Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.10.2015 17:45:00

Spojené státy se v příštím roce začnou zahřívat, Německo chladnout

Karty jsou v globální ekonomice míchány každou chvíli. Jednou se zdá, že jejím tahounem budou navždy EM, ty pak padají do pozice outsidera, aby se do popředí dostaly dříve zatracované Spojené státy. Na chvíli mezitím vystrkuje hlavu Evropa, aby jí zase pod tlakem vnitřního napnelizmu rychle zastrčila. Jak vypadá situace v ekonomice (a trzích) USA, Evropy a Německa nyní?

Spojené státy se začnou zahřívat

Commerzbank věští, že americká ekonomika letos poroste o 2,5 %, příští rok o 2,6 %. Čísla jsou to hodně podobná, jejich vnitřní struktura by se ale měla dost změnit: V letošním roce na sebe vzala tíhu tahouna růstu zejména spotřeba a investice (růst o 3 % a 3,7 %). Příští rok už by se měla spotřeba mírně ochladit (2,8 %), zatímco investice by měly procházet větším boomem (6,6 %) a zrychlit by měly i exporty (z 1,5 % na 2,7 %). Což je ve světle očekávaného vývoje exportů eurozóny a Německa (a pravděpodobně stále silného dolaru) pozoruhodné – viz níže.

Někteří čtenáři možná četli můj nedávný příspěvek týkající vysoké ziskovosti korporátního sektoru ve vyspělých ekonomikách. Tato ziskovost se může stát makroekonomickým negativem, pokud není poptávkově recyklována vyššími investicemi. Tyto projekce jsou dalším náznakem toho, že v USA by s touto recyklací nakonec nemusel být zase takový problém. Nejde přitom o nějaký vedlejší ekonomický mechanismus, naopak: Udržitelný růst (cyklický i dlouhodobý) je dán právě tím, že je dobře „vyladěn“ poměr mezi spotřebou, úsporami a investicemi.

USAzahrivani 1.png

Zdroj: Commerzbank Research

Nezaměstnanost by v USA prý mohla v roce 2016 klesnout až na 4,6 %, inflace by se měla příští rok zvednout na 2 %. Nevím, zda to není příliš velký optimismus, ale souhlasit se dá s tím, že při troše štěstí půjde ekonomika USA směrem k normalizaci. Ona nízká nezaměstnanost by dokonce jasně připomínala, že konec cyklu není v nedohlednu – nezaměstnanost ve výši 4,6 % už naznačuje znatelné ekonomické zahřívání (i když současná situace je hodně specifická kvůli vývoji participace). A akcie obvykle nečekají, až začne konec cyklu klepat na dveře, ale reagují s předstihem. Podle některých názorů navíc nyní dochází k určitému nečekanému zpomalení americké ekonomiky. Takže rizika jsou co se týče výše uvedených projekcí asi vychýlena spíše směrem dolů.

Eurozóna pokulhává, ale hýbe se

Jak by na tom měla podle banky být eurozóna? Celkový růst by se měl letos a příští rok pohybovat na necelé polovině toho amerického – tedy na 1,2 – 1,3 %. Spotřeba by měla oba roky růst o 1,7 % a investice o 2,1 – 2,5 %. Jsme tedy u výrazně nižších čísel, ale poslední roky nás v Evropě naučily skromnosti. Je také jasné, že i zde musí hodně pomáhat investice k tomu, abychom nespadli zpět blízko recese. Nezaměstnanost se podle banky příliš nezmění, inflace se bude držet stále hluboko pod cílem ECB ve výši 2 %:

USAzahrivani 2.png

Zdroj: Commerzbank Research

Valuace jsou v Evropě níže než v USA, ziskovost je na rozdíl od USA stále pod předchozími maximy. Z těchto pohledů jsou tak evropské trhy atraktivnější. O žádný oběd zadarmo ale nejde – obojí je do značné míry právě odrazem toho, že evropské růsty jsou a pravděpodobně budou ve srovnání s USA cca poloviční. Jde tak spíše o to, do jakého druhu rizika se investor chce pouštět.

Německo brzdí EM

Německá ekonomika by na tom měla být letos i příští rok o něco lépe než celá eurozóna – růst by měl dosáhnout 1,8 % a 1,5 %. Ano, na rozdíl od USA a eurozóny by Německo mělo příští rok o něco zpomalit a z tabulky je jasná příčina: Domácí poptávka by měla sílit jak na straně spotřeby, tak na straně investic. Tempo růstu exportů by ale mělo klesnout z letošní 6,1 % na 4,7 % v roce příštím. Je jasné, že jde o důsledek vývoje na EM (viz i můj předchozí příspěvek). Pochybuji, že banka do tohoto vývoje nějak projektovala důsledky Velkého Wýprasku. To asi ani nejde, ale zdá se mi, že nemalá část veřejnosti nebere chování VW na lehkou váhu – a v konečném důsledku se hraje hlavně o to, jak bude ovlivněna dlouhodobá poptávka po autech koncernu. Doufejme, že naše citlivost na německé škobrtání nebude tak velká.

USAzahrivani 3.png

Zdroj: Commerzbank Research

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688