodnotě 3270 bodů začal v odpoledních hodinách lehce zvolňovat a obchodování končil na 3220 b. Z indexu se nejvíce dařilo automobilkám, hlavně německým (+3,5 %) a energetickému sektoru (+1,8 %). Naopak v temně červené barvě se obchodoval sektor zdravotnictví (-2,2 %).

Německý index DAX do 16. hodiny rostl k denním maximům a po odrazu od druhé rezistence na hodnotě 10084 b. začal ztrácet dech. Konečná úroveň na DAXu v 17:30 činila 9948 bodů, co znamená růst o 0,46 %. Lídry hlavního německého akciového indexu byly společnosti energetického sektoru a automobilky. Trhy stále více anticipují státní pomoc E.Onu a RWE ve věci vypořádání se s odklonem od jádra. Akcie včera posilovaly o 3 resp. o 4,8 %. Krizí zmítaná automobilka Volkswagen představila svůj akční plán pro řešení skandálu s emisema. V lednu roku 2016 začnou svolávat a opravovat automobily. Dle nového CEO Muellera by ve většině případů mělo stačit přeprogramování softwaru. Některé vozy budou potřebovat nové vstřikování nebo větší katalyzátory. Výměna automobilů by měla proběhnout jenom v krajím případě. Akcie posilovaly o 7 procent.

USA

Americké trhy navázaly na optimismus předešlých dní a připsaly si již šestý růst během posledních sedmi obchodních seancí. Při absenci nových zpráv měly na trh hlavní vliv pokračující spekulace, že americký Fed odsune první zvyšování sazeb až na příští rok. Index S&P 500 atakoval hranici 2000 poprvé od posledního zasedání Fedu, které proběhlo 17. září, avšak prolomit tuto hranici hned na první pokus nedokázal. S&P 500 nakonec zavřel s 0,8% ziskem na 1996 bodech, zatímco DJIA přidal 0,7 % a Nasdaq posílil o 0,9 %.

Investoři postupně začínají přesouvat svou pozornost na korporátní výsledky, když průměrný zisk společností z indexu S&P 500 by podle odhadů analytiků mohl ve 3Q meziročně poklesnout o 6,9 %. Neoficiální začátek výsledkové sezony odstartuje společnost Alcoa, která zveřejní svá čísla ve čtvrtek po zavření trhu.

Mezi prvními včera představila své výsledky za 3Q společnost Yum Brands, která hospodařila s 1 USD/akcii, zatímco analytici očekávali zisk o 6 centů vyšší. Yum Brands sice zvýšila čtvrtletní dividendu, ale investoři nakonec svou pozornost soustředili na snížený celoroční výhled zisku, a tak akcie tohoto vlastníka řetězců KFC nebo Pizza Hut propadly nejvíce za posledních 13 let, když odepsaly 19 %.  

Asie

Růst čínských akcií po týdnu volna a posilování amerických cenných papírů vedlo podle hodnocení analytiků k tomu, že většina asijských akciových trhů připisovala zisky, jde už o sedmou obchodní seanci po sobě. Regionální benchmark akciový index MSCI Asia Pacific připsal 0,2 procenta na 131,95 bodu. Jihokorejský index Kospi posiluje aktuálněl o 0,68 procenta, australský index S&P / ASX 200 roste o 0,24 procenta a novozélandský S&P / NZX 50 Index vykázal jen nepatrné změny.

Po týdnu volna otevřely i čínské trhy. Shanghai Composite Index šplhá o 3,22 procenta na 3 151,12 bodu a míří tak k nejstrmějšímu posílení za poslední tři týdny. Objemy obchodů byly o 14 procent nižší než 30ti denní průměr pro tuto denní dobu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688