BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  07.10.2015 12:42:14

Čína intervenuje na devizovém trhu rekordním tempem, analýza ZLATA, S 500, EUR/CAD

Japonský jen (JPY) po ranním zasedání centrální banky (BoJ) posiluje, když banka nechala monetární politiku beze změny a nenaznačila možnost rozšíření měnových stimulů. Dalším podpůrným argumentem pro růst jenu byla pozitivní slova premiéra Kurody, který i navzdory slabším ekonomickým datům, vyjádřil spokojenost s domácí ekonomikou. Nicméně investoři stále doufají v rozšíření objemu programu QE a již nyní se soustředí na konec října (30.10.2015), kdy je na programu další zasedání centrální banky, na němž bude představen aktuální výhled inflace a hospodářského růstu. Oba dva indikátory by měly být podle analytiků revidovány směrem dolů, přičemž zemi vycházejícího slunce hrozí recese. Právě tato čísla by mohla donutit BoJ opětovně zvážit rozšíření objemu programu kvantitativního uvolňování (QE).

V noci se rovněž dařiloaustralskému dolaru, který proti americkému dolaru (AUD/USD) posílil na více než 2týdenní maxima (0,7199). AUD těží z obnoveného investorského apetitu po riziku, který oživují sázky na pozdější zvýšení úrokových sazebUSA a stabilizace situace na čínském akciovém trhu. Šance na snížení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na prosincovém zasedání centrální banky klesla po úterním zasedání RBA z 50 na 40 procent.

Podle statistik čínské lidové banky vykázaly devizové rezervy během měsíců červenec-září nejvýraznější pokles. Předchozí měsíc klesly rezervy o 43,26 mld. USD na výsledných 3,514 bn. USD, když tamní centrální banka zrychlila intervence, aby stabilizovala měnu a poté i čínský finanční trh. Za třetí čtvrtletí se snížily devizové rezervy o 180 mld. USD, což je největší kvartální propad od roku 1980.

Novozélandský dolar (NZD) včera těžil z lepších výsledků aukce mléka, když vůči americkému dolaru posílil na 7týdenní maxima (0,6556). Ve včerejší aukci poskočila cena mléka, hlavního exportního artiklu země, o 10 procent. Investoři opět začínají uplatňovat výhody „carry trade" obchodu, když prodávají měny s nízkým úrokem (jen, euro) a vstupují do těch, které nabízejí vyšší výnos (AUD, NZD).

Britské libře dnes dodaly sílu výborná čísla průmyslové produkce, která vyhnala libru vůči USD na 2týdenní maxima a hodnotu 1,5300. Průmyslová produkce v srpnu meziměsíčně posílila o 1 procento, čímž o 0,7 procenta překonala očekávání trhu a navíc data za červenec byla rovněž revidována směrem nahoru.

Naopak německá průmyslová výroba v srpnu meziměsíčně klesala nejvyšším tempem za rok, což signalizuje, že největší evropská ekonomika ve třetím čtvrtletí možná ztratila na síle. Německé továrny vyprodukovaly v srpnu o 1,2 procenta méně zboží než v předchozím měsíci. Slabý výkon mohla částečně způsobit řada letních svátků, které připadly na srpen. Rovněž továrny vykázaly slabší čísla i loni v létě. Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali zvýšení o 0,2 procenta. Slabé údaje o německém průmyslu tak navazují na úterní data o propadu průmyslových objednávek. Kladnou stránkou středeční zprávy je naopak revize růstu průmyslové produkce za červenec na 1,2 procenta z původně uváděných 0,7 procenta. Dnešní slabé údaje o průmyslové výrobě opět dají průchod spekulacím, že německá ekonomika trpí kvůli zpomalení Číny.

Severomořská ropa BRENT včera dosáhla nejvýraznějšího jednodenního růstu od konce srpna. Těchto výsledků se jí podařilo dosáhnout i navzdory tomu, že Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil výhled globálního růstu pro letošní rok zejména u rozvíjejících se trhů. Nicméně EIA (Energetická informační agentura) přehodnotila směrem vzhůru svůj odhad pro růst poptávky po ropě.

EUR/CAD testuje klíčovou zónu podpory.

Zlato opět bojuje so silnou hodnotou rezistence 1150 USD za unci. Tvar dnešní svíčky by nám mohl hodně napovědět.

Americký akciový index S&P 500 se blíží stejně jako zlato k silné hodnotě rezistence a kulatému číslo 2000 bodů. Z tohoto důvodu bude dnešní případně několik nadcházejících obchodních seancí velmi zajímavých.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688