Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  06.10.2015 23:41:02

6. října: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech zahájily úterní obchodování poklesem, za kterým byly převážně obavy z dalšího vývoje globální ekonomiky. Další ztráty zaznamenaly akcie společností ze sektoru zdravotní péče, vzhůru se ale naopak vydaly energetické tituly, kterým pomáhal pokračující růst cen ropy. Výrazný růst ceny akcií DuPont dokonce zajistil, že index Dow Jones uzavřel jako jediný ze třech hlavních benchmarků mírně v plusu.

Dow nakonec posílil o 0,08 % na 16 790,19 bodu, zatímco S&P 500 klesl o 0,36 % na 1 979,92 bodu a Nasdaq oslabil o 0,69 % na 4 748,36 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,72 % na 19,40 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 2,03 %.

Sedm z deseti hlavních sektorů zakončilo obchodování v červených číslech. Nedařilo se akciím ze sektoru zdravotní péče, síťového odvětví nebo sektoru cyklického spotřebního zboží. Růst naopak udržely energetický sektor, kterému pomohl prudký růst cen ropy, technologické odvětví a sektor základních materiálů.

Americké akcie (6. října 2015)
Americké akcie (6. října 2015)Zdroj: Google
 

Akcie hliníkárenského obra Alcoa (+5,48 %) posílily přes pět procent. Firma ve čtvrtek po konci obchodování symbolicky odstartují americkou výsledkovou sezónu za třetí čtvrtletí. Trh čeká, že společnost vykáže zisk na akcii 0,14 USD při tržbách 5,68 miliardy USD. Na konci června investoři čekali zisk na akcii 0,21 USD a tržby 5,88 miliardy USD. V meziročním srovnání by čísla měla být výrazně horší. Loni Alcoa za třetí čtvrtletí vykázala zisk na akcii 0,31 USD a tržby 6,24 miliardy USD.

Přes procento připsaly akcie nápojářské společnosti PepsiCo (+1,32 %), která před začátkem obchodování zveřejnila hospodářské výsledky za tři měsíce do 5. září. Zisk PepsiCo ve třetím finančním čtvrtletí klesl, výsledky ale i tak překonaly očekávání analytiků. Společnosti pomohly vyšší tržby z prodeje nápojů a drobného občerstvení v Severní Americe. Na úrovni čistého zisku firma vykázala výsledek 533 milionů dolarů, loni čistý zisk činil 2,01 miliardy dolarů. Bez započtení mimořádných položek firma vydělala 1,35 USD na akcii. Čistý příjem se snížil o více než pět procent na 16,33 miliardy dolarů, což představuje čtvrtý čtvrtletní pokles v řadě. Analytici v průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali zisk 1,26 USD na akcii a příjmy ve výši 16,15 miliardy dolarů.

Cenné papíry těžební společnosti Freeport-McMoRan (+5,81 %) zpevnily téměř o šest procent v reakci na oznámení, že firma kvůli propadu cen komodit zvažuje všechny možnosti týkající se těžby ropy a zemního plynu včetně vyčlenění těchto aktivit do nezávislého podniku.

Dařilo se také akciím chemické společnosti DuPont (+7,66 %). Společnost v pondělí oznámila, že její výkonná ředitelka Ellen Kullmanová 16. října odstoupí z funkce a odejde do důchodu. Prozatímním šéfem podniku se stane člen představenstva Edward Breen. Společnost současně zrevidovala výhled hospodaření pro letošní rok, nově DuPont čeká, že za celý rok dosáhne zisku 2,75 USD na akcii, dosud firma čekala 3,10 USD na akcii. Trh odhaduje, že firma vykáže celoroční zisk 3,19 USD na akcii.

Po konci obchodování zveřejnila hospodářské výsledky za své třetí finanční čtvrtletí společnost Yum! Brands (v řádném obchodování +0,45 %), která provozuje řetězce s rychlým občerstvením Taco Bell, Pizza Hut a KFC. Společnost oznámila, že za tři měsíce dosáhla upraveného zisku na akcii 1 USD při tržbách 3,43 miliardy USD. Loni firma ve stejném období dosáhla tržeb 3,35 miliardy USD. Bez započtení mimořádných položek dosáhl zisk na akcii 0,95 USD. Trh čekal očištěný zisk na akcii 1,06 USD. Akcie na výsledky v after-marketu reagovaly poklesem o více než 15 %.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 15,6 % na 48,3 miliardy dolarů. Vývozu uškodila slábnoucí světová ekonomika, dovoz z Číny ale stoupl. Obchodní deficit tak zaznamenal největší nárůst za pět měsíců, ukázaly podle agentury Reuters úterní údaje amerického ministerstva obchodu.
  • Pět set největších amerických podniků drží v zahraničí své zisky v objemu přes 2,1 bilionu dolarů s cílem vyhnout se placení daní ve Spojených státech. Pokud by firmy peníze do USA převedly, musely by tamním daňovým úřadům podle odhadů zaplatit zhruba 620 miliard dolarů. Vyplývá to ze studie Centra pro daňovou spravedlnost. Studie vychází z finančních údajů, které podniky poskytují Komisi pro cenné papíry a burzy.
  • Pivovarnická skupina SABMiller odmítla neformální nabídku konkurenta Anheuser-Busch InBev na převzetí za zhruba 66,4 miliardy liber. Agentuře Bloomberg to řekly zdroje obeznámené se situací. Dodaly, že SABMiller považuje tuto nabídku za příliš nízkou. Podle jednoho ze zdrojů je možné, že AB InBev, který je největším výrobcem piva na světě, přestane o převzetí SabMilleru usilovat.
  • Pacific Crest snižuje cílovou cenu akcií společnosti Twitter na 40 dolarů z 52 dolarů.
  • Stifel Nicolaus zvyšuje doporučení na akcie FedEx na "kupovat" z "držet".
  • USA, Japonsko a 10 pacifických zemí sjednaly obchodní dohodu (TPP), která bude pokrývat 40 % světového obchodu. Dohoda by měla snížit překážky toků všeho zboží a dat. Nová pravidla by měla platit pro investice a pracovní sílu. Dohoda ještě musí být podepsána všemi hlavami států a ratifikována národními parlamenty. Opozice se očekává zejména v Austrálii a Kanadě.
  • Tempo růstu světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na 3,1 % z loňských 3,4 %. Ve své podzimní prognóze to v úterý předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zhoršil tak výhled z července, kdy růst na letošní rok odhadoval na 3,3 %.

 

Výsledková sezóna:

  • Zisk amerického výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo ve třetím finančním čtvrtletí klesl, výsledky ale překonaly očekávání analytiků. Společnosti pomohly vyšší tržby z prodeje nápojů a drobného občerstvení v Severní Americe.
  • Výsledky Yum! Brands ve 3QFY2015: Upravený zisk na akcii 1 USD (odhad: 1,06 USD), tržby 3,43 miliardy USD (loni: 3,35 miliardy USD). Akcie v úterním after-marketu -17 %.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akciový výběr na rok 2016Akciový výběr na rok 2016

Které přehlížené akcie doporučují přední světoví portfoliomanažeři a editoři finančních portálů pro následujících 12 měsíců?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688