Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.10.2015 10:45:42

Plán vytvořit z ICT závodu České pošty straší

Důvodem lednového osamostatnění ICT závodu České pošty je ze strany ministerstva vnitra snahou přechytračit pravidla a zajistit si podíl z evropských peněz na rozvoj internetu. 

Nově vytvořený státní podnik chce ministerstvo využít i jako koordinátora pro rozdělování části dotací na rozvoj vysokorychlostního internetu. O tom ale vede spor s ministerstvem průmyslu i se soukromými společnostmi. Vnitro chtělo mít vliv na rozdělování šesti miliard z celkových 14 miliard, Mládkovo ministerstvo v poslední verzi navrhuje čtyři miliardy.

„Cílem vzniku nového státního podniku je vybudovat samostatný a stabilní státní podnik schopný poskytovat široké spektrum ICT služeb v souladu s platnou legislativou,“ tvrdí mluvčí odštěpného závodu Michaela Pohůnková. Důvodem jeho vzniku má být bezpečné provozování komunikační infrastruktury státu a zároveň zajištění její stability, která má být vyšší, než v případě zajišťování soukromou firmou.

Stabilita od nestabilního? Těžko.

Potíž je v tom, že stabilitu čehokoliv může jen těžko zajistit podnik, který se vyznačuje značnou nestabilitou a jehož hospodaření se vyznačuje alarmující mírou závislosti na finančních injekcích z mimotržního sektoru. Konkrétně vzato:

Bilanční suma Odštěpného závodu ICT služby k 31. prosinci 2014, respektive 31. prosinci 2013 činí 628 mil. , resp. 558 mil. , výsledek hospodaření běžného období po zdanění k 31. prosinci 2014, resp. 31. prosinci 2013 byl ve výši 9 mil. , resp. 109 mil. .

Zisk se tedy meziročně snížil o 100 milionů korun, neboli o 92 procent.

Nejvýznamnějšími položkami aktiv jsou krátkodobé pohledávky (2014: 185 mil. ; 2013: 126 mil. ), krátkodobý finanční majetek (2014: 341 mil. ; 2013: 326 mil. ) a dlouhodobý majetek (2014: 36 mil. ; 2013: 40 mil. ).

Nejvýznamnějšími položkami pasiv jsou krátkodobé závazky (2014: 424 mil. ; 2013: 393 mil. ) a vlastní kapitál (2014: 157 mil. ; 2013: 150 mil. ). K 31. prosinci 2014, resp. 31. prosinci 2013 činí průměrný přepočtený počet zaměstnanců 345, resp. 280Aby toho nebylo málo, odštěpnému závodu z ekonomického plánu vypadávají odřeknuté zakázky.

Nabízí se myšlenka, že by se evropské peníze managementu ICT závodu České pošty hodily především na zalátání vlastního rozpočtu.

Proti odštěpnému závodu ICT České pošty se staví také předseda sněmovního podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment Jiří Valenta z KSČM: „Mohu potvrdit, že již samotný fakt, že by se měly finanční prostředky přerozdělovávat právě z pošty, mnohé významné profesní organizace působící v oblasti informačních a komunikačních technologií, velice jitří.“

Ondřej Fér, Petr Musil

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688