Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.10.2015 17:09:26

Orbán zachránil před uprchlíky Maďarsko, teď se chystá na celou Evropu

Maďarský premiér varuje, že „Evropu zaplavují miliony uprchlíků“. Maďarsko i celý kontinent se tak podle něho nachází ve velkém nebezpečí, což mělo být důvodem pro vyhlášení „válečného stavu“ v jeho zemi. Pro Maďary nejsou podobné projevy ničím novým. Orbán se dostal k moci v roce 2010 a od té doby podle něho čelí Maďarsko jedné hrozbě za druhou. Nejdříve tak bojoval proti „pozůstatkům komunistického práva“. Výsledkem bylo přepsání ústavy a narušení rovnováhy, kterou její původní verze zajišťovala.

Poté začal Orbán bojovat s ekonomickou krizí. Použil mimořádné daně a zaútočil na „vykořisťovatele“ ve formě bank, energetických firem a telekomunikačních společností. Znárodnil soukromé penzijní fondy a ve svém boji s protestujícími intelektuály neváhal zavést centralizaci vzdělávacího systému a omezit výdaje na vyšší vzdělání o 30 %. Pak svou pozornost upřel na „vysoké ceny energetických služeb“. Novým zákonem snížil koncové ceny energií, čímž znatelně poškodil finanční zdraví energetik. Samozřejmě, že tak učinil navzdory EU, která ale podle něj jedná podobně jako dříve Moskva a pouze zavádí zbytečná pravidla a regulaci.

Orbán vypadl v roce 1989 jako neústupný bojovník proti diktátorství sovětského stylu, ale nyní změnil Maďarsko na zemi, kde je vláda práva v podstatě mrtvá. Na konci září tohoto roku pak začal bojovat v nové válce. Tentokrát jsou jeho cílem „masy muslimů, kteří podle něj chtějí zničit křesťanskou Evropu. Před rokem tuto Evropu zatracoval, nyní chce být jejím zachráncem. V jeho hrdinském boji je podle něho ospravedlněn každý nástroj. Buduje ploty z žiletkových drátů, vyhlašuje mimořádný stav, prohlašuje všechny uprchlíky za kriminálníky, používá armádu bez souhlasu parlamentu.

Tisíce maďarských dobrovolníků se uprchlíkům snaží pomáhat, ale Orbánova nenávistná kampaň začíná fungovat. Většina Maďarů je zmatená, plná předsudků, strachu a nenávisti vůči migrantům. Jako členka parlamentu jsem navštívila hraniční oblasti a centra, kde jsou uprchlíci soustřeďováni. Návrhy na zlepšení situace v Maďarsku i v celé Evropě jsou ale ignorovány. Orbán se řídí heslem: Buď jste se mnou, nebo s „ilegálními imigranty“. Tedy s nepřáteli.

Váhavý postup EU dělá z Orbána v očích veřejnosti toho, kdo v krizové situaci jako jediný jedná. Navíc dosáhl „úspěchu“, protože jeho ploty z žiletkových drátů brání přístupu celé vlny uprchlíků. Na konci října bude dokončen plot na chorvatské hranici a pak se budou uprchlíci Maďarsku vyhýbat úplně. Orbán tak svým cynismem „zachrání“ svou zemi a nyní dokonce doufá, že jeho model bude aplikován i jinde. Orbán vnímá EU jako nezbytné zlo a Maďarsko je pro něj zemí, kde si může dělat, co se mu zlíbí. Věří v silné národní státy a neustále hledá nějaké spojence ve východní Evropě. Západní Evropa podle něho „trpí sebevražedným liberalismem“. Proti liberálním hodnotám už v Maďarsku bojuje celé roky, nyní se snaží přenést tento boj na celoevropskou úroveň.

Autorkou je maďarská poslankyně Zsuzsanna Szelenyi, která svou politickou kariéru začínala jako jedna z prvních členů Orbánovy strany Fidesz.

Zdroj: BeyondBrics

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

06.10. 23:49  bravo - Orbán do Brusselu (Dr.Voštěp)
06.10. 18:50  bravo (jan587)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688