Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.10.2015 08:38:58

Tržní guru: Trhy drží nad vodou jen naděje investorů

Světové trhy s rizikovými aktivy se zatím nepropadly mnohem níže jen proto, že řada investorů drží pozice a doufá v obrat. Na dno akcie a rizikové dluhopisy dosednou až ve chvíli, kdy současní držitelé těchto aktiv doprodají své investice. Ke zdravému růstu je potřeba přetlak nákupů a dostatečný objem obchodů, padat mohou ceny naopak díky pouhé gravitaci, vysvětluje obrazně současný dluhopisový král Jeffrey Gundlach ze společnosti DoubleLine Capital.

Gundlachův pesimistický výhled se netýká jen akcií, ale také rizikových dluhopisů (high yield). "Budu uvažovat o jejich nákupu, až přestanou ztrácet prakticky každý den," říká uznávaný portfoliomanažer a odborník na dluhopisy. Mimochodem, již od května trvá na tom, že Fed letos nezvýší základní sazbu. A vývoj z posledních týdnů mu dává za pravdu.

"Lidé si začínají připouštět, že globální růst nebude tak rychlý, jak se dosud předpokládalo," pokračuje zakladatel DoubleLine Capital. "Vysokovýnosové dluhopisy jsou na čtyřletých minimech, akcie na mladých trzích na šestiletých a ceny komodit se vrátily na úroveň z roku 1995. Dokonce i šéfka MMF Christine Lagardeová, známá svým optimismem, prohlásila, že prognóza fondu ohledně vývoje ve světě bude muset být revidována níže"

Gundlach nevěří, že Fed letos zvýší úroky. Situace mu naopak začíná připomínat rok 2007, kdy se schylovalo k finanční krizi. "Trh touží po zvýšení sazeb v USA, protože tento krok centrální banky by znamenal pomyslné razítko na americkém ekonomickém oživení. Je to ale možné otočit - když Fed zvýší úroky navzdory zpomalení ve světě, situaci to jen zhorší."

 

Výsledek"Očekávám novou vlnu výprodejů rizikových investic, a to globální," varuje manažer. Není ani zdaleka první. Je ale dobré si uvědomit, že zatímco takový Marc Faber předpověděl zhruba dvacet z posledních dvou propadů, Gundlach se v posledních letech svými predikcemi, zejména týkajícími se dluhopisů, velice dobře trefoval do budoucího vývoje.

Christoph Olbrich (Gutmann): Říjnový masakr nečekám

Christoph Olbrich (Gutmann): Říjnový masakr nečekám

Ředitel akciového fondu rakouské společnosti Gutmann Christoph Olbrich nepředpokládá, že by se letošní říjen měl zařadit po bok některých z historicky nejdrsnějších tržních propadů. Roman Chlupatý se ho na úvod exkluzivního rozhovoru zeptal právě na jeho krátkodobý výhled.

Finanční rady naruby aneb Jak skončit s holým zadkemFinanční rady naruby aneb Jak skončit s holým zadkem

Internet je plný rad, jak investovat a vydělat na trzích co nejvíce. Co to ale otočit? Známý investor a manažer Barry Ritholtz to zkusil. Výsledek? Sedm tipů, jak zaručeně přijít o všechno.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688