Research (Conseq)
Investice  |  07.10.2015 15:18:00

2015: americké subprime hypotéky jsou zpět, jen se jinak jmenují



Takřka sedm let trvalo, než se někdo v USA po bankrotu Lehman Brothers rozhodl opět nabízet investorům takzvané subrime hypotéky a úvěry. Samotný výraz "subrime" přitom stále zůstává tabu. Hypotéky, které jsou vkládány do balíčků v podobě cenných papírů a prodávány dále, se proto jmenují trochu jinak.

 

Miliardy v hypotékách pro neplatiče

Poskytovatel finančních služeb Angel Oak hypotéky horší kvality prodává pod eufemismem "non-prime mortgages". Není sám - investiční společnost Lone Star v srpnu provedla transakci se stejným materiálem v hodnotě 72 miliard dolarů.

Jde o podobné hypotéky, které v roce 2007 přispěly k tzv. světové finanční krizi a na úplné dno stáhly obzvlášť exponovanou banku Lehman Brothers. Zjednodušeně řečeno jsou "subprime" hypotéky poskytovány zájemcům s nižší bonitou. Riziko, že přestanou splácet, je tak mnohem vyšší než u běžných dlužníků. Před začátkem finanční krize byly poskytovány v objemu 500 miliard dolarů ročně, aby v následujících letech klesly na pouhých 10 miliard.

 

Tentokrát to uděláme lépe

 Vzhledem k velmi nepřehlednému ředění solidně vypadajících cenných papírů právě rizikovými hypotékami, bylo pro běžné investory takřka nemožné posoudit skutečnou rizikovost investičního balíčku, který si kupovali. Nyní však představitelé společností, které do této řeky vstupují podruhé, tvrdí, že současné hypotéky v balíčcích jsou nesrovnatelně kvalitnější než před krizí. Další katastrofě má zabránit také přísnější regulace prodávání hypoték. Nemělo by se tak již stávat, že hypotéku dostane někdo, kdo ji očividně nebude schopen splácet. Dokáží však tato opatření rizika efektivně snížit?  

Nutno přiznat, že investiční apetit je v současné době větší, než kdykoli jindy v historii. Peníze rozházené z „vrtulníků“ v průběhu tzv. kvantitativního uvolňování je třeba někam umístit. Noční můrou většiny investorů jsou v současnosti extrémně nízké úrokové sazby. Výnosy nejkvalitnějších obligací se již zabydlely v negativním teritoriu, tedy jejich kupující platí za to, že do nich mohou své peníze umístit. Investoři by si v této situaci rádi spravili chuť něčím, na čem lze hodně vydělat. Vhodným nástrojem mohou být pro ty odvážnější právě zabalené subprime hypotéky.

Snad jsme se poučili z minulých chyb. Faktem je, že příznivý vývoj finančních trhů v posledních pěti letech zvyšuje opět ochotu investorů podstupovat v honbě za alespoň trochu kladným výnosem i vyšší investiční rizika, kterých se po finanční krizi tolik báli. Na tom není nic špatného, kdo se bojí, nesmí do lesa. Jen neudělejme po druhé tu samou chybu a nechoďme příliš daleko.
            
 

Lukáš Vácha, Conseq Investment Management a.s.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688